MENÜ

Blog

TEM

16

2024
Güneş Enerjisi PV Kurulumlarında Neden CAT III Seviyesinde Bir Ölçüm Cihazı Kullanmalısınız?

Dünya çapında, güneş enerjisi kurulumları (ayrıca fotovoltaik veya PV kurulumları olarak bilinir), ekonomik verimlilik ve karbon emisyonlarını azaltma çabalarıyla birlikte hızla artmaya devam ediyor. Bu kurulumlar, büyük çaplı güneş enerjisi entegrasyonu ve şebekeye bağlılık arttıkça transient gerilim riskini de beraberinde getiriyor. Bu durum güvenlik endişelerini daha da artırıyor.

Güneş enerjisi için üretildi: Fluke 393 FC CAT III 1500 V TRMS Pensampermetre

Güneş enerjisi tesislerindeki ölçümler sırasında transient gerilimler genellikle fark edilmez ve önlenemez riskler arasındadır. Bu da mevcut güvenlik önlemlerinin ne kadarına bağlı olduğumuzu gösterir. Bu noktada, Ölçüm Kategorisi Değeri önem kazanır. Bu değer, kullanıcılara ölçüm cihazlarının hangi elektrik tesisatlarında güvenle kullanılabileceğini belirlemek için tasarlanmıştır.

Ancak, bir ölçüm cihazının tek başına gerilim değeri, yüksek gerilim darbelerine karşı ne kadar dayanıklı olduğunu göstermez. Kategori değeri, çalışılan ortamla uyumlu olmalıdır.

Aşırı gerilim kategorisi değerleri hakkında bilinmesi gerekenler

Ölçüm kategorisi derecelendirmeleri, özellikle güvenlikle ilgilidir. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından belirlenen güvenlik standartları, ölçü aletlerinin ve operatörün sistemin zayıf noktalarında bulunmamasını sağlamayı amaçlar. Ölçüm kategorileri aşağıda tanımlanmıştır.

 

Ölçüm Kategorisi Örnekler
CAT IV
  • "Tesisat kaynağı”" anlamına gelir, yani ana şebekeye düşük gerilim bağlantısının yapıldığı yeri ifade eder
  • Elektrik ölçüm cihazları, primer aşırı akım koruma ekipmanı
  • Dış giriş ve servis girişi, direkten binaya servis indirme, ölçüm cihazı ile panel arasında çalışma
  • Müstakil binaya havai hat, kuyu pompasına yeraltı hattı
CAT III
  • Şalter veya çok fazlı motor gibi sabit tesisatlardaki ekipman
  • Fotovoltaik tesisatlar
  • Endüstriyel tesisatlarda bara ve besleme
  • Beslemeler ve kısa branşman devreleri, dağıtım paneli cihazları
  • Tek fazlı ticari aydınlatma sistemleri
  • Servis girişine kısa bağlantılı cihaz prizleri
CAT II
  • Cihazlar, portatif araçlar ve diğer ev cihazları ve benzer yükler
  • Priz ve uzun branşman devreleri
    • CAT III kaynağına 10 metreden (30 fit) daha uzak prizler
    • CAT IV kaynağına 20 metreden (60 fit) daha uzak prizler

IEC 61010 ölçüm kategorileri, <3000 V şebeke ölçümleri için test ekipmanı için geçerlidir ve IEC 60664'ten şebeke kurulumları için tanımlanan aşırı gerilim kategorisi tanımlarına ve geçici korumaya karşılık gelir.

Bir güç dağıtım sisteminin kategorilere ayrılması, yıldırım çarpması veya anahtarlama transientleri gibi tehlikeli bir yüksek enerjili geçici olayın, sistemin empedansı (ac direnci) boyunca ilerlerken zayıflatılacağı veya sönümleneceği gerçeğine dayanmaktadır. Kategori ne kadar yüksek olursa, olası arıza akımı da o kadar büyük olur ve transient gerilimleri de o kadar yüksek olabilir; CAT III < 1500 V'ta ölçülen şebeke için 10.000 V kadar yüksek bir tepe noktası.

Şebeke enerjisi şebekesine bağlı bir fotovoltaik kurulumdaki aşırı gerilim kategorileri

Gerçek bir geçici aşırı gerilim değeri test edildiğinde, el tipi ölçüm cihazlarının kategori değerini karşılamak için minimum bir yalıtım seviyesine sahip olması gerekir. Yalıtım, dahili devreleri yangın/ark hatasına ve operatörü elektrik çarpmasına karşı korur. Çalışma gerilimi ve ölçüm kategorisi derecesi ne kadar yüksek olursa, gereken yalıtım o kadar büyük olur.

 

Güneş enerjisi kurulum gerilimi artıyor

Güneş enerjisi kurulumlarındaki aşırı gerilim kategorisi CAT III 1500 V sistemler, giderek yaygınlaşmakta ve sahiplerine maliyet tasarrufu ve verimlilik avantajları sağlamaktadır. Ancak, bu ortamda güvenli ve hassas ölçümler yapabilmek için CAT III dereceli araçlar kullanılmalıdır.

Fluke 393 FC Güneş Enerjisi Pens ampermetresi, güneş enerjisi tesislerinin gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır ve 1500 V DC'ye kadar ölçüm yapabilen tek CAT III 1500 V/CAT IV 600 V TRMS Pensampermetredir. Bu cihazlar, güvenlik ve hassasiyet gerektiren ortamlarda güvenle kullanılabilir.

Fluke 393 FC CAT III 1500 V TRMS Pensampermetre, 1500 V PV kurulumlarında kullanım için yeterli derecede derecelendirilmiş dünyanın tek CAT III dereceli pensampermetresidir.

PV panelleri için ölçüm araçları seçerken, en kötü senaryoyu daima göz önünde bulundurmak önemlidir. İlk olarak, kullanımınıza uygun en yüksek kategoriye sahip bir ölçüm cihazı seçmelisiniz. Sonrasında, ihtiyaçlarınıza uygun gerilim değerini belirlemek önemlidir. Doğru CAT dereceli aracı seçmek, sizin ve ekibinizin riskini azaltarak güvenilir ölçümler yapmanıza yardımcı olur.

393 FC, PV dizisi elektrik kurulumunun (IEC 61730-1) aşırı gerilim kategori düzeyine karşılık gelen test ekipmanı (IEC 61010-2-032) için güvenlik gereksinimlerini karşılar. Güneş enerjisi ve pil uygulamalarında 1500 V dc'ye kadar güvenli ve doğru gerilim ölçümü ve işi kolaylaştıran özellikler sunar:

  • %25 daha ince ağız (Fluke 37x metre ile karşılaştırıldığında), dar ve aşırı kalabalık alanlarda ölçüm yapmayı daha kolay ve daha hızlı hale getirir
  • Tozlu ve yağmurlu dış ortam koşulları için IP 54 koruması
  • Fluke Connect™, her yerden erişim için verileri bulutta toplar ve depolar
  • CAT III 1500 V yalıtımlı test uçlarını içerir
  • Fluke'un kanıtlanmış güvenlik, sağlamlık ve güvenilirlik vaadini taşır

Güneş enerjisi tesisatlarında CAT III dereceli bir ölçüm aracı kullanmanın önemi nedir? En önemlisi, sizin ve ekibinizin güvenliğidir. İş için yeterince derecelendirilmemiş herhangi bir araca güvenmemek, güvenli çalışma ortamını riske atmaktır.