Çok amaçlı kalibratörler; el tipi dijital multimetreler, pens metreler, termokupllar ve RTD'ler gibi çok işlevli ürünleri ve daha fazlasını kalibre etmek için tasarlanmıştır. Osiloskoplar veya güç kalitesi analizörleri gibi ek cihazları kalibre etmek için seçenekler de sunabilirler. Bazıları, verimi artırmak ve hataları azaltmak için yazılımla otomatikleştirilebilir.
Dijital multimetrelerin ve diğer ürünlerin doğru ve spesifikasyonlar dahilinde test ve ölçüm yapmaya devam etmesini sağlamak için düzenli kalibrasyon şarttır.
Peki bir Çok Amaçlı Kalibratörü nasıl seçersiniz? İşte dikkate alınması gereken yedi temel nokta:
1. Cihazlarınız , satın alma gereksinimlerinizi yönlendirmelidir.
Ne tür kalibrasyon fonksiyonları önerdiklerini görmek için sahip olduğunuz cihazların kılavuzlarına bakın. Bunlara bağlı olarak, yalnızca ac/dc akım, voltaj ve direnç gibi temel fonksiyonlara ihtiyacınız olabilir veya diğer cihazlarınız için ek fonksiyonlara ihtiyacınız olabilir.
2. İddialı reklamların sizi yanıltmasına izin vermeyin ve zemin özelliklerini göz ardı etmeyin.
Reklamlar, bir ürünün en iyi yeteneklerini vurgular, ancak yanıltıcı olabilirler ve neredeyse her zaman bir zemin spesifikasyonu ile ilişkilendirilirler. Spesifikasyonları kontrol edin ve dipnotları dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.
3. Kalibratör doğruluğu arttıkça fiyat da artar.
Çoğu laboratuvar 4:1 test belirsizlik oranını tercih eder. İhtiyacınız olan doğruluk için yatırımınızdan en iyi getiriyi sağlayan kalibratörü satın alın.
4. Kalibratörün ac/dc akım çıkışına çok dikkat edin.
Mevcut bir bobini veya kalibre etmeniz gereken cihaz için yeterli doğruluk ve uyumluluk voltajına sahip olup olmadığını dikkate alın. Daha yüksek akımlarda, birçok kalibratör, sürekli olarak yüksek akım çıkışı yapabileceğiniz süreyi sınırlar. Tipik olarak, çok işlevli bir kalibratör, 1.000 ampere kadar ortak iş yükü için çalışır. Daha yüksek akımlar için 52120A İletkenlik Amplifikatörü gibi bir amplifikatör kullanabilirsiniz.
5. Sıcaklık yaygın bir ihtiyaçtır, ancak kafa karıştırıcı olabilir.
Birçok DMM'de sıcaklığı ölçmelerine izin veren bir termokupl girişi bulunur; diğerleri RTD ölçüm yeteneğine sahiptir. Kalibratörünüz bir RTD'yi simüle edebiliyor ve bir termokupl ölçebiliyor ve simüle edebiliyorsa, sıcaklığı ölçmek için yeterli kapasiteye sahip olmalısınız.
6. Taşınabilirliği, sağlamlığı ve çevresel özellikleri göz ardı etmeyin.
Cihazı yerinde kalibre ederseniz, sahaya taşınabilir olmalıdır. Ayrıca, yıllık kalibrasyonlar için rutin sevkiyatların üstesinden gelebilecek kadar sağlam olması gerekir. Ayrıca kazara kötüye kullanım olasılığını da göz önünde bulundurun – hangi güvenlik önlemleri mevcut?
7. Yazılım ve uzaktan iletişim çok önemlidir.
Kalibratörün RS-232, GPIB veya USB gibi yaygın arayüzler üzerinden iletişim kurabildiğinden emin olun. Yazılım aracılığıyla kalibrasyonu otomatikleştirmenin, kalibrasyon süresinde ayda yüzlerce saat işgücü tasarrufu sağlayabileceğini ve ayrıca manuel kalibratör hatalarından kaçınmanıza yardımcı olabileceğini göz önünde bulundurun. İdeal olarak, kapsamlı ve çok çeşitli iş yüklerini kalibre eden bir yazılım tarafından otomatikleştirilebilen bir kalibratör isteyeceksiniz.
Tavsiye Edilen Cihazlar:
5502A Çok Amaçlı Kalibratör
5522A Çok Amaçlı Kalibratör
5080A Yüksek Uyumlu Çok Amaçlı Kalibratör
MET/CAL® Kalibrasyon Yönetim Yazılımı