MENÜ

Blog

HAZ

25

2021
Fiber Optik Patch Cord Kabloları ve Fiber Optik Jumper Kabloları Nasıl Test Edilir?

Ekipman kabloları, ister Fiber optik Patchcord ya da  veri merkezindeki switchler arasında bağlantı yapmak için kullanılan bir fiber jumper olsun, isterse son nokta cihazlarını  çalışma alanı çıkışına bağlamak için LAN'daki bir bakır patchcord  olsun, herhangi bir ağın ayrılmaz bir parçasıdır. Ne yazık ki, ekipman kabloları genellikle ağdaki en zayıf halkadır. Diğer bileşenlerden daha fazla işlem ve zarar görür, bu da onları hasara karşı daha duyarlı hale getirir. Ayrıca genellikle ticari pasif bir ürün olarak kabul edilirler ve bazı son kullanıcılar, kalite ve uyumluluk açısından eksik olabilecek daha az bilinen, üreticisi  bilinmeyen  kaynaklardan satın alarak paradan tasarruf etmeye çalışacaklardır.

Kanal Testi ve Kalıcı Bağlantı Testi

Kalıcı Bağlantı Testi                                                                    

Hattın  toplam 100 metrelik uzunluğu, hem sabit kısmı (yani, 90 metrelik kalıcı bağlantı) hem de ekipman kablolarını (birleşik 10 metrelik uzunluk) içerir. Ancak, ekipman kablolarını içermeyen kalıcı bağlantı testi, genellikle yeni kurulumlar için en iyi uygulama olarak kabul edilir - LAN'daki bağlantı panelinden bağlantı paneline veya veri merkezindeki bağlantı panelinden çalışma alanı çıkışına.

Uçtan uca veri iletiminin tamamı hattın  performansına bağlıysa, neden yeni kurulumlar için kalıcı bağlantı testi kullanıyoruz? Hattın  sabit kısmı olarak, kalıcı bağlantı ağın gerçek temeli olarak kabul edilir ve kanalı test ederseniz, bu temelle ilgili sorunlar tespit edilemeyebilir.

Gördüğünüz gibi , hat testi, ekipman kablolarının en zayıf halka olması nedeniyle daha fazla boşluk sunuyor. Bu neden ile , yüksek kaliteli ekipman kabloları kullanılırsa, kalıcı bağlantı başarısız olsa bile hat üzerinden verilerin  geçebileceği anlamına gelir. Ekipman kablolarının ve ekipmanın hareket ettiği göz önüne alındığında, hattın  sabit kısmının çalışacağını önceden bilmek önemlidir.

Ekipman kablolarının önceden yapılan kalıcı bağlantı testlerine dahil edilmemesi, bunların göz ardı edilmeleri gerektiği anlamına gelmez. Ağın sabit kısmı kurulduktan ve test edildikten sonra, sonraki kanal testleri, ekipman kablolarıyla ilgili sorunları belirleyebilir - özellikle de müşteriniz hasarlı veya standart altı ekipman kablolarının kullanımı nedeniyle sorun yaşıyorsa. Ve bu sorun düşündüğünüzden daha yaygın.

Bakır Patch Cord Kalite Testleri

Bakır Patch Cord kablo kalitesi hakkında bir fikir edinmek için, İletişim Kablosu ve Bağlantı Derneği (CCCA), tanınmış Kuzey Amerika üreticilerinden 120 kablo, yurtdışından ise  daha az bilinen üreticilerden 379 kabloyu  içeren yaklaşık 500 numuneyle Kategori 6 bakır bağlantı standartlarında büyük ölçekli elektrik performans testini tamamladı.

Daha az bilinen üreticilerden 379 tane alınan patch kablosundan 322'si, TIA 568-C.2 standartlarında belirtilen elektriksel performans parametrelerinde başarısız oldu; %78'i 3dB veya daha fazla ve %45'i 6dB veya daha fazla bir farkla başarısız oldu. Bu kablolar, sisteme  dahil edildiğinde büyük olasılıkla önemli ağ sorunlarına yol açacaktı. Tanınmış Kuzey Amerikalı üreticilerin tüm Patchcord kabloları %0 arıza oranı gösterdi.

Fiber Jumper Kablo Kalite Testleri   

Aynı sorunları fiber uygulamalarda da gördük. Siemon, 4  yerel ve yurt dışı üreticisi  tarafından üretilen çevrimiçi perakendeciler aracılığıyla satın alınan fiber jumperların yanı sıra tamamı yetkili distribütörler aracılığıyla satın alınan 5 tanınmış markadan (Siemon dahil) jumper'lar üzerinde bir test gerçekleştirdi. Ekip, iki spesifikasyonu kullanarak 9 farklı tedarikçiden alınan 36 rastgele dubleks LC Multimode Jumper PatchCord numunesi üzerinde ekleme kaybı ve geri dönüş kaybı testi gerçekleştirdi. ISO/IEC ve TIA endüstri standartları ve Siemon'un ekleme kaybı için 0,25 dB ve geri dönüş kaybı için 30 dB'lik seçenekleri seçildi. . Grafiğin gösterdiği gibi, piyasadaki tedarikçilerden yalnızca biri tüm özellikleri geçti. Performans testine ek olarak, tüm genel numuneler ayrıca konektör uç geometrisi için yapılan testlerin  en az ikisinde başarısız oldu ve mekanik güvenilirlik için dört parametrenin hepsinde (yani, kablo çekme, esneme, burulma ve tutma) başarısız oldular.

Siemon ayrıca ikinci bir test turu yaptı ancak daha yüksek hızda 40G ve 100G uygulamalarında kullanılan en yeni MPO konektörlerine baktı. Yine, genel düzeneklerden yalnızca biri, ekleme kaybı ve geri dönüş kaybı için hem endüstri hem de dahili olan testleri geçmeyi başarabildi.

Bu veriler bize ne söylüyor? Müşterilerin dikkatine! Ekipman kablolarınız sistem performansında önemli bir etkiye sahip olabilir. Ucuz ve  genel piyasa  seçenekleri, ağ kesinti süresine ve iletim sorunlarına neden olurlarsa, uzun vadede size daha pahalıya mal olabilir.

Kendi Patch Cord ve Fiber Jumper Testinizi Yapın

PatchCordalrı ve Jumper kabloları ile ilgili sorunları belirlemek için ekipman kabloları yerleştirildikten sonra testi gerçekleştirmenin yanı sıra, ayrı ayrı da test edilebilirler. Özellikle farklı bir tedarikçiden satın alınan  kabloların bir örneğini test etmek iyi bir uygulamadır.

Fluke Network'ün DSX Serisi Bağlantı Kablosu Test Adaptörleri, Kategori 5e, 6 ve 6A bakır bağlantı kablolarını test etmek için kullanılabilir. Bu adaptörler, RJ45 konektör  sonlandırmasını içerir ve TIA-568-C.2 ve IEC 61935-2 standartlarına göre bağlantı kablosu sertifikasyonu sağlar ve konu fiber jumperlar olduğunda, test etme, Fluke Networks'ün CertiFiber Pro gibi bir Optik Kayıp Test Seti (OLTS) kullanarak herhangi bir fiber optik kabloyu test etmeye benzer. Referansı ayarlamak için tek hatlı referans yöntemini ve fiber jumper kablosunu  test referans kablosuna bağlamak için bir adaptörü kullanın. Jumper'ın diğer ucu uzak üniteye bağlıyken, sadece referans kablosu ile jumper arasındaki bağlantının kaybı test edilir. Konektörü diğer uçta test etmek için jumper'ı ters çevirmeniz yeterlidir.

Ayrıca, özellikle Fiber Optik patchcord konnektör yüzey denetimi için tasarlanmış FI-7000 InspectorPro gibi bir mikroskop veya inceleme test cihazı kullanarak fiber Patchcord’ların  yüzeylerini kontrol etmek  ve temizlik açısından incelemek akıllıca olacaktır.Başka bir deyişle, ağınızın en zayıf bağlantılarından  kurtulmanın birçok yolu vardır.