MENÜ

Blog

HAZ

10

2019
Asterion Serisi ile Harmonik Analiz Çok Daha Kolay

Grady Keeton, Ametek

Güç sistemleri 50 veya 60Hz frekanslarında çalışır, ancak kişisel bilgisayarlar, yazıcılar ve bazı endüstriyel ekipmanlar dahil olmak üzere bazı cihazlar doğrusal olmayan yük barındırır ve harmonik frekanslarında akım ve gerilim oluşturur.  Bu harmonikler şebekeye geri yansır ve güç kaynağına bağlı diğer cihazların arızalanmasına neden olabilir. Belirli bir cihazın üretebileceği harmonik seviyesini belirleyen birkaç standart vardır.

Asterion Serisi güç kaynağı, test edilen bir cihazın (DUT) ürettiği harmoniklerin belirlenmesini kolaylaştırır. Çıkış gerilimini ve akım dalga formlarını örneklemek ve ardından verilerin harmonik analizini yapmak için gelişmiş işaret işleme(DSP) tekniklerini kullanır. Bunu yapmak için, hem gerilim hem de akım üzerinde Fourier dönüşümü (FFT) gerçekleştirir. Elde edilen frekans spektrumu (DC ile 49. harmonik), LCD ekranda grafiksel olarak olduğu gibi tablo halinde de gösterilebilir.

FFT verilerinin alınması

FFT analizi yapmak için önce verileri almanız gerekir. Ön panel ekranını kullanarak aşağıdaki adımları uygulayın:

1.MEASUREMENT ekranında HARMONICS menüsüne gidin.
2.FUNCTION alanına gidin, VOLT veya CURRENT seçeneğini seçin.
3.VIEW sekmesine tıklayın, TABLE veya BAR ekran modunu seçin.
4.DATA ekranında ABSOLUTE veya RELATIVE sekmesini seçin. ABSOLUTE ekran modu tüm akım ve gerilim harmonik bileşenlerini gösterecektir. RELATIVE ekran modu ise temel frekans referansını %100 olarak kullanarak, tüm harmonikleri temel frekansın yüzdesi olarak gösterecektir. Faz açıları her zaman temel frekansa göre gösterilir.
5.MODE alanında SINGLE veya CONTINUE seçin. SINGLE modu bir kez veri alarak sonucu gösterirken, CONTINUE modu veriyi sürekli güncelleyecektir.
6.SOUR ekranında IMMEDIATE seçeneğini tıklayın; alternatif tetikleme modu PHASE’dir.
7.Analizi başlatmak için START sekmesine tıklayın. Seçilen ekran modu açılacak ve sonuçlar görüntülenecektir. Ancak tetikleme modu CONTINUE olarak seçilmişse; veriler sürekli güncellenecektir.
8.HARMONICS ekranına geri dönmek için UP butonuna tıklayın. Verileri farklı bir formatta görüntülemek için, seçimleri istenen şekilde değiştirebilir ve START alanına tıklayarak yeni bir analiz başlatabilirsiniz.

FFT verilerinin analizi

Verileri elde ettikten sonra analizini gerçekleştirebilirsiniz.  Asterion Serisi, veriler üzerinde bir FFT analizi gerçekleştirir  ve tüm verileri tablo veya grafik formatlarını kullanarak görüntüler. Tablo gösterimi için, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, Asterion, her grubu on harmonik olarak beş grupta gösterir. Verileri dikey olarak kaydırmak için LEFT ve RIGHT sekmelerini kullanabilirsiniz.

FFT verilerini aşağıdaki gibi çubuk grafik formatında da görüntüleyebilirsiniz.

Bu ekranda Asterion, sadece genlik bilgisini grafiksel olarak göstermektedir. Faz verileri, ekranın sağ tarafında sayısal biçimde görüntülenir. Tek seferde 25 harmonik bileşen gösterilebilir. Ekranın altında yer alan üçgen ise, sayısal verilerin sağ tarafta gösterilmekte olan seçili bileşenini gösterir. Bu veriler bileşenin kaçıncı harmonik olduğunu(DC - 50), harmonik frekansı, mutlak veya bağıl genliği (DATA alanındaki seçime bağlı olarak) ve temel frekans ile arasındaki faz farkını içerir. Potansiyometre, görüntülenen harmonikleri arasında yatay olarak geçiş yapmak için kullanılabilir veya dokunmatik ekran doğrudan herhangi bir harmoniği seçmek için kullanılabilir.

Elbette, bu ölçümlere Asterion Virtual Panels veya SCPI komutlarını kullanarak uzak dijital arayüz üzerinden de erişebilirsiniz. Bu özellik, daha etkili analizler yapmanızı ve harmonik analiz testlerini otomatikleştirmenizi sağlar.

Asterion Serisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.