MENÜ

Blog

EYL

06

2024
Fluke MDA550 Motor Drive Analyzer İle Motor Sürücü Sorun Giderme İşlemlerindeki Karmaşıklığı Azaltma

 

Adı: Norbert Hanigovszki, Proje Müdürü, Araştırma ve Geliştirme, Danfoss Drives
Araçlar: Fluke MDA-550 Motor Sürücü Analiz Cihazı
Sorun: Motor sürücülerinin sorun giderme işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması, kafa karıştırıcı ve karmaşık olabilir.
Çözüm: Fluke MDA-550 Motor Drive Analyzer (Motor Sürücü Analiz Cihazı), sürücü ölçümlerini otomatikleştirerek ve test kurulumları boyunca kullanıcılara kılavuzluk ederek, ayrıca birçok işlevi tek bir cihazda birleştirip gerekli cihaz sayısını azaltarak sorun giderme ve ölçüm işlemlerini kolaylaştırır.
Özet: "Dalga biçimini görselleştirebileceğiniz bir osiloskop ve deşarj sayılarını sayabileceğiniz bir rulman deşarj analiz cihazı kullanabilirsiniz. Ancak bu cihazla her iki işlemi de yapma imkânına sahipsiniz."

Danfoss Proje Müdürü, Fluke Motor Drive Analyzer (Motor Sürücü Analiz Cihazı) Ürününün Test Ve Sorun Giderme İşlemlerini Kolaylaştırdığını Onaylıyor

Motor sürücüleri, her yerde karşılaşabileceğiniz ve motorun hızını uygulamanın gereksinimlerine göre ayarlamanızda kritik rol oynayan cihazlardır. Değişken hız sürücüleri (VSD), değişken frekans sürücüleri (VFD) ve ayarlanabilir hız sürücüleri (ASD) olarak adlandırılan bu motor sürücüleri; fanlar, pompalar, kompresörler ve diğer motorla çalışan ekipmanlarda önemli bir rol oynayan gizli bileşenlerdir.

Danfoss Drives Proje Müdürü Norbert Hanigovszki, MDA-550'yi tanıtıyor

Küresel düzeyde soğutma ve ısıtma sistemleri, hidrolik çözümler ve motor sürücüleri üreten Danfoss, Danimarka'nın en büyük sanayi şirketlerinden biri ve önemli bir işverendir. 50 yıllık köklü geçmişiyle efsanevi ve yenilikçi Mads Clausen tarafından kurulan bu şirket, dünya çapında milyonlarca motor sürücü kurulumu gerçekleştirmiştir. Danfoss, son zamanlarda Fluke ile iş birliği yaparak yeni Fluke MDA-550 Motor Drive Analyzer (Motor Sürücü Analiz Cihazı) ürününü test etmeye başlamıştır.

Danfoss Drives bölümünde Teknoloji Geliştirme Grubu'nun Proje Müdürü olarak görev yapan Norbert Hanigovszki, sahadaki motor sürücü uygulamalarında sorun çözme ve destek sağlama konusundaki uzmanlığıyla sıkça başvurulan bir isimdir. Şirkette 16 yıldır çalışan Hanigovszki, elektrik mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans diplomasının yanı sıra, EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) ve güç elektroniği konularında doktora derecesine sahiptir.

Hanigovszki, “Günümüzde bir servis çağrısına gittiğinizde neye odaklanmanız gerektiğini bilmiyorsanız, yanınıza genellikle bir multimetre, bir osiloskop ve bir güç analiz cihazı alırsınız” diyor. “Bunun yanı sıra, deneyimlerinizden edindiğiniz özel bilgi birikiminin de olması gerekir.”

Fluke MDA-550 Motor Drive Analyzer (Motor Sürücü Analiz Cihazı) İle Daha Az Cihaz Taşıyın Ve Daha Fazla İşlem Yapın

Hanigovszki, "Motor sürücü analiz cihazı sayesinde yalnızca tek bir alet kullanarak pek çok şeyde büyük değişiklikler yapabilirsiniz" diyor. "Bu cihaz, derinlemesine sorun çözme işlemleri için gereken performansı sağlıyor ve şemalar ile talimatlar sayesinde cihazın kullanımını daha da kolaylaştırıyor."

"Bir sihirbaz gibi. Ölçmek istediğiniz verileri doğrudan gösteriyor. Örneğin, sürücü çıkışının gerilimini ölçmek isterseniz, cihaz bu ölçüm için önceden ayarlanmış olarak gelir."

MDA-550, sürücü girişi, DC barası - dalgalanma, sürücü çıkışı, motor girişi ve motor şaft gerilimi gibi temel testler için ayrıntılı talimatlar sunar. Teknisyen bir test seçtiğinde:

  • Gerilim ve akım görselleri ekranda belirir ve değişken frekanslı sürücünün bağlantısını kolaylaştırmak için adım adım talimatlar verilir.
  • Önceden ayarlanmış ölçüm profilleri, seçilen test prosedürüne göre verileri toplar ve karmaşık yapılandırma gereksinimlerini azaltır.
  • Dahili raporlama özelliği sayesinde tüm teknisyenler, profesyonel raporları kolayca oluşturabilirler.

 

"Devrim Niteliğinde Uygulama" Nedir?

Fluke MDA-550 ile motor şaftı voltajını kontrol etme

Hanigovszki, tüm motor sürücü analiz testlerinin önemli olduğunu fakat kendisine göre Fluke MDA'daki "devrim niteliğindeki uygulamanın” motor yataklarındaki elektriksel deşarjı kontrol edebilen motor şaft gerilimi test işlevi olduğunu söylüyor.

Hanigovszki "Sorun gidermek için rulmandaki deşarjı hem niteliksel hem de niceliksel açıdan analiz etmeniz gerekir" diye ekliyor. "Bu, deşarjın büyüklüğünü görmek istediğiniz anlamına gelir çünkü deşarj ne kadar büyük olursa, o kadar fazla hasara yol açabilir. Ancak deşarjın ne sıklıkla meydana geldiğini de bilmeniz gerekir çünkü ne kadar sık meydana gelirse, rulmanlar o kadar fazla hasar görür veya o kadar hızlı aşınır.”

Hızlı dönen bir motor milini ölçmek zor ve riskli olabilir. MDA-550'nin mil gerilimi probu, küçük bir iletken fırça kullanarak motor miline elektriksel bağlantılar yapmanın güvenli ve ayrıca kolay bir yolunu sunar. MDA-550'ye özgü bu test, doğrudan menüden önceden ayarlanmış bir test rutini içerir, gerilim ve akıma nasıl topraklanacağını ve bağlanacağını tam olarak gösterir.

"Motor sürücü analiz cihazının benzersizliği, hem nitel hem de nicel analize bir olanak sağlamasıdır; böylece hem kaç kez deşarj olduğunu hem de deşarjın genliğini bilirsiniz. Ayrıca herhangi bir osiloskopta olduğu gibi motor yatağı sorunlarını hızlı bir şekilde gidermek için dalga biçimini görebilirsiniz."

Harmonik Analizinin Önemi

Hanigovszki, sadece sürücünün dışından motora doğru neler olup bittiğine bakmakla kalmayıp, sürücünün şebeke tarafına yani sürücünün besleme şebekesini nasıl etkilediğine de bakmak isteyeceğinizi vurguluyor.

Sürücünün girişinde motor sürücü analizörü harmonik analizi gerçekleştirebilir. Motor sürücüleri, diğer elektrikli ekipmanlarda potansiyel olarak sorunlara neden olabilecek harmonik bozulmalar üretebilir.

Hanigovszki, “Bu nedenle, MDA 550 ile, şebekeyi harmoniklerle aşırı yükleyip yüklemediğinizi gösteren bir cihaza sahip olursunuz. Harmonikler genellikle güç elektroniğinin yan etkisidir," dedi, "çünkü güç elektroniği genellikle şebekeden sinüzoidal olmayan akım çeker ve analizör bu etkileri değerlendirmek için kullanılabilir.”

Raporları Kolayca Oluşturma Olanağı

Fluke MDA-550, dahili raporlama özelliği sayesinde veri toplama, test raporları oluşturma ve 100 adede kadar son ekran görüntüsünü kaydetme ve yeniden oynatma imkanı sunar.

Hanigovszki, "Sahada çalışırken aniden ortaya çıkan ve hemen kaybolan hataları yakalayamamak sık rastlanan bir durumdur. Bu tür anlarda, 'Keşke bu hatayı kaydedebilseydim' diye düşünürsünüz." diyor. "Ancak bu cihaz ile bu işlem oldukça basit. Tekrar oynatma düğmesine basarak, dikkatinizi çeken anı kolayca yeniden gözden geçirebilirsiniz."

Cihazın kullanımıyla ilgili olarak Hanigovszki, teknisyenlerin motor sürücülerini doğru şekilde ölçmelerine yardımcı olacak sihirbazlar ve şemalar sunduğunu belirtiyor. Bu nedenle, cihazı kullanacak teknisyenlerin motor sürücülerinde uzman olmaları gerekmiyor.

Hanigovszki, "Cihaz, ölçüm işlemi için zaten ayarlanmış durumda" diyor ve ekliyor: "Bu nedenle zaman ölçeği seçilen ölçüm türüne uygun olacak şekilde ayarlanır. Bu özellik, motor sürücüsü uzmanı olmayan teknisyenler için büyük bir avantaj sağlar."