Soğutma borularının düzgün çalışması, transformatörlerin aşırı ısınmasını engellemek için kritik bir öneme sahiptir. Transformatörler aşırı ısınmaya özellikle yatkındır çünkü devreler arasında gerilim seviyelerini yükselttiklerinde veya azalttıklarında çekirdek ve sargılarda enerji gibi ısı da kaybolur. Bu ısı yalıtıma zarar verecek şekilde birikebilir ve transformatörün bozulmasına neden olabilir.
Soğutma borularının bu ısıyı etkin bir şekilde yaymasını sağlamanın en güvenli ve kolay yöntemi, bir termal kamera ile bu boruların incelenmesidir.
Yağ ile dolu elektriksel ekipmandaki soğutma boruları, konvektif soğutmanın basit prensibine dayanarak çalışır. Yağ, transformatörün dahili sargılarında dolaşarak sıcaklığı artırır ve yoğunluğu azaltır. Daha sıcak ve daha az yoğun olan yağ hafifledikçe üste çıkma eğilimindedir. Yağ soğuyunca, daha yoğunlaşır ve batmaya başlar, bu da doğal bir sirkülasyon döngüsü oluşturur.
Soğutma borularınızın ısındığını nasıl anlarsınız?
Termal kameralar soğutma borusu ünitelerinin incelenmesi için idealdir çünkü bu üniteler genelde yüksek ve geniş olduklarından büyük bir yüzey alanına sahiptir. Bu da gözlem hattı oluşturmanızı kolaylaştırarak bu üniteleri termal kamera ile, tehlikeli bölgenin dışından taramanıza olanak tanır.
Burada sunulan görselde, sol tarafta bulunan üç soğutma borusu ünitesi normal bir termal örüntüyü ifade eder. Sağdaki dördüncü boru ünitesi anormal bir örüntüye sahiptir. Dördüncü boru ünitesinde yağ sirkülasyon yapmıyor. Bunun nedeni şunlar olabilir:
-Sistemde yeterince yağ olmaması
-Akışın engellenmesi veya kapalı bir valf
-Ekipmanın düz bir yerde tutulmaması
Isınmış bir soğutma borusuyla nasıl ilgilenilmeli?
Sebep ne olursa olsun, soğutma borularındaki anormal termal örüntü rapor edilmeli ve ileride gerçekleştirilecek bir sorun giderme işlemi için üst birimlere bildirilmelidir. Sorunla ilgilenilmezse, boruların soğutma kapasitesi düşerek transformatöre yüksek derecede hasar verebilir. Termal kameranızla bu tür bir termal örüntü yakalarsanız, bunu hemen raporlamanız gerekir böylece daha ciddi bir soruna dönüşmeden ele alınabilir.