MENÜ

Blog

MAY

20

2022
Ethernet Kablo Kategorilerinin Kısa Bir Tarihçesi

2003 ve 2016 yılları arasında işgücüne katılan Y kuşağı dijital çağa alıştı: yüksek hızlı internet erişimi, akıllı telefonlar, çevrimiçi her şey ve ömürleri boyunca teknolojideki gelişmeleri kesinlikle deneyimlemiş olsalar da, bakır ethernet kablolarının her şeyi mümkün kılmak için ne kadar ilerlediğinin farkında olmayabilirler. 2022'de genç nesiller için küçük bir ethernet tarihi dersi verip ve sektörde kabul etmek istediğimizden biraz daha uzun süredir devam eden bizler için hafıza tazelemeyi düşündük.


Grafik 1: Ethernet Kablosu, ilk standart Cat 3'ten Cat 6A'ya kadar uzun bir yol kat etti

Ethernet Kablo Kategorilerinin Açıklaması

Ethernet, 1973 yılında Bob Metcalfe tarafından Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nde geliştirildi ve kalın bakır koaksiyel tip kablolarla desteklendi. İlk versiyon olan 10BASE5, yaklaşık yarım inç çapında son derece sert bir kabloya sahipti ve daha sonra yaklaşık yarısı kadar kalın ve çok daha esnek kablo kullanılarak 10BASE2 ile birleştirildi. 1980'lerin sonlarında, ethernet hub'larının  ve daha sonra switchlerin  geliştirilmesi, bükümlü çift bakır kabloların etherneti desteklemek için kullanılabilmesine izin verdi.

Kategori 3, 4 ve 5
1989 yılında, kablolama ürünleri distribütörü olan Anixter, veri kablolama sistemleri için ilk yazılı performans spesifikasyonu olan “Levels” programını tanıttı. Bu, 1991 yılında Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği (TIA) tarafından Kategori 3 olarak onaylanan ilk resmi standartlara dayalı kategori kablosunun temeli oldu.

10 Mbps'dı destekledi (Kategori 3 kablodaki dört çiftten ikisinden fazla) ve sonraki 30 yıl içinde bükümlü çift perli kabloların gelişiminin yolunu açtı. Artık endüstri standartları tarafından tavsiye edilmese de, Kategori 3 ses için bazı ticari binalarda hala kurulu bir tabana sahiptir. (Bu eski kurulumların bazılarında, iki perin veri için, diğer çiftlerin ise başka bir bağlantı veya bir ses çifti için kullanıldığını göreceksiniz.) Kategori 3'ün ardından, Kategori 4 bir süre için kullanıldı, sonra hızla değiştirildi. Kategori 5'e göre her ikisi de artık geçerliliğini yitirmiştir ve artık kablolama standartlarında tanınmamaktadır.

Kategori 5e ve 6
2001 civarında, Kategori 5e, gigabit hızlarını desteklemek için daha iyi performansla birlikte geldi. Ardından, biraz daha fazla boşluk payıyla Kategori 6 geldi ve 10 Gbps’dı desteklemesine izin verdi - ancak yalnızca 35 metreye kadar. Yeterlilik testiyle, Kategori 5e ve Kategori 6 kabloların bazı kurulu tabanları, Wi-Fi 6 dağıtımları için 2,5 ve/veya 5 Gbps ila 100 metreyi destekleyebilir ve 10 Gbps ila 55 metre veya daha azını destekleme potansiyeline sahiptir.

Kategori 6A
10 Gbps ile  100 metreye kadar destekleyebilen Kategori 6A, 2009'da onaylanmıştır. Tüm yeni yatay LAN dağıtımları için önerilen ortam olmaya devam etmektedir. Kategori 6A, on yıldan fazla bir süredir piyasada olmasına rağmen, belki de zamanının biraz ötesindeydi; Herhangi bir yaygın LAN uygulamasının uç cihaza 10 Gbps hız gerektirmesi ancak son beş yıl içinde olmuştur ve hala 1000 Mbps veya altında çalışan birçok uygulama bulunmaktadır.

Kategori 7, 7A ve 8
Ayrıca, sırasıyla 2002 ve 2010'da ISO/IEC tarafından onaylanan Kategori 7 ve Kategori 7A'yı da merak ediyor olabilirsiniz. Kategori 7A, TIA tarafından hiçbir zaman resmi olarak tanınmasa da, Avrupa'nın bazı bölgelerinde 10 Gbps'dı desteklemek için tercih edilen popüler bir kablolama sistemi olmaya devam etmektedir. Bir de, 30 metrelik veri merkezi switchinden  sunucuya bağlantılarda 25 ve 40 Gbps’dı desteklemek için bir çözüm olarak çokça övülen, ancak tam olarak yükselmeyen Kategori 8 var; güç tüketimi /40GBASE-T aktif ekipman için 25 yıldır bir sorun olmaya devam ediyor. Alıcı-verici teknolojisindeki gelişmeler, artık veri merkezlerinin, kısa erişimli raf üstü (ToR) yapılandırmalarında veya aktif optik montajlarda ve daha uzun bağlantılarda fiber yapılı kablolarda SFP28 veya SFP56 doğrudan bağlantı kabloları kullanarak 25 ve 50 Gbps switchinden  sunucuya bağlantıları kolayca desteklemesine olanak tanır. Bu, mutlaka Kategori 8'in kullanılmadığı anlamına gelmez. Bu (veya bazı sürümleri), Kategori 6A'nın destekleyebileceğinden daha yüksek iletim hızları gerektiren uygulamalar için LAN'da 30 metrelik yatay bağlantıları eninde sonunda destekleyebilir.

Ethernet Kablo Kategorisi Karşılaştırması

Kategori

Onay Yılı

Üst Frekans

İletim Hızı

Kategori  3

1991

16 MHz

10 Mb/s

Kategori 4

1992

20 MHz

16 Mb/s

Kategori 5

1995

100 MHz

100 Mb/s

Kategori 5e

2001

100 MHz

1000 Mb/s1

Kategori 6

2002

250 MHz

1000 Mb/s2

Kategori 6A

2009

500 MHz

10 Gb/s

Kategori 7

2010

600 MHz

10 Gb/s

Kategori 7A

2013

1 GHz

10 Gb/s

Kategori 8

2016

2 GHz

40 Gb/s

 

*1 bazı durumlarda 2,5 veya 5 Gbps'a kadar
*2 bazı durumlarda 2,5 veya 5 Gbps'a kadar

Neden Hala Bakır Kablolar Kullanıyoruz?

Optik fiyatları son yirmi yılda önemli ölçüde düşerek fiber sistemlerin toplam maliyetini düşürürken, aktif ekipman hesaba katıldığında bakır bazlı kablolama sistemleri halen daha ucuzdur. Bakır bazlı kurulum araçları daha ekonomiktir ve kurulum teknikleri daha basittir. Bu nedenle, bakır tabanlı kablolama, LAN dağıtımlarının çoğu için hala tercih edilen seçimdir. Bakır kablolamanın yanı sıra gelişmiş Ethernet Üzerinden Güç (PoE) teknolojisinin bununla çok ilgisi var.

2003 yılında onaylanan IEEE 802.3af Tip 1 PoE, iki çift kategori bakır kablo üzerinden maksimum 15,4 W sağladı. Bunu, 2009'da 30 W'a kadar güç sağlamak için 802.3at (Tip 2) izledi. Ardından 2018, sırasıyla 60 ve 90 W'ta 802.3bt Tip 3 ve Tip 4 ile dört çift PoE'nin onaylandığını gördü. Artık neredeyse her bağlı cihaza PoE ile güç verildiği görülüyor. Bakır kategorisi kablolama ve PoE kombinasyonu, yüksek verimli WiFi, IP üzerinden AV ve dijital tabeladan dağıtılmış anten sistemlerine, video gözetimine ve dijital aydınlatmaya kadar ağın ucunda günümüzün gelişmiş akıllı bina teknolojilerinin çoğunu destekleyen şeydir.

Bakır Kablolamanın Geleceği

Gelişen IoT teknolojisi ağa daha da fazla cihaz yerleştirdikçe, ek gelişmeler bakır kablolamanın konumunu koruyacaktır. Kuruluşun geliştirmekte olduğu teknolojilerden biri tek çift Ethernet'tir. Bina otomasyon sistemlerinde kullanılan sensörler ve kontrolörler gibi LAN'daki düşük hızlı, düşük güçlü operasyonel teknoloji (OT) cihazları için ideal olan tek çift Ethernet, tek bir çift bükümlü kablo üzerinden 10 Mb/s'den 1000 metreye kadar destekleyecek şekilde planlanmıştır.Kablo uzunluğuna bağlı olarak 7 ila 52 W tek çift per PoE (SPoE) sağlar.

Fluke Networks Gelişimini Her Zaman Sürdürdü

İyi haber şu ki, bakır kablo yıllar içinde geliştikçe testler de devam etti. Fluke Networks'ün DTX CableAnalyzer (2004'te piyasaya sürüldü) kategori bakır kablo sertifikasını tamamen yeni bir düzeye getirirken, Versiv™ platformlu DSX CableAnalyzer™ Serisi Bakır Kablo Onaylayıcıları (2013) çok daha hızlı sertifikasyon testi ve daha hızlı kurulum sunar, azaltılmış hatalar ve daha kolay raporlama ile . Devam eden Versiv üretici yazılımı yükseltmeleriyle, DSX CableAnalyzer, mevcut tüm bakır kablo kategorilerini onaylayabilir ve 2.5/5GBASE-T için Kategori 5e ve 5'in hakkını verebilir.

Fluke Networks ayrıca bir bakır kablo tesisini nitelendirebilen ve canlı PoE yük testi gerçekleştirebilen LinkIQ™ Kablo + Ağ Test Cihazı gibi çözümlerle bakır kablo teknolojisindeki gelişmelere ayak uydurmuştur.

Ancak takip ettiğimiz sadece kablo ve uygulamalar değil. Son on yılda Fluke Networks, test sonuçlarının herhangi bir yerden yüklenmesine izin veren bulut tabanlı hizmet olan LinkWare Live ile belgelemeyi ve raporlamayı kolaylaştırdı - bugüne kadar altmış milyondan fazla yüklendi. LinkWare Live'a kablosuz bağlantı, GPS izleme, kalibrasyon ve ürün yazılımı durumu gibi özellikler bile ekledik.

Bakır ethernet kablosunun daha fazla gelişip gelişmeyeceğini yalnızca zaman gösterecek, ancak Fluke Networks'ün bu kabloların desteklemesi gereken gelecekteki uygulamalara, teknolojilere ve test yeteneklerine ayak uyduracağından emin olabilirsiniz.