MENÜ

Blog

HAZ

18

2019
Elektrocerrahi üniteler nelerdir ve neden onları test etmeliyiz?

Temel bilgilerle başlayalım. Elektrocerrahi üniteler (ESU), dokuyu kesmek ve pıhtılaşmaya neden olarak kanamayı kontrol etmek için yüksek frekanslı bir elektrik akımı kullanır. Yüksek yoğunluklu akıma karşı doku direnci, doku yıkımına neden olan bir ısıtma etkisine neden olur. Elektrik akımı kablolar ve elektrotlar aracılığıyla iletilir ve alınır. Elektrotlar bir el aleti anahtarı veya bir ayak pedalı ile etkinleştirilebilir. ESU, monopolar veya bipolar modda kullanabilir.

Monopolar - Bipolar

Monopolar modda, elektrik akımı hastaya aktif bir kablo ve elektrot aracılığıyla iletilir. Şekil 1'de gösterildiği gibi, akım, dönüş akımını dağıtmak için bir dönüş elektrot pedi veya plaka vasıtasıyla üniteye geri döner, böylece yanıklara neden olabilecek ısıyı önler. Bipolar modda, iki elektrot, tipik olarak bir çift forseps veya makas ucu, monopolar moddaki aktif ve dağıtıcı leadlerin eşdeğeri olarak işlev görür. Şekil 2'ye bakınız.

         

Elektrocerrahi modları: CUT ve COAG. İki tür CUT modu vardır: Blending Cut ve Pure Cut. Pure Cut tipik olarak sadece diseksiyon için kullanılır. Pure Cut modunda, cerrah tıbbi bir neşter tarafından oluşturulan kesiğe çok benzer bir kesim elde eder. Kesim dar ve derindir, cerrahın kanama üzerinde kontrolü yok denecek kadar azdır veya yoktur. Şekil 3'te gösterildiği gibi, bu etki yüksek frekans ve düşük gerilim ile elde edilir.

Blending Cut modunda, cerrah dokuyu ısıtıp soğumaya bırakarak çok daha geniş bir kesiğe ulaşır. Bu, Pure Cut modundan daha düşük frekans ve daha yüksek gerilim ile elde edilir. Pıhtılaşma, yüksek gerilim ve düşük frekans kullanılarak gerçekleştirilir. COAG modunda, ısı patlayıcı buharlaşma niteliğine sahip değildir, bu nedenle pıhtı olarak da bilinen termal bir pıhtılaşma ile sonuçlanır. COAG modunda, cerrahın kanama üzerinde daha fazla kontrolü vardır çünkü dokunun temas sırasında dağılması için daha fazla zamana izin verilir.

Elektrocerrahi ünitelerinin performansı ve güvenliği son derece önemlidir ve hasta ve personel güvenliğini sağlamak ve insan vücudunda yüksek ve düşük frekanslı elektrik akımı kullanımıyla ilgili riskleri yönetmek için düzenli testler gerektirir.