MENÜ

Blog

EYL

10

2019
101 Serisi: Test Reference Wizard Kullanarak Referansınızı Çok Hızlı Ayarlayın!

Mark Mullins, Fluke Networks

Fiber sistemleri test ederken ölçülen konnektör kaybı, bir konnektör çiftinin kaybına karşılık gelir - tek bir konnektörü ölçmek imkansızdır. İlk konnektörün kaybını test etmek için, benzer, bilinen bir kalite konnektörle eşleştirilmesi gerekir. TRC’lerin (Test Reference Cable: Test Referans Kablosu) boy göstermesinin sebebi tam olarak budur.

Test cihazınızı 0 dB kayıp değerine ayarlayarak TRC'lerin kaybını hesaba katmalısınız. Bu ölçüm bir referans belirleyerek yapılır ve Fluke Networks’ün CertiFiber® Pro gibi bir OLTS (Optical Loss Test Set: Optik Kayıp Test Seti) kullanılarak gerçekleştirilen Tier 1 fiber testinde en önemli adımdır.

TRC test cihazınızdaki output portundan çıkarıldığında, TRC temizlendiğinde ve inspection işlemi yapıldığında bir referansın ayarlanması gerekir. Ancak referansı ayarlamanın bir gereklilik olduğunu bilmek gerekmektedir - test cihazınızın çalışır halde olduğunda ve doğru yapılandırma ayarları seçildiği sürece referansınızı bir wizard ile hızlıca ayarlayabilirsiniz.

Referans Almaya Hazırlanma Aşaması

Teste başlamadan önce, ilk adım test cihazınızı açmak ve kaynağın stabilize edilmesi için en az 5-10 dakika açık vaziyette beklemesine izin vermektir. Referansın test cihazı açık vaziyette bekletilmeden ayarlanması negative loss sonuçlarına neden olabilir. Altın kurala unutmayarak bu işlemlerin sırasıyla takip edilmesi gerekmektedir – TRC’leri denetlemek, temizlemek ve tekrar denetlemek. Çantadan yeni çıkan bir TRC temiz olduğu anlamına hiçbir zaman gelmez.

Tüm bunlara ek olarak, ne test edeceğinizi ve hangi test yöntemini kullanacağınızı (1 jumper, 2 jumper veya 3 jumper referansı seçerek) ayarlamanız gerekir. 1 jumper referansı her zaman patch panel’den patch panel’e test edilirken kullanıldığı için varsayılandır.  Kablolama tesisinin nasıl kullanılacağını gösteren, endüstri standartlarına göre önerilen ve her iki uçtaki bağlantıların kaybını içeren tek yöntemdir.

Referans Almak Çok Kolay

Fluke Networks’ün CertiFiber Pro'sunu kullanırken bu ölçümler çok kolay bir hal almaktadır. Test cihazınızı konfigüre ederken TRW (Test Reference Wizard: Referans Ayarlama Sihirbazı) animasyon kullanarak adım adım bu ölçümü yaptırmaktadır. Sadece Set Reference düğmesine basın ve Run Wizard seçeneğini seçin.

                                       

İlk görsel EF TRC’lerin (Encircled Flux Test Rerefence Cords) kırmızı uçlarının main ve remote ünitelerdeki output portlarına bağlanması gerektiğini göstermektedir. EF TRC'lerinizi output portlara bağladığınızda, NEXT’e basın ve EF TRC’lerin siyah uçlarının input portlarına bağlayarak main ve remote ünitelerin birbirine bağlanması için Wizard talimatlarını takip etmeniz yeterlidir. İki ünitenin de birbirine bağlı olduğunu bildiren bir ses duyulur ve main ünitede ekranda bir görsel görürsünüz. Set Reference düğmesine basın ve birkaç saniye sonrasında referans ayarları ayarlanır.

Referans ayarlandıktan sonra Wizard, input portlarının bağlantısını kesmenizi söyler.  (Output portlarını keserseniz referansı geçersiz kılarsınız ve baştan başlamanız gerekir). Wizard daha sonra, her bir input portuna ikinci bir TRC bağlayarak, bir dubleks bölme adaptörü kullanarak, kabloları bir araya getirerek (singlemode adaptörler genellikle daha iyi hizalama sağlarlar) ve TRC Verification’ı seçerek TRC'leri doğrulama işlemine sizi yönlendirir. Buradaki amaç, multimode TRC'lerin 0,1 dB'den ve singlemode TRC'lerin 0,2 dB'den daha iyi olmasıdır. TRC'leri doğrulamak, bir bağlantı başarısız olduğunda bunun kötü TRC’lerden kaynaklanmadığını bilmenizi sağlar.

Doğrulandıktan sonra, kabloları adaptörlerinden çıkarın, HOME düğmesine basın. Şimdi test etmeye hazırsınız. İyi haber şu ki, TRC doğrulamasının sonuçları otomatik olarak test cihazında saklanır ve referans için - ve müşteriniz için - test sonuçlarına dahil edilir.