MENÜ

Blog

22

2019
ALARA Radyasyondan Korunma Kuralları

Fredrik Celén, Fluke Biomedical

ALARA (Makul derecede ulaşılabilir), düzenleyici kurallar başlangıçta işçileri nükleer radyasyona gereksiz maruz kalmaktan korumak için geliştirildi. İyonlaştırıcı radyasyonla çalışan tıbbi uzmanlar, ALARA kısaltmasını bilirler. Bununla birlikte, teknolojik gelişmelerin artmasıyla, X-Ray ile ölçüm teknikleri daha gelişmiş hale geldi ve ayrıca karmaşık teşhis ve tedavilerde kullanılabilmekte. Bu da ALARA ilkelerinin daha da önem kazandığı anlamına geliyor.                 

ALARA radyasyon güvenliği ilkeleri zaman, mesafe ve koruma prensipleriyle bireyler için radyasyon dozlarını en aza indirgemek için oluşturulmuştur. Yönergeler, radyasyondan korunma sağlamak için günümüzün tıbbi ortamlarına doğrudan uygulanan ve çevreye radyoaktif maddelerin salınımını da sınırlandırmaktadır. Girişimsel radyoloji kapsamındaki hekimler tedavi sırasında hastalarını bırakamadıkları için radyasyon maruziyetini yönetme konusundaki bütüncül yaklaşım tıp uzmanlarının güvenliğinde önemli bir faktör haline gelmiştir. ALARA TDS kuralları, personeli doğrudan ve dolaylı olarak radyasyona maruz bırakan tüm radyolojik durumlar için geçerlidir; bu nedenle günlük işin rutin bir parçası olmalıdır.

Radyasyon koruması

Bu ilkeleri iş rutininizin bir parçası haline getirin:

Zaman - Maruz kalma sürelerini makul bir şekilde kısa tutmak için özen gösterilmelidir. Bazı personel, mümkün olduğunda odadan çıkarak maruz kalma süresini sınırlayabilir.
Mesafe - Hekim ve yardımcı hemşirenin ışın tedavisi uygulanırken sıklıkla hastaya yakın durması gerekirken, diğer personel de uzak durmaya çalışmalıdır. Ters kare yasasına göre, mesafeyi iki katına çıkarmak doz oranını çeyreğe indirecektir.
Koruma - Radyasyondan korunma giysilerinin kullanılması radyasyona maruz kalmanın azaltılmasında etkili bir yoldur. Ayrıca, hemen hemen tüm girişimsel laboratuvarların başında kurşun perdeleri ve hareketli kurşun cam kalkanları gibi ek koruma cihazları bulunur.

Gerçek zamanlı dozimetre, girişimsel personelin radyasyon dozlarını makul derecede düşük seviyelerde tutması için zamanı, mesafeyi ve korumayı izlemesine ve optimize etmesine yardımcı olan önemli bir araç olabilir.

RaySafe i3 Gerçek Zamanlı Dozimetre, tıbbi uzmanların radyasyona maruz kalma riskini azaltmak için davranışları izlemelerine ve değiştirmelerine yardımcı olabilir. Kullanıcıların, okunması kolay çubuk grafikler kullanarak X-ışını pozlamasını görselleştirmelerine, davranışlarını değerlendirmelerine ve ayarlamalarına izin verme ve pozlamalarını anında azaltmak için odadaki radyasyon azaltma çözümlerini kullanmalarına yardımcı olur. Anında geri bildirim, personelin hareket halindeyken davranışını öğrenmesi ve uyarlaması için gereksiz radyasyona maruz kalmayı en aza indirir.