MENÜ

Blog

NİS

16

2020
Endüstriyel Ethernet Kablo Sorunları - MICE

Endüstriyel Ethernet, hasar gören data frame’lerinin (paket olarak da adlandırılır) neden olduğu gecikmelere karşı çok duyarlıdır. Sadece birkaç hasar görmüş paket dahi çalışan makinenin kapanmasına neden olabilir. Bu sorunlar genellikle aralıklıdır ve zorlu endüstriyel ortamlardan kaynaklanabilir.

Network’teki kapanmaları çözmek için, Kontrol Mühendisleri ve Endüstriyel Elektrikçiler, kablonun gerçekten arızalı olup olmadığını veya bir süreklilik testini (kablo devamlılığı testi) geçtiği için bir kablonun iyi olduğunu varsaymadan genellikle kabloları değiştirir veya bypass kablo çekerler. En zor problemler aralıklıdır ve kolayca üretilemez, bu nedenle sorunun çözülüp çözülmediğini gerçekten bilemezsiniz.

Standart organizasyonlar, ANSI / TIA-1105-A ve ISO 11801: 3 oluşturarak kesik çalışan network sorunlarına neden olabilecek zorlu ortamların iyi incelenmesi gerektiğini fark ettiler. Böylece, M'nin Mekanik (esnek, titreşim), I’nin Ingress (nem), C’nin İklim (sıcaklık) ve E’nin Elektromanyetik (gürültü) olduğu “MICE” anlamlandırılmış oldu. MICE standartları, EtherNet / IP, ProfiNET, EtherCAT, Modbus-TCP ve diğer endüstriyel protokolleri destekleyen kablolar için geçerlidir.

Kötü bağlantılar kesikli çalışan paket kaybına neden olabilir

M, I ve C seviye 2 ve 3'ün etkisi, Endüstriyel Ethernet kablolarının esneme, titreşim, nem nedeniyle korozyon, kasılma ve genişlemeye neden olan sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan aralıklı süreklilik problemleri yaşamasına neden olabilir. Makineleri çalışmasını durduran süreklilik problemlerini bulmak zordur, çünkü çoğu zaman sağlam bağlantılar gibi görünürler. Süreklilik test cihazları PASS gösterecektir çünkü zayıf bağlantıları değil, yalnızca açık bağlantıları bulurlar.

Endüstriyel Ethernet kablosunun zayıf bağlantısı olup olmadığı nasıl belirlenir?

Her bir kablonun direncini 0,005 Ω veya daha iyi ölçüm çözünürlüğü ile ölçebilen bir kablo test cihazı kullanarak two-pair veya four-pair kabloda zayıf bir bağlantı bulmak mümkündür. Bir pair diğer bir pair’den, 7 (veya 3) 'den daha yüksek dirence sahipse, bu telin kesintili hale gelmesi ve paket kaybına neden olması ve sonunda tamamen başarısız olması muhtemel zayıf bir bağlantısı vardır.

DSX-5000 ve 8000 Kablo Analizör serilerinin DC Direnç Dengesizliği işlevi bu dengesiz bağlantıları kolayca bulur ve görüntüler.

Aşağıdaki örnekte DSX-5000, pair 4 ve pair 5 arasındaki direnç farkının, zayıf bir bağlantının sonucu olan 5 ohm'dan daha büyük olduğunu tespit etti.

Elektro-manyetik Parazit (Electro-magnetic Interference: EMI) paket kaybına neden olabilir

Endüstriyel tesislerde Değişken Frekanslı Sürücüler (VFD), büyük motorlar, manyetik kontaktörler, ark kaynağı ekipmanı ve elektrostatik, manyetik ve radyo frekans gürültüsü yayan diğer yüksek güçlü cihazlar bulunur. Ethernet paketindeki yalnızca bir bit EMI tarafından zarar görürse, tüm paketin bir aygıt tarafından reddedilmesine neden olan bir frame hatası oluşturulur. Arka arkaya birkaç paket hasar görürse, bir makine kapanabilir.

Endüstriyel Ethernet kablolarının dengelenmesi gerekir, böylece kablodan geçen herhangi bir EMI, bir Ethernet paketini oluşturan düşük voltajlı (tipik olarak +/- 2,5 volt) sinyalleri bozmaz. Bazı kablolar aşırı dengesizliğe sahiptir ve EMI'ye karşı hassastır. Dengesizlik, kurulum hasarı, kötü işçilik veya malzeme veya çevresel faktörlerden (MICE) kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, müşteriler bir E3 bölgesinde (VFD'lere ve diğer güçlü EMI kaynaklarına yakın) E1 (veri odası veya ofis ortamı) için derecelendirilmiş bir kablo kullanır. Shield’li kablolar EMI duyarlılığını azaltır, ancak tüm kablolar shield’lideğildir ve bazen tüm kabloyu kapsamaz.

Endüstriyel Ethernet kablosunun EMI'ye duyarlı olup olmadığı nasıl belirlenir

DSX-5000 ve 8000 Kablo Analizör serileri, elektromanyetik alanlara duyarlılığı belirleyen özel dengesizlik ölçüm fonksiyonları ile MICE içindeki 'E'ye hitap eder. Bu ölçümlere Transverse Conversion Loss (TCL) ve Equal Level Transverse Conversion Loss (ELTCTL) denir ve MICE standartlarında (TIA-1005-A ve ISO 11801: 3) yer alır.

İlgili ürünler:

Fluke Networks DSX2-5000- Kablo Analizörü
Fluke Networks DSX2-8000 - Kablo Analizörü