MENÜ

Blog

OCA

13

2023
Fluke Kaçak Tespit Cihazları - Akustik Kaçak Tespit Teknolojisi Kılavuzu

Giriş

Pnömatik gibi sıkıştırılmış gaz sistemlerindeki kaçaklar, uzun süredir boşa harcanan enerjinin ve artan maliyetlerin nedeni olmuştur. Büyük kaçaklar kolayca tespit edilebilse de, daha küçük kaçaklar bulmak çok daha zordur ve geleneksel olarak sıvı kullanılarak tanımlanır. Bu yaklaşım zaman alıcı, etkisiz ve eskidir. Bugün, bu maliyetli kaçakları bularak kârınızı en üst düzeye çıkarmanızı sağlamanın daha iyi yolları var. Modern cihazlar, ekipmanın görüntüsü üzerinde kaçakları gösteren sonik görüntüleme tekniğini (veya akustik görüntüleme) kullanır. Cihazlar, gürültünün kaynağını ve dolayısıyla kaçağın yerini belirlemek için bir dizi mikrofon kullanarak, kaçan havanın (insanların duyamayacağı frekanslar dahil) çıkardığı sesi algılar. Oyunun kurallarını değiştiren teknolojinin kullanımı, herhangi bir ortamda, hatta gürültülü fabrikalarda bile kaçakların çok daha kısa sürede bulunmasını ve onarılmasını sağlar. Ayrıca daha fazla kaçağın bulunmasını sağlar, hatta operatörlerin bir sorun olduğunun farkında olmadığı kaçakları dahi tespit eder. Kaçakları bulmak ve onarmak için daha düşük maliyet ve daha fazla kaçağı düzeltme potansiyeli ile bu araçlar paradan tasarruf sağlar, sistem güvenilirliğini artırır ve arıza süresini azaltır. Bu e-Kitap, tesisinizin karlılığını arttırmak için sonik görüntülemeyi nasıl kullanabileceğinizi açıklar.

Yüksek Teknolojili Üretimle Kaçak Tespitinin Sayısallaştırılması (Sonunda)

Alexander Bardakov, Saha Uygulamaları Mühendisi - Fluke Corporation’da Endüstriyel Görüntüleme Grubu

Basınçlı hava hattı kaçaklarını bulma ve doğrulamada kullanılan eski sabunlu su yöntemi, bir üretim tesisindeki basınçlı hava hatlarının boyutu ve kapsamı için yetersiz ve verimsizdir. Basınçlı hava hatları, birçok fabrika için başarının veya başarısızlığın merkez üssüdür. Basınçlı hava hatları maksimum düzeyde sağlam olduğunda, çalıştırdıkları ekipman da beklendiği gibi çalışır. Ancak basınçlı hava hatları tehlikeye girdiğinde sonuçlar zararlı olabilir.

Büyük bir fabrikada, bir kompresör sistemi yüzlerce metre uzayabilir ve diğer çeşitli işletim sistemlerini etkileyebilir. Basınçlı hava sistemindeki sorunlar, kompresör, hava kurutucu, ana hat veya ekipman hatları dahil olmak üzere bu hatlar boyunca herhangi bir yerde meydana gelebilir. Sızıntılar, kompresör sistemlerinde performansın düşmesinin başlıca nedenidir. Kaçaklar, bir hattan akan havayı azaltarak ekipmanı düzgün şekilde çalıştırmak için yetersiz miktarda hava basıncı sağlar. Bu nedenle çözüm kolaydır; kaçakları bulun ve düzeltin. Ama nasıl?

Duyabiliyorsanız, basınçlı hava hattı kaçaklarını bulmak kolaydır. Çoğu insan, bırakın gürültülü bir üretim tesisinde, tamamen sessiz bir ortamda bile basınçlı hava kaçaklarını duyamaz. Bir kaçak duyduğunuzu düşünüyorsanız bile, onu doğrulamanız gerekir, bu da ona erişebilmeniz gerektiği anlamına gelir. Yine, ekipmanın hareket ettiği ve basınçlı hava hatlarının potansiyel olarak 15 metreden daha yüksekte bulunduğu yoğun bir fabrika ortamında bu her zaman kolay değildir.

Basınçlı hava hattı kaçaklarını bulmaya ve doğrulamaya yönelik sabunlu su yöntemi, bir üretim tesisindeki basınçlı hava hatlarının boyutu ve kapsamı için verimsiz ve yetersizdir. Sabun ve su yönteminden sonraki gelişme, ultrasonik kaçak testi idi. Bu analog kaçak tespit yöntemi daha iyi ve yakın zamana kadar mevcut en iyi seçenek olsa da, yine de dezavantajları vardı.

Ultrasonik cihazlar, yaklaşık 38 ila 42 kHz aralığında kaçan hava/gaz ile ilişkili sesleri tanımlamak için mikrofonlar kullanır. Yöntem, büyük tesislerde etkili olmak için frekans genişliğinden yoksundur. Ek olarak, bu cihazlar bir gürültünün kaçak olup olmadığını belirlemek için hala insan işitmesine güvenir. Bu, kullanıcının deneyimine bağlı olarak algılamayı sübjektif hale getirir ve genellikle olmayan kaçakların belirlenmesine neden olur. Basınçlı hava kaçağı tespiti, baloncuklardan ultrasonik ve dijital ekrana geçişi sağlamıştır. Dijitalleşme, üretim süreci aracılığıyla geliri artırma şeklimizi etkilediği kadar, israfı azaltarak harcamaları azaltma şeklimizi de etkiledi. Kompresör sistemlerinde sorun gidermeye yönelik daha bütünsel bir yaklaşım, sesi gören bir cihaz kullanarak taramayı içerir. Sistemi zemin kattan tarayabilme özelliği, her büyüklükteki tesiste verimli VE etkilidir. Etkin, çünkü artık, arıza süresi boyunca sistemin tek tek komponentlerinde sorun gidermenize gerek yok ve sensörlerin hassasiyeti, ulaşılması zor yerlerde bile her boyuttaki kaçağı algılayabildiğinden etkili.

 

Kılavuzun Tamamına Ulaşım Sağlamak İçin Linke TIKLAYINIZ.