MENÜ

Blog

MAR

13

2020
101 Serisi: Füzyon

Fiber füzyon, iki fiberin bağlanması için bir yöntemdir, yani iki fiber bir füzyon cihazı kullanılarak hizalanır ve birleştirilir. İki fiberin füzyonu, esasen fiberleri birbirine bağlayan bir elektrik arkıyla elde edilir. Bir kütle füzyon birleştiricisi, 1 seferde 12 fiberi kaynak yapar ve 12 şeritli kablo kullanılarak gerçekleştirilir.

Fusion cihazı kullanmak için yeni olsanız da, ya da önceden sonlandırılmış fiber kablo veya diğer sonlandırma yöntemlerini kullanarak neden füzyon yapılacağını merak ediyorsanız, füzyonun olduğu uygulamalara ve senaryolara bakmanın iyi olacağını düşündük.

Ne zaman ve nerede?

Füzyon en düşük kayıp ve en az yansıtma oranını sağlar. Fiberleri birleştirmenin en güvenilir yöntemi olarak kabul edilir. Düzgün gerçekleştirildiğinde, ek kaybı 0.1 dB'den daha düşük bir kayıp sergileyebilir. Aksi durumlarda ise fiber konnektörler tipik olarak 0.2 dB veya daha yüksek bir kayıp verecektir. Ek kaybı (IL: Insertion Loss), bir fiber bağlantısını sertifikalandırmak için gereken birincil performans parametresi olduğundan ve yüksek hızlı 40 & 100 Gig fiber uygulamaları daha sıkı kayıp gereksinimlerine sahip olduğundan, füzyon popülerlik kazanmıştır.

Füzyon genellikle kırık bir fiber bağlantısını onarmak için kullanılır ve 250 mikron fiberi 900 mikron fibere eklemek için en iyi yöntem olarak kabul edilir. Füzyon, data center’larda veya LAN'da fiber bağlantılar oluşturmak için de kullanılabilir. Bina girişinde veya fiber panellerde füzyon ekleme, birleştirme pigtailler veya birleştirme konektörleri kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Ekli pigtailler, önceden cilalanmış kısa (tipik olarak 5 metre veya daha az) bir fiber stub’ı ile önceden cilalanmış konnektörlerdir. Ekler daha sonra tipik olarak bir tür ısıyla büzüşebilen bir dış boru ile çevrelenen şeffaf tüp kovanın içinde korunur. Kovanlarındaki ekler, gevşek liflerle birlikte ekli tepsilerde saklanır.

Fiber soyulduktan, biçildikten ve fiber eklemesinde birleştirildikten sonra, konnektör gövdesi demir halka etrafına monte edilir. Ek konnektörünün pigtail'e göre en önemli avantajlarından biri, koruyucu ek yeri kovanı ve ek yeri tepsisi gerektirmemesidir.

Çok fiberli MPO konnektör gerektiren uygulamalar söz konusu olduğunda, çoğu önceden sonlandırılmış ve test edilmiş MPO kabloları kullanılır. Önceden sonlandırılmış MPO'lar 0,2 dB gibi düşük kayıplara sahiptir ve hızlı kurulum için tak & çalıştır özelliklerine sahip olmalarına rağmen, sipariş üzerine üretilmelerinden dolayı daha uzun teslim süreleri gerektirirler. Önceden sonlandırılmış kablolar da daha yüksek malzeme maliyetleri taşıma eğilimindedir ve bağlantı uzunluklarının dikkatle önceden belirlenmesi gerekmektedir; aksi takdirde önemli gecikmelere neden olabilir.

Duplex konnektörler (LC, ST veya SC tarzı konnektörler gibi) mekanik crimp yöntemleri veya geleneksel epoksi cila kullanılarak alan sonlandırılabilirken, MPO sonlandırması için tek seçenek, ekli MPO pigtailler veya ekli MPO konnektörleri ile füzyondur. Bu nedenle, bağlantı uzunlukları önceden belirlenemediğinde veya daha uzun teslimat süreleri bir seçenek olmadığında, bunlar en iyi seçim olabilir.