MENÜ

Blog

15

2024
378 FC Pens Ampermetresindeki Güç Kalite Göstergesi Nasıl Kullanılır?

Bugünün elektrik şebekelerinde, ideal güç kalitesi koşullarından sapmalar genellikle hızla artış gösteren lineer olmayan ve diğer yüklerin şebekeyi bozmasından kaynaklanmaktadır. Güç üretimi de yeni oyuncular ve teknolojilerin sektöre girmesiyle daha karmaşık hale gelmektedir. Kötü güç kalitesinin sonuçları işletmeler için ciddi kayıplara yol açabilir. En kötü durumda, bu durum, hastaneler gibi kritik görev uygulamaları ve yüksek hassasiyetli ortamlar için insan hayatını tehdit edebilir.

Fluke 378 FC, Güç Kalitesi Sorunlarını İzlemeye Nasıl Yardımcı Olur?

FieldSense teknolojisine sahip ilk pens ampermetre olarak, Fluke 378 FC Pens Ampermetresi güç kalitesi testlerini erişilebilir hale getirir ve mevcut iş akışlarını iyileştirerek ve yenilerini oluşturarak oyunun kurallarını değiştirir. Endüstriyel elektrikçiler ve ön cephe teknisyenleri artık tek fazlı veya 3 fazlı sistemlerde temel arıza tespiti ve/veya bakım kontrolleri yapabilir ve aksi takdirde tespit edilemeyecek güç kalitesi problemlerini ortaya çıkarabilir. Fluke 378 FC, ön cephe teknisyenlerine temel güç kalitesi ölçümleri yapma ve aşağıdaki üç kategoriye ait güç kalitesi sorunlarını eleme yeteneği sağlar:

  • PQ-Volts
  • PQ-Amps
  • PQ-PF (Güç Faktörü)

PQ-Volt ve PQ-Amper, tüm harmonik bileşenlerin güçleri toplamının temel frekansın gücüne oranı olarak tanımlanan Toplam Harmonik Bozulmayı (THD)’ nin temelini oluşturur.

Güç Faktörü (PF) enerji verimliliğinin bir ifadesidir. Genellikle ondalık bir değer olarak ifade edilir. 1.0 en verimli değerdir; değer ne kadar düşükse güç kullanımı o kadar az verimli olur. Güç faktörü, kilovat (kW) cinsinden ölçülen çalışma gücünün, kilovolt amper (kVA) cinsinden ölçülen görünen güce oranı olarak ifade edilir.

PQ Göstergesi, güçle ilgili bir sorun ortaya çıktığında otomatik olarak aktif hale gelen arka plan fonksiyonudur. Ölçüm cihazı, gerilim ve akımın THD oranlarını sürekli olarak izler ve güç faktörünü takip eder. Bu oran belirlenen sınırları aştığında, uyarı cihazı bir güç kalitesi problemi olduğunu bildirir.

PQ-PF modunda Fluke 378 FC
1.Komitatörü  (FieldSense) konumuna getirin.

2. Pensi topraklama kablosuyla toprağa bağlayın.

Yukarıdaki gösterge, Fluke Connect uygulamasında da görüntülenir.

 

Hassasiyet Seviyeleri

Pensampermetredeki hassasiyet ayarları Yüksek, Orta ve Düşük seçenekleriyle yapılandırılabilir. Bu ayarların her birinde PQ – Amps, PQ – Volts ve PQ – PF için farklı eşik değerleri mevcuttur. Yüksek hassasiyet, en ince değişiklikleri bile algılar ve THD'deki küçük değişiklikleri göstergelerde gösterir. Varsayılan olarak Yüksek hassasiyet ayarı seçilmiştir ve bu eşikler tek tek ayarlanamaz.

Fonksiyon Duyarlılık
Yüksek Orta Düşük
PQ-Amps (PQ-Amper) %10 THD %25 THD %50 THD
PQ-Volt %8 THD %10 THD %15 THD
PQ-Güç Faktörü 0,9 0,75 0,6

 

Hassasiyet Seviyesini Değiştirme Ayarları

1. Pensi kapatın

2. "Hold"   (Bekletme) butonunu basılı tutarak kontrol butonunu Ṽ konumuna çevirin. Pens, böylece seçenek moduna geçer

3. Seçenekler arasında gezinmek için butonuna basın ve PQ Hassasiyetini seçin

4. Bir ayarı değiştirmek için   butonuna basın

5.  Seçenekler modundan çıkmak için  Bekletme düğmesini bırakın.

Not: 'Bekletme'  Hold düğmesini her bıraktığınızda pensiniz seçenek modundan çıkar fakat ayarlarda yapılan tüm değişiklikleri korur.

 

Güç Kalitesi Göstergesini Kullanma

Harmonikler, çağdaş elektronik cihazların yan ürünleridir. Harmonikler, motor sargılarına verilen istenmeyen yüksek frekanslı AC voltaj veya akım kaynaklarıdır. Güçteki harmonik dalgalanmalar, neden olabileceği, montaj ekipmanlarında aralıklı arızalara yol açabilir. Harmonik bozulmalar, kritik ekipmanda arızalara neden olabilir ve bu da duruşlara sebep olabilir. FieldSense ve PQ göstergesi özelliklerine sahip 378 FC Pensampermetre, güç kalitesi problemlerini tarar ve teknisyenlerin daha derin analiz için PQ analizörü veya PQ uzmanına ihtiyaç duyup duymadığını belirlemesinde yardımcı olur.

378 FC Pensampermetre, motor veya sürücülerin verimliliğini değerlendirerek kapasite belirlemeye yardımcı olabilir. Aşırı motor yüklenmesi, yüksek akım çekme, yetersiz tork ve aşırı ısınma gibi durumlarda motorlar aşırı yük altında kalabilir. Motor arızalarının yaklaşık %30'u aşırı yükleme nedeniyle ortaya çıkar ve bu da verimliliği düşürür ve kapasiteyi azaltır. 378 FC, güç kalitesi sorunlarını tespit ederek, daha detaylı tanılama ve analiz gerekip gerekmediğini belirlemek için ilk savunma aracı olarak görev yapabilir.