MENÜ

Blog

KAS

28

2022
Düşük Empedanslı HV Bileşenleri, Dalgalanma Testi Yaparken Büyük Bir Zorluktur

Dalgalanma testi, gerçekleştirilmesi kolay bir test gibi görünebilir. Buradaki en büyük zorluk, EUT terminallerinde gerekli dalgalanma gerilimi seviyelerine nasıl ulaşılacağıdır. Bu ise büyük ölçüde bileşenin empedansına bağlıdır.

Güç aktarma organlarının yüksek gerilimli bileşenleri (HV akü ve invertörler), aracı hızlandırmak için gerekli enerjiyi sağlamak üzere tasarlanmıştır. Güç, küçük arabalar için genel olarak 50kW aralığındadır ve spor arabalar için 300kW'a, hatta ağır hizmet taşıtları için daha da yükseğe çıkabilir. Maksimum performans ve verimlilik için tasarlanmıştır. Termal kaybın baskın olduğu durumlarda verimlilik iç kayıplara bağlıdır. Termal kayıp, elektrik kayıpları P = I2R ile verilir. Başka bir deyişle, bileşenin (iç) direnci ne kadar küçük olursa, verimlilik o kadar iyi olur.

DC için DC eşdeğer direnci önemlidir. Dalgalanma için AC empedansı daha önemlidir - test edilmesi gereken tüm frekans aralığında görülür. Burada HV bileşenlerinin iki genel empedans ve frekans grafiğini görüyoruz:

Batarya, 20 mΩ (çok büyük batarya) ile 200 mΩ (daha küçük hibrit bataryalar için) aralığında empedans değeriyle daha düşük frekans aralığında nispeten düz bir empedans eğrisi gösterir. Empedans, daha yüksek frekanslarla birkaç ohm'a yükselir.

İnvertörler, şarj cihazları veya DC-DC dönüştürücüler gibi diğer bileşenler farklı bir empedans eğrisi gösterir. Minimum 6 kHz deki bileşenin giriş filtresinin neden olduğu rezonans frekansını gösterir. Eğrinin frekansı ve dikliği, filtrede kullanılan kapasitörlere ve indüktörlere bağlıdır. Rezonans frekanslarında empedans, mΩ aralığında çok küçük değerlere ulaşır.

Dalgalanma testinin zorluğu, düşük empedans ve gerekli gerilim genlikleri Ohm kanunu kullanılarak birleştirildiğinde görülür:

 Bu örnek, HV bileşenlerinin çok küçük iç empedansa sahip olmasından dolayı standart tarafından tanımlanan gerilim seviyelerine ulaşmak için çok yüksek dalgalı akımların ve dalgalanma gücünün gerekli olduğunu göstermektedir.


Bileşenin tahrip olmasına yol açabileceğinden dolayı her durumda en yüksek dalgalanma akımlarıyla test etmek doğru değildir. Burada dalgalanma akımlarını meydana gelebilecek gerçekçi değerlerle sınırlamak doğru olacaktır.