MENÜ

Blog

NİS

29

2019
Akıllı Veriler ve Zeka Tarafından Körüklenen Yeni Mobil Dünya

Hücresel servis sağlayıcılar, günümüzün over-the-top (OTT: en üst düzeyin üstünde ) servislerinin dünyasında ve her şeyin kolayca erişilebileceği, sınırsız veri planları içeren mobil bir geniş bant patlamasıyla rekabet etmek zorunda oldukları için, mobil operatörler artık önceki iş modellerinde çalışamazlar. Rekabeti daha da kızıştırmak için, Amazon (AWS), Google (Cloud) ve Microsoft (Azure) gibi yeni dijital, bulut tabanlı oyuncular, telekom hizmetleri için hizmet dağıtım oyununu “büyüdükçe öde” ve “talep edilene bağlı fiyatlandırma” modelleri ile değiştirdi. Buna ek olarak, kablo / çoklu sistem operatörleri (MSOs: Çoklu Sistem Operatörleri), Wi-Fi access pointleri ve Voice over Wi-Fi (VoWi-Fi: sesli Wi-Fi) gibi yeni hizmetleri sağlayan hot spot içeren sabit bir mobil ağ oluşturmaya başladı.

Genellikle geleneksel ses, video ve veri sınırlandırmalarına girmeyen, yeni Nesnelerin İnterneti (IoT: The Internet of Things) cihazlarının ve hizmetlerinin çoğalması, mobil operatörler için aşılması gereken önemli engelleri gün yüzüne çıkarmaktadır. Firma ağlara 5G teknolojisini yükseltme ve ekleme görevi ile kombin edildiğinde, hücresel servis sağlayıcıların rekabet gücünü korumak ve hızla gelişen bu pazarda gelişmek için yeni iş modelleri keşfetmeleri şaşırtıcı değildir.

Yeni nesil 5G hücresel iletişim, otonom araçlar, akıllı şehirler, robotik, acil durum ve güvenlik uygulamaları, güç sensörleri ve sağlık monitörleri gibi ultra düşük gecikme süresi, genişletilmiş (cihaz) yoğunluğu ve aşırı bant genişliği gibi bir dizi yeni özellik sağlayacaktır.

Bu cihazların birbirine bağlanması, ağ performansı, güvenliğin uygunluğu, gelişmiş hizmet ve güvenlik gerektirecektir. Sanallaştırılmış altyapılara ve eski ağ altyapılarına gelecekteki başarının aracı olacak ölçeklenebilirlik ve bütünsel görünürlük elde etmenin anahtarı, real-time akıllı verilerdir.

Mobil operatörler tarihin en iddialı ve en önemli dönüşümlerine katıldığı için, daha yeni ve daha iyi performans izleme araçlarına ihtiyaç duyulacaktır. Mobil servis sağlayıcılarının hibrit ve sanallaştırılmış alt yapılarında görünürlüğü korumak, proaktif izleme ve servis triyajı gerçekleştirmeleri durumunda, mikro servis yapısını ve abone oturum içeriği ile kullanıcı deneyimi korumak için, virtualized network function (VNF: Sanallaştırılmış Ağ Hizmeti) seviyesine kadar görünürlük sağlayan sanal problar gerekli olacaktır. 5G'nin aşamalı olarak piyasaya sürülmesiyle, firmalar 2G, 3G, 4G altyapısı ve sanallaştırılmış işlevlerden oluşan çok katmanlı bir ağa bütünsel görünürlük sağlayacaktır. Cevap yine, akıllı veri olacaktır.

İleriye dönük olarak, mobil operatörler otomasyonun faydalarını gerçekleştirmeyi ve sanallaştırmanın vaat ettiği maliyet tasarrufunu ve çevikliği ortaya çıkarmayı hedefliyor olacaklar. Gerçek zamanlı IP trafiğinden toplanan akıllı veriler, kapalı devre otomasyon işlemlerinin önemli bir parçası olacaktır. IP paketlerini hızlandırılmış hızlarda görebilen ve gerçek zamanlı yaratabilen hafif, sanallaştırılmış araçlara sahip olmak, politika motorunu bilgilendirmek için genişletilebilir veriler, yeni 5G şebekelerinde mobil kenar hesaplama, ağ dilimleme ve C-RAN (Cloud-RAN)'ın ortaya çıkmasıyla vazgeçilmez olacaktır.

Eskiden var olan düşünce, hizmet güvencesi ve güvenlik çözümleri başlangıçta dahil edilmek yerine mevcut ağlara eklenecek bir düşünceydi. Mobil servis sağlayıcıları günümüzün yeni dijital dünyasında rekabet ederken, servis ve güvenlik güvencesi için yazılım tabanlı, yaygın bir cihaz modeli gereklidir. Böyle bir yaklaşımı 5G / IoT ve sanallaştırma ile başlayarak, mobil operatörler gelişen ağlarındaki trafiği yönetmek ve para kazanmak için ihtiyaç duydukları veri ve istihbarata erişebilecekler.

Fiziksel, sanal ve hibrit ağlar üzerinden ses, video ve veri hizmetleri sunan mobil servis sağlayıcıları, önceden düşük maliyetler, daha güvenli bir ağ içinde, yüksek zeka, ve sürekli bir taşıyıcı sınıfı deneyimi sunarken bulut yolculuğa hizmeti güvence devamlılığını sağlamak için akıllı görünürlük ve akıllı veri kullanmaktadır. Bu kesinlikle sağlayıcılar için “hoş geldiniz” haberidir.

John English, Service Provider, netAlly