Scott Davidson, Product Marketing Manager, Tektronix
Bir osiloskopun tetikleme sisteminin önemini tartışmaya kimsenin istekli olacağını sanmıyorum. Sabit bir görüntüye bakma ve belirli olayları yakalama yetenekleri kesinlikle çok önemlidir. Özet olarak, tetikleme sistemi kullanıcı tarafından belirlenen bir olayı tanımak, sinyal alımını durdurmak ve elde edilen sinyali ekrana yerleştirmekten sorumludur. Bu yetenek uzun süredir var olsa da, yeni bir yaklaşımın bazı temel avantajları var.
Yeni ASIC ile mühendislerimiz, 5 Serisi MSO'da analog tetikleme yerine dijital tetikleme sistemi uyguladılar. Neden? Avantajları neler?
Tetikleme devresi, analog giriş sinyallerinin analog veya karışık sinyal işlemlerine dayanıyordu. Bu tetikleyici giriş sinyalleri, ADC'ler tarafından sayısallaştırılan sinyallere benzer olmasına rağmen, muhtemelen farklı kazançlar, ofsetler, birleşme, bant genişlikleri, bozulmalar ve gürültü seviyeleriyle karşılaşarak, ayrı yollarla dolaştılar. Osiloskoplar konusunda uzman mühendisler, bu yolların aynı şekilde çalışmasını sağlamak için büyük çaba harcadı, ancak analog bir tetikleme tasarımında, gerçek şu ki, birden çok yol var.
Ayrı analog sinyal giriş yolları olan osiloskop tetikleme sistemi
5 Serisindeki tetikleyici tasarımı, Tektronix osiloskobundaki ilk dijital tetikleyici değildir. 2000'li yılların başında Tektronix, MSO / DPO2000 Serisi ile dijital tetiklemeyi tanıttı. Bu osiloskoplar, tetikleyiciyi ASIC ve geri kalan toplama sistemini sürmek için aynı sayısallaştırılmış sinyali kullandı ve düşük maliyetle yüksek performans sağladı.
5 Serisi MSO donanımı, çok daha yüksek gerçek zamanlı performansla yeni nesil dijital tetikleyiciyi sağlar. Tetikleme sistemi, toplama sistemiyle aynı sinyal yolunu kullandığından, toplama yolundaki herhangi bir sinyal koşullandırma (eşleştirme, bant genişliği sınırlaması, dikkat çekici ve yüksek çözünürlüklü toplama işleme), kullanıcıya yeni ayarlama ve güven düzeyleri sağlayan tetikleme sinyalini de etkiler.
Edinilmiş sayısallaştırılmış giriş sinyallerini kullanan dijital osiloskop tetik sistemi
5 Serisi MSO’nun dijital tetikleyicisi, 8 basamaklı tetikleme frekansı sayacı olan başka bir önemli ölçüm kabiliyeti sağlar. Bu frekans sayacı, tetikleyici olay frekansının (örneğin, kenar, darbe genişliği, runt veya seri veya paralel bus modeli) 1 Hz çözünürlükte yaklaşık 150 MHz oranına kadar bir okumasını sağlar.
Dijital tetikleme sistemi fikri yeni olabilir ve onunla birlikte güçlü bir benzerliğe sahip olanlar için biraz endişe uyandırır. Ancak böyle bir tasarım iyi yapıldığında, tetikleyici ve toplama sistemleri arasında daha iyi uyum sağlar. Dijital tetiklemede tek sinyal yolu, 5 Serisi MSO'nun performansını artırma yollarından biridir.