MENÜ

Blog

ARA

18

2019
6912’lik Fiber Kablo: Şimdi Test Zamanı!

Kurumsal data center’ların çoğu 12 ile 144 arasında değişen fiber sayıları görürken, bulut ve Co-Location data center’larda bulunan fiber sayıları çok daha yüksektir - tipik olarak 864 - 1728 arasındadır.

Bu yüksek sayıdaki fiber kabloları çok büyük bir trunk olarak görebiliriz ama yüzbinlerce server ve aşırı iş yüklerine sahip hiper ölçekli data center’lar (Amazon, Google, Microsoft ve Facebook vb. gibi) söz konusu olduğunda, 3456 ve 5184 fiber sayılarını görmek alışılmadık değildir. Bu sayılar gün geçtikçe de artmaktadır. Şuan birçok fiber kablo üreticisi şu an 6912 sunmaktadır ve gelecekte ise 7776 sunmayı planlamaktadır.

Bir kablodaki bu kadar çok fiberle, kablonun toplam boyutunun ve test süresinin öngörülmesi oldukça zordur. Insertion Loss için basit bir Tier 1 testinden bahsedilmemektedir, büyük data center’lara giren yüksek sayıdaki fiberler singlemode ribbon fiberdir ve OTDR ile Tier 2 testi de normdur.

Hepsinin Uyumlu Olması

Fiber kablo üreticilerinin fiber sayıları 3456'a kadar çıktığında, kabloları yönetilebilir bir boyutta tutmak için yaratıcı olmaları gerekmektedir. Plant fiber tipik olarak 250 mikron kaplama (cladding) kullanırken, günümüzde birçok yüksek sayıdaki fiber kablo tasarımı, daha kompakt bir tasarım sağlamak için 200 mikron fiber kullanmaktadır. Fiberin kaplama ve core boyutunun değişmediği unutulmamalıdır ve bu nedenle 250 veya 900 mikron fibere yapılan füzyon hala bir normdur.

Bu yüksek sayıdaki ribbon fiber kablolarda gördüğümüz diğer bazı yenilikler, geleneksel dış mekan ribbon kabloyla karşılaştırıldığında neredeyse iki kat yoğunluğa izin veren, katlanabilir veya esnek ribbon fiber içermektedir.

12 fiberi kablo boyunca bağlayan geleneksel bir yassı tasarımdan ziyade, fiberi önceden belirlenmiş noktalardan bağlayarak fiberin yassı işlenmesi yerine sarılmasını sağlamaktadır. Ortalama olarak, bu tasarım, aynı şekilde 1728'i barındırabilen düz bir tasarıma kıyasla, 3456 fiberin 2 inçlik (2 x 2.4 cm) bir kanala sığmasına izin verir. Kıvrılabilir şerit fiberler ağırlık olarak daha hafiftir, daha uzun çekme mesafeleri ve işçilik maliyetlerini düşürür.

Tümünü Test Etme ve İzleme

6912’lik fiber kabloyu test etmek söz konusu olduğunda, OTDR’ınızın testi ne kadar hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebileceği her zamankinden daha önemli hale gelmektedir. 6912’lik bir fiberin OTDR testinin farklı bir OTDR testinden 5 saniye daha uzun sürdüğü düşünülürse, neredeyse fazladan 10 saat gerekecektir.

Fluke Networks OptiFiber® Pro gibi daha yüksek dinamik aralığa, otomatik kurulum ve izleme analizine sahip OTDR'leri çok daha hızlı test sunuyor. 42 dB yüksek dinamik aralığa ve otomatik iz analizine sahip olan OptiFiber Pro, dalga boyu başına iki saniyelik bir iz sağlar. Daha sonra verileri analiz eder ve bir EventMap, Tablo veya İzleme olarak görüntüler. Otomatik kurulumda, tek bir testte birden fazla dalga boyu ve parametre otomatik olarak gerçekleştirilir.

Tier 2 OTDR testine gelince, iki yönlü test ve sonuçların ortalamaları endüstri standartları ve çoğu üreticinin garantisi için gereklidir – çift taraflı ortalama ile alınan test süreleri uzamaktadır. Bidirectional testte; test cihazını bir duplex fiber bağlantının diğer ucuna taşımak yerine, uzak uçtaki fiber üzerinden bidirectional test yapılması için bir loop kullanılır. OptiFiber Pro, test sırasında launch, loop ve tail fiberinin varlığını kontrol eden yerleşik bir “SmartLoop” Asistanına sahiptir ve test süresini daha da azaltmak için otomatik olarak sonuçların ortalamasını alır. 

Test süresinin hızlandırılması kritik olsa da, işlem sırasında 6912 fiberin tümünü takip etmek ve sonuçları yönetmek göz korkutucu bir görev gibi görünebilir.  Fluke Networks bulut tabanlı LinkWare Live'ı, yüksek sayıdaki fiberi test etmek için idealdir; hataları azaltmak ve tutarlılığı korumak için önceden belirlenmiş olan kablo kimlikleriyle yapılandırılabilir ve programlanabilir sorunsuz bir şekilde tek bir projede birleştirilebilir. Ayrıca, yüksek sayımlı fiber kablolar kullanan aşırı ölçekli veri merkezlerine gelince, birden fazla teknisyenin test ettiği konusunda bahse girebilirsiniz. LinkWare Live, sınırsız sayıda projeyi desteklemekle birlikte sınırsız depolama sunar.

Optifiber demo talebi için tıklayın.