Başka bir blogda, sürdürülebilirlik ve akıllı bina perspektifinden bakarak fiberin faydalarından bazılarını tartıştık. Fiber optikler yavaş yavaş yatay LAN'a doğru yol alırken, Kategori 6 ve Kategori 6A gibi bakır bükümlü kablolar, düşük maliyetli, kabul görmüş kurulumunun yanı sıra 10 Gbps iletim hızları ve Ethernet (PoE) üzerinden 100 W güç kapasitesi nedeniyle heryerde hakim olmaya devam edecek. Ancak, öncül LAN ortamının dışında, fiberin bant genişliği ve mesafe yetenekleri, geleceğinin her zamankinden daha parlak olmasını sağlıyor.
Görsel.1: LAN ortamının dışında, fiberin bant genişliği ve mesafe kapasitesi, geleceğinin her zamankinden daha parlak olmasını sağlıyor.
Veri Merkezi Dayanağı
Kurumsal veri merkezinde, sunucu hızları, 40 Gbps ve 100 Gbps’ın ötesine taşınan switch bağlantılarıyla birlikte 10 Gbps’ın ötesine geçmeye başlıyor. Başka bir makalede bahsettiğimiz gibi, büyük kurumsal veri merkezleri için 400 Gbps switch bağlantı noktası gönderilerinin 2022 yılına kadar piyasaya sürülmesi bekleniyor. Büyük hiper ölçekli ve bulut veri merkezleri, switch bağlantılarının 400 Gbps’a taşınmasıyla birlikte şimdiden sunucu bağlantılarını 50 ve 100 Gbps’a geçiriyor. Bu trend belirleyiciler, özellikle süper omurga mimarisindeki veri merkezi ara bağlantıları için 800 Gbps switch bağlantılarına göz dikmiş durumda.
Kategori 8 bakır kablo başlangıçta 30 metrelik yatay sunucu bağlantılarında 25 ve 40 Gbps'yi (25GBASE-T ve 40GBASE-T) desteklemek için tanıtılmış olsa da, gerçek şu ki bu uygulamalar öncelikle maliyet ve güç tüketimi nedeniyle meyvelerini vermedi. Bu nedenle, yönetimi zor olan SFP ve QSFP doğrudan bağlantı kabloları veya aktif optik düzenekler kullanan kısa erişimli noktadan noktaya bağlantılar dışında, 10 Gbps’ın ötesinde standartlara dayalı veri merkezi yapılandırılmış kablolaması için tek seçenek fiberdir. Doğrulanmış pazar araştırmasına göre, küresel elyaf pazarının 2028 yılına kadar yaklaşık 10 milyar dolara, yani 2020'dekinin iki katından fazlasına ulaşmasının beklenmesi şaşırtıcı değil.
Devam Eden Fiber Standart Geliştirmeleri
Artık çeşitli mesafelerde hem multimode hem de single modlu fiber üzerinden 10 ila 400 Gbps arasındaki hızları desteklemek için çeşitli fiber uygulamaları mevcut ve IEEE ek uygulama standartları geliştirmek için çok çalışıyor. 100 Gbps PAM4 kodlamasının sunulmasıyla birlikte, IEEE'nin 2022'de 100 Gbps hızı kullanan 8 fiber 400GBASE-SR4'ü destekleyecek 802.3db standardını yayınlaması bekleniyor. Bu, sırasıyla 10, 25 ve 50 Gbps hızı kullanarak 40, 100 ve 200 Gbps ‘ı destekleyen 40GBASE-SR4, 100GBASE-SR4 ve 200GBASE-SR4 paralel optik uygulamalarında kullanılan mantıkla aynıdır.
802.3db standardı ayrıca, çift yönlü multimode fiber üzerinden 100 Gbps uygulamasını ve iki Dublex multimode fiber üzerinden 200 Gbps uygulamasını ve ayrıca maliyet açısından optimize edilmiş sunucu bağlantıları için 50m'ye kadar kısa erişimli 100, 200 ve 400 Gbps sürümlerini içerecektir.Bu kısa erişimli uygulamalar, bir "SR" (yani, 100GBASE-VR, 200GBASE-VR2 ve 400GBASE-VR4) yerine bir "VR" ile belirlenecektir. İyi haber şu ki, bu uygulamaların tümü mevcut dublex ve MPO bağlantısıyla desteklenecek, bu nedenle Fluke Networks CertiFiber® Pro Optik Kayıp Test Seti ve MultiFiber™ Pro Optik Güç Ölçer ile test etmek kolay olacak.
Ayrıca, IEEE 802.3 400 Gb/sn Ötesinde Ethernet Çalışma Grubu, sekiz adet 100 Gbps hattına dayalı 800 Gbps uygulamaları için fiziksel katman özelliklerini tanımlamak için 400 Gbps mantığı benimsemeye çalışıyor. Veri merkezi dağıtımlarını destekleyecek mevcut hedeflenen değerler şunları içerir:
- En az 50m ve 100m'ye kadar 8 Dublex multimode fiber üzerinden 800 Gbps
- 500 m'ye kadar 8 Dublex Single mode fiber üzerinden 800 Gbps
- 2000m'ye kadar single mode bir fiberde 8 dalga boyunun üzerinde 800 Gbps
Optikler de Gelişiyor
IEEE içinde gerçekleşen fiber kablo standartları geliştirmesinin yanı sıra, ağ kapasitesi için süregelen talebi karşılamak için oluşturulan çok kaynaklı anlaşmalar (MSA'lar) içinde devam eden çok sayıda çalışma vardır. Ekipman, konektör , sistem satıcılarından ve ayrıca Facebook, Google ve Microsoft gibi veri merkezi operatörlerinden oluşan bu MSA'lar, 800 Gbps ve ötesini desteklemek için gereken optiklere odaklanır; buna maliyeti, gücü en aza indirecek alıcı-verici ve optik özelliklerini belirlemek de dahildir. Erişimi en üst düzeye çıkarırken tüketim ve gecikme süresi 800 Gbps’ın ötesinde desteklemek için iki temel düşünce modeli vardır tak-çıkar alıcı-verici modülü teknolojisi ve birlikte paketlenmiş optikler.
Görsel.2 : Birlikte paketlenmiş optikler, fiberi dahili switch tertibatına yaklaştırır ve bu da güç tüketimini önemli ölçüde azaltır.
Optik Ağ Çalışma Forumu (OIF) kapsamında, ortak paketlenmiş optik veriler, azaltılmış güç tüketimi ile 800 Gbps’ın ötesine geçmek için farklı bir yaklaşım benimsiyor. Lazer kaynağını, sinyalin elektriğe dönüştürülmesini ve bir serileştirici/seri hale getirici (SerDes) bağlantısı üzerinden switch motoruna (yani uygulamaya özel entegre devre veya ASIC) gönderilmesini gerektiren bir alıcı-verici modülüne yerleştirmek yerine, ortak paketlenmiş optik veriler, verileri bilgi işlem elektroniği içinde paketler. Bu, fiberin, tak-çıkar bir arayüz veya kalıcı olarak takılmış bir helezon aracılığıyla bağlanan dahili switch tertibatına yaklaştırılması anlamına gelir. Bu, elektriksel dönüşümün switch tertibatına bitişik olarak yapılmasına izin vererek güç tüketimini önemli ölçüde azaltır.
Fluke Networks Orada Olacak
Fiber standartları ve optik geliştirme devam ederken, standart kuruluşları ve MSA'lar, gürültü açısından son derece zorlayıcı olacak ve daha kısa mesafeler gerektirebilecek PAM4 kodlama teknolojisini kullanan 200 Gbps veri hızı potansiyelini de araştırıyor. Bununla birlikte, 200 Gbps'lik bir veri hızı, esasen veri sayısını yarıya indirerek oyunun kurallarını değiştirir. Bu, tek şveride 200 Gbps, ikili veride 400 Gbps, sadece 4’lü veri iletiminde 800 Gbps ve 8 ‘li veri iletiminde 1,6 Terabit'i desteklemeyi mümkün kılacaktır.
Tak-çıkar alıcı-verici modüllerinin veya birlikte paketlenmiş verilerin 800 Gbps’dan fazla olup olmayacağı veya 200 Gbps’ın veri hızının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği herkesin tahmininde olsa da, Fluke Networks'ün Versiv™ fiber sertifika test cihazları serisi ve denetleyicileri işin üstesinden gelecekler. Endüstri standartları kuruluşlarına devam eden katılımımız sayesinde, uygulama standartları yayınlandığında, en son Versiv yazılımına sınırlar ekleyeceğimizden ve gereken tüm yeni değiştirilebilir test modüllerini tanıtacağımızdan emin olmak için elimizden geleni yapacağız. Versiv'in modüler tasarımının güzelliği burada yatıyor.