MENÜ

Blog

TEM

04

2019
Aurora West Allis Tıp Merkezi, RTSD ile tıbbi radyasyon riskini nasıl azalttı?

Minimal invaziv görüntü kılavuzluğunda tanı ve hastalığın tedavisi, sağlık hizmetlerinde devrim yarattı ve hızla büyümeye devam ediyor. İyi bir nedenden dolayı, girişimsel X-ışını ve ilgili teknikler, birkaç on yıl önce mevcut olanlara kıyasla, bir dizi hastalık için daha güvenli ve daha etkili tedaviler sağladı.

Aynı zamanda, girişimsel X-ışını teknikleri çoğu zaman hastalar ışın alırken tıbbi personelden odada bulunmalarını gerektirir. Radyasyonun belirli bir kısmı odaya yayılacağından, tıbbi personelin koruyucu giysiler ve kurşun cam ekranlar gibi güvende kalmasına yardımcı olmak için radyasyondan korunma önlemleri tasarlanmıştır.

Bununla birlikte, radyasyon güvenliğinin, radyasyon etrafında hareket etme şekliyle ve pasif ekranlama cihazlarının optimum şekilde konumlandırılması yoluyla daha da geliştirilebileceğini hatırlamak önemlidir. Gerçek Zamanlı Personel Dozimetrisi (RTSD) kişisel radyasyona maruz kalma konusundaki acil geri bildirimleri sayesinde bunu kolaylaştırmak için vazgeçilmez bir araçtır.

Aurora West Allis Tıp Merkezi, RTSD ile personel radyasyonuna maruz kalmayı nasıl azalttı?

Dr. Peter Drescher, Davina Winandy ve Tracey Marshall tarafından Aurora West Allis Tıp Merkezi'nde vertebral güçlendirme sırasında RTSD izlemesinin kullanımı üzerine yapılan son bir çalışma, personel radyasyon dozunda belirgin bir azalma olduğunu ortaya koydu.

RTSD, katılan hekim, ilgili teknoloji uzmanı, dolaşımdaki teknoloji uzmanı ve anestezi uzmanı için gerçek zamanlı radyasyon maruziyetini ölçmüştür. X-ışını sistemi, floroskopik zaman ve doz alanı ürünü hakkında ölçüm ve bilgi sağlarken, RTSD sistemi işlem sırasında personel için doz ve doz oranı okumaları sağlamıştır. RTSD standart prosedürler sırasında veri toplamış (n = 10) ve radyasyon azaltılmış, prosedür grubunda (n = 55) eklenen radyasyon azaltıcı önlemleri izlemiştir.

Maruz kalınan radyasyon etkisini azaltmak için atılan adımlar:

RTSD kullanarak personel bilincini arttırmak
Düşük darbeli floroskopi (3f / s) kullanarak
Görüntü kuvvetlendiricinin açılanmasını doktora yönlendirmek
Hekim ve anestezi uzmanı için kurşun cam koruyucu takılması
Hastaya olan mesafeyi artırmak
Hastaya radyasyon emici bir kalkan yerleştirmek
Ek radyasyonu azaltmak için pozlama yerine son görüntüyü saklamak

Bu, doktorun radyasyona maruz kalma oranının 9.1'den 5.4 mR'ye, ilgili teknolojini uzmanının 1.4 ile 0.6 mR'ye, dolaşımdaki teknoloji uzmanının 1.6 ile 0.5 mR'ye ve anestezi uzmanının 3.4 ile 1.1 mR’ye düştüğünü göstermiştir. Bu çalışmanın ardından Dr. Drescher'in rehberliğinde radyasyon farkındalığını, radyasyon koruyucu cihazların sıkı kullanımını artırmak için yeni süreçler ve prosedürler uygulandı ve bu da tüm iş akışının tamamen gözden geçirilmesine yol açtı. [1]

Böylelikle, Aurora West Allis Tıp Merkezi tarafından yapılan araştırma bize personelin radyasyon maruziyetinin basit bir şekilde azaltılabileceğini gösteriyor. Yine de eğitim, gelenek ve güncel düşüncede değişiklikler gerektirir. Bunlar, sağlık çalışanlarının ve hastaların uzun süreli sağlığı için paha biçilmez olan ve kurumun genel sağlığına faydalı olan değişikliklerdir.

 

[1] Drescher ve arkadaşları, “Vertebral büyütme sırasında gerçek zamanlı radyasyon dozimetrisi - İlk deneyim, eğitim ve radyasyon azaltma” Özet CIRSE 2017.