MENÜ

Blog

ŞU

06

2019
DMM 101: El tipi ve Masaüstü Dijital Multimetre

Robert Green,Tektronix

Diğer cihazlara göre dijital multimetreler (DMM) çok daha farklı şekil ve boyutlarda olabilir. DMM’ler taşınabilirlik ve pil çalışması alanında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Böylece servis teknisyenleri ve bakım personeli bölgeden bölgeye giderken temel gerilim, akım ve direnç ölçümlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilir. Bu uygulamalar için çözünürlük, doğruluk, ölçüm hızı veya bir bilgisayara bağlantı; batarya ömrü, dayanıklılık ve boyuttan daha az önem taşır.

Masaüstü multimetreler, bir tasarımcının masaüstünde veya otomatik bir sistem test tezgahında kullanılmak üzere tasarlanmıştır, bu nedenle tahmin edeceğiniz gibi el tipi DMM'lerden daha büyüktür. Bench DMM kullanıcıları mühendislik eğitimcilerini, araştırmacıları, ürün tasarımcılarını ve her türlü test mühendisini içerir. Burada hassasiyet, doğruluk, geniş ölçüm aralığı, maksimum işlevsellik, ölçüm hızı ve bir kişisel bilgisayara bağlantı devreye girer.


Masaüstü DMM'lerin bir PC'ye ve diğer cihazlara bağlanmak için arayüzleri vardır.

Masaüstü DMM'leri bu özelliklerin tümüne sahiptir ve el tipi DMM'lerin tipik 3½ ile 4 dijit çözünürlüğünün çok ötesinde, 5½ dijitten 8 ½ dijite kadar çözünürlük sunar. Yine 10nV, 0.1Ω ve 0.01µA hassasiyetleri olan yüksek kaliteli el tipi DMM'lere oranla 100nV, 0.1Ω ve 1pA kadar düşük hassasiyetler elde etmenizi sağlar.

Masaüstü DMM’ler genellikle otomatik testler için kullanılır, bir bilgisayarın DMM'yi kontrol etmesini ve veri gönderip almasını sağlayan bir arayüze ihtiyaç duyarlar. Otomatik testler genellikle hızlı ölçüm oranları ve aşağıda gösterildiği gibi karmaşık dalga formlarını örnekleme yeteneği gerektirir. Bu özelliklerin hiçbiri, işi elektrik sistemlerini çalışır durumda tutmak olan bir bakım teknisyeni tarafından gerekli değildir. Ancak, bu masaüstü özellikler; araştırmacılar, tasarımcılar ve test mühendisleri için hayati öneme sahiptir.


Masaüstü DMM'leri hızlı ölçüm oranları sunar ve karmaşık dalga formlarını örnekleyebilir.

El tipi ve masaüstü multimetreler belirli uygulamalara hizmet eder ve bu nedenle çok farklı özellikler sunmaktadır.