MENÜ

Blog

OCA

28

2020
Bir Higrometre Nasıl Doğru Kalibre Edilir?

Bu blog yazısında bilgi edinebileceğiniz başlıklar:

-Nemi ölçmek neden önemlidir?
-Ne tür cihazlar nemi ölçer?
-Nem niçin kalibre edilmeli?
-Karışık akışlı nem kalibratörü kullanarak bir higrometre veya diğer nem sensörleri nasıl doğru şekilde kalibre edilir?
-Neden ve nasıl soğutulmuş ayna probu veya higrometre referans olarak kullanılır?
-Başarılı bir nem ölçümü sağlamak için ipuçları nelerdir?
-Nem kalibrasyonu hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilir veya yardım isteyebilirsiniz?
-Genel nem terimlerinin tanımları


Karışık Akış Nem Jeneratörü Kalibratörü ile Nem Sensörlerini Kalibre Etme

İlaç aldığımızda, uçakta uçtuğumuzda, yemek yediğimizde, kimyasal ürünler kullandığımızda veya kullandığımız ürünlerin ve işlemlerin güvenli ve etkili bir şekilde çalıştığı diğer normal görevleri yerine getirdiğimizi varsaymak istiyoruz. Ancak burası tehlikeli bir dünya ve bu yüzden ilaç, yarı iletkenler, kimyasallar, havacılık, gıda işleme ve benzeri endüstrilerin ürün ve süreçlerinin kalitesini sağlamak için düzenlemeleri var. Bu düzenlemeler tipik olarak sıcaklık ve nem dahil birçok parametrenin düzenli ölçümünü gerektirir. Kalibrasyon zamanı geldiğinde ölçümlerin doğru olduğundan emin olun.

Nemi ölçmek neden önemlidir?

Nemi ölçmek önemlidir, çünkü doğru sıcaklığı ve nemi korumak ürünlerin bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Ürünler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle bozulabilir:

Yoğunlaşma
Bakteri ve mikrop gelişimi
Küf
Elektrostatik deşarj
Aşınma
Sapma

Bu sorunları önlemek için, bozulma riski olan ürünlere sahip endüstriler, üretim süreci boyunca ve ayrıca ürünler depolanırken nemi ve sıcaklığı sürekli olarak ölçmek için araçlar monte ederler.

Ne tür cihazlar nemi ölçer?


Bir psikrometre (ıslak / kuru ampul) sensörü, buharlaşmanın soğutma etkisiyle nemi ölçer.

Nemi ölçen aletler arasında bunlarla sınırlı olmamakla birlikte şunlar bulunur:

RH (bağıl nem) probları, ölçüm cihazları ve vericileri
RH monitörler ve duvara monte edilen vericiler
Nem veri kaydedicileri
Dijital termometre higrometresi
Psikrometreler (ıslak / kuru ampul)
Metal kağıt bobin higrometreleri
Saç gerginlik higrometreleri


Nem niçin kalibre edilmeli?

Nem cihazlarının üreticilerinin spesifikasyonları dahilinde performans gösterdiklerinden emin olmak için düzenli olarak kalibre edilmesi önemlidir. Kalibrasyon, bu cihazlarla yapılan ölçümlerin kalitenin korunabilmesi için doğru olduğunu bilmenizi sağlar.

Bir higrometre veya diğer nem sensörleri nasıl doğru şekilde kalibre edilir?

Bir higrometreyi veya diğer nem sensörünü en doğru şekilde kalibre etmek için çeşitli sıcaklıklarda ve nem seviyelerinde nem üretmeniz ve ölçmeniz gerekir. Bunu verimli bir şekilde yapmak için bir nem jeneratörü / kalibratörü kullanırsınız. Bu ölçümler test edilen cihazın (DUT) ölçümleriyle karşılaştırılır. İki ölçüm arasındaki fark, DUT ölçümlerinin hatasını hesaplamanızı sağlar.

Burada açıklanan kalibrasyon işlemi, nem ve sıcaklığı üretmek ve ölçmek için karışık akışlı bir nem kalibratörü kullanır. Bu tür cihazlar, havanın hem kurutucu sistemden hem de nemlendirici sistemden sirküle edildiği bir bölmeye sahiptir. Bir kontrolör, bölmede ne kadar kuru hava ve nemli havanın karışacağını belirler. Kalibre edilmiş bir oda sensörü, oda nemi ve sıcaklığını belirler. Bu tip jeneratör kalibrasyonu hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirir. İşte bir higrometre veya diğer nem sensörünü kalibre etme adımları:

1- Nem jeneratörü nemlendirici haznesini üreticinin talimatlarına göre damıtılmış suyla doldurun.
2- Odadaki mevcut yoğuşmayı giderin.
3- Testleri (DUT'lar) nem jeneratörünün odasına yerleştirin. Kalibre ettiğiniz sensörün türüne bağlı olarak, onu tamamen bölmenin içine yerleştirebilir veya sadece sensör kısmını yerinde tutan bir bağlantı deliğinden geçirebilirsiniz.
4- Bölmeyi istenen sıcaklık ve nem ayar noktasına ayarlayın.
- Önce düşük bağıl nem noktalarını ayarlayın ve sonraki kalibrasyon adımlarında daha yüksek seviyelere yükseltin.
- Bölme içinde su buharı yoğuşması olasılığını en aza indirmek için önce düşük sıcaklık kalibrasyon noktalarını ayarlayın.
- Genel olarak, en iyi uygulama en düşük çiğ noktasını üreten sıcaklık ve nem noktalarında başlamak ve daha sonra yukarı hareket etmektir. Gerekirse, eğer DUT gerektiriyorsa sıcaklık ve / veya nemde düşme noktaları alınabilir.
5- Bölmenin ve DUT'un stabilize olmasını bekleyin.
6- Kalibratör üzerinde görüntülenen gerçek sıcaklığı ve nemi kaydedin.
7- Okumayı DUT (lar) a kaydedin.
8- Kalibratör okumaları ile DUT (lar) okumaları arasındaki fark, DUT'unuzun ne kadar “kapalı” olduğunu gösterir. Çok büyük bir fark varsa, sensörünüzün ayarlanması, onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.

Kalibrasyon sırasında referans olarak soğutulmuş ayna probu veya higrometre kullanımı

Nem kalibrasyonu iş yükünüz yüksek düzeyde doğruluk gerektiriyorsa, DUT'taki okumayı kalibratörün ekranı yerine referansla karşılaştırarak en iyi ölçümü elde etmek için harici bir referans kullanmayı düşünün (0,5 ° C çiğ noktası belirsizliği öneriyoruz).

Nem referansı olarak soğutulmuş ayna higrometresi ve sıcaklık referansı olarak referans dereceli dijital termometre kullanmak yaygındır. Soğutulmuş ayna higrometresi, cilalı metal bir yüzeydeki su üzerinde yoğunlaşmaya başlayana kadar soğutulmuş çiğlenme noktasını ölçen bir nem referans standardıdır. Bu noktada çiğlenme noktası sıcaklığı ölçülür; optik algılama sistemi aynanın yüzeyinden yansıyan ışığı ölçer.

Soğutmalı ayna higrometresinde, DUT'un yanındaki nem odasına yerleştirilebilen bir hava sıcaklık sensörü de bulunur. Çiğlenme noktası ve hava sıcaklığı ölçümlerinde bağıl nem, soğutulmuş ayna tarafından hesaplanır ve yüksek bir doğruluk seviyesine kadar ölçülür.

DUT kalibrasyonu sırasında, DUT'un okuması, soğutulmuş ayna sistemi ile ölçülen oldukça hassas bağıl nem ile karşılaştırılır. DUT sıcaklık sensörü, soğutulmuş ayna hava sıcaklığı termometresi veya DUT ile odaya yerleştirilen referans dereceli dijital termometre sistemiyle karşılaştırılır.

Soğutmalı ayna higrometresi ile kalibrasyon yapılandırmanın üç yolu.


Nem jeneratörünün odasına yerleştirilmiş soğutulmuş ayna sensörü kafası kullanarak bir higrometre veya diğer nem sensörünü kalibre etme

1.Uzaktan başlık. Bu yöntemde soğutulmuş ayna sensör kafası, nem üretecinin odasına yerleştirilir. Bu yöntem, yoğuşma riskini azaltır ve normalde harici bir pompaya gerek yoktur.


Pompalanan havalı uzaktan başlıklı bir nem jeneratörü kullanarak bir higrometre veya diğer nem sensörünü kalibre etme

2. Pompalanan havalı uzaktan başlık. Jeneratörün içine bir tüp takarak nem odasından soğutulmuş ayna uzak kafa sensörüne bir gaz örneği çizin. Not: gaz odadan dışarı çekilirken, gazın çiğlenme noktası ortam sıcaklığından daha düşük olmalıdır; aksi takdirde, tüpte yoğuşma oluşmasını önlemek için ısıtılmış bir tüp kullanılmalıdır.


Pompa tarzı ayarlı soğutulmuş ayna sensörü kullanarak kalibrasyon yapan nem jeneratörü

3. Pompa stili. Çoğu soğutulmuş ayna higrometre sisteminde dahili bir soğutulmuş ayna sensörü vardır, bu nedenle hava nem jeneratöründen (veya kalibratörden) soğutulmuş ayna ölçüm sistemine pompalanır. Çoğu durumda hava, bir dönüş hattı kullanılarak jeneratöre geri gönderilir. Yine, havanın çiğlenme noktasını ortam sıcaklığından daha düşük tutarak hatlarda yoğuşmaya dikkat edin.

Başarılı bir kalibrasyon ve nem ölçümü sağlamak için ipuçları

- DUT sensörünü sıcaklık ve nem gibi ortam etkilerinden etkili bir şekilde izole eden bir nem kalibratörü kullanarak ölçüm alanını ortamdan ayırın.
- Kalibratör odasının içi ile dışı arasında hava kaçaklarına izin vermeyin.
- Sensörlerinizi ortam sıcaklığından izole olacak şekilde doğru yerleştirdiğinizden emin olun.
- Yoğuşma oluşmasına izin vermeyin.
- Nem jeneratörünün DUT ile birlikte sabit ve homojen hale gelmesi için yeterince bekleyin.
- Su buharını emen ve yayan plastik, ahşap ve köpük gibi malzemeler kullanmaktan kaçının.
- Nem ölçümleri yapmak için PTFE yapışmaz kaplama ve paslanmaz çelik gibi malzemeler kullanın.
- DUT veya kalibratörü uçucu kimyasallara maruz bırakmaktan kaçının. Temizleyici ve parfüm gibi malzemeler nem sensörlerine zarar verebilir.
- Kalibratörün nem haznesini temiz tutun.
- Kalibratörde sadece damıtılmış su kullanın.
- Kapağı daima kalibratörün nem haznesinde tutun.
- Harici bir kontrol standardı kullanarak oda sıcaklığı / nem sensörünü sapma açısından izleyin. Bu amaçla genellikle soğutulmuş ayna higrometresi kullanılır.

İlgili ürünler

Fluke Calibration 5128A - RHapid-Cal Nem Üreteci
Fluke Calibration 1620A - Sıcaklık ve Nem Ölçer