MENÜ

Blog

EYL

26

2019
Bir Osiloskop Frekansı Nasıl Ölçer?

Osiloskoplar öncelikle elektriksel bir sinyalin gerilimini ölçmek için kurulur ve bu daha sonra dalga formları ile grafiksel olarak gösterilir. Bununla birlikte, osiloskoplar bir dizi farklı uygulama için ölçüm yapmak için kullanılabilir. Bunlardan biri de frekanstır. Peki, osiloskop frekansı tam olarak nasıl ölçer? Cevabı hem basit hem de karmaşık.

Hepsinde olmasa da, çoğu durumda, modern dijital osiloskoplar sizin için hesaplama yapar, böylece gerilimi ölçerken bir frekans okuması elde edersiniz. İncelemeye çalıştığınız sinyalin frekansını ve standart sapma ve ortalama frekans gibi diğer istatistikleri görmek için birkaç düğmeye basmanız yeterlidir. Bununla birlikte, frekansı teknoloji yardımı olmadan çözmenin yolları var.

Frekans Nasıl Hesaplanır?        

Osiloskopunuzdaki yatay ölçeği kullanarak zaman ve frekansı kolayca ölçebilirsiniz. Bir frekans ölçümü alırken doğruluğu sağlamak istiyorsanız, osiloskop ekranınızdaki sinyal alanını arttırarak daha büyük bir hale getirir, böylece dalga formunu daha kolay çevirebilirsiniz.

Öncelikle, osiloskopunuzdaki yatay ölçeği kullanarak süreyi ölçmeniz ve dalganın bir ucundan diğerine yatay eksende merkez çizgisinin geçtiği yere kadar yatay bölünme sayısını saymanız gerekir. Ardından, sinyalin periyodunu bulmak için yatay bölünme sayısını (zaman / bölümle) çarpabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, frekans hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz: Matematiksel olarak bu,

frekans = 1 / period olarak gösterilebilir.

Dijital Osiloskopta Otomatik Ölçümler

Daha önce de belirtildiği gibi, çoğu yüksek kaliteli dijital osiloskop otomatik olarak ölçümler yapacaktır, bu da hesaplama yapmanız gerekmediği anlamına gelir. Tektronix osiloskoplarında, zaman ölçümlerini ekrandaki "ölçümler" bölümü altında bulabilirsiniz. Bu size iletilen sinyale bağlı olarak değişecek olan frekansın doğru ve canlı bir şekilde okunmasını sağlayacaktır.

Tüm istatistik verilerine de erişebilirsiniz. Bu şekilde, standart sapmayı, ortalama, maksimum ve minimum frekansı görebilirsiniz; bu da, sinyalin nasıl tepki verdiği hakkında daha iyi bir fikir sunar.