MENÜ

Blog

KAS

07

2024
İletim Kaybı ve Geri Dönüş Kaybı(Insertion Loss vs. Return Loss)

İletim kaybı ve geri dönüş kaybı, bükümlü çift bakır ve fiber optik kablolama bağlantıları için en kritik performans parametrelerinden ikisidir. Sinyal iletiminin farklı yönlerini temsil ederler ve her iki ortam türü için de farklılık gösterirler. Burada bu iki parametre arasındaki temel farkları, neden önemli olduklarını ve nasıl yorumlanacaklarını açıklıyoruz.

İletim Kaybı ile Geri Dönüş (Insertion Loss ve Return Loss )Kaybı Arasındaki Fark Nedir?

İletim  kaybı, bir sinyalin bir kablo bağlantısı boyunca iletilirken kaybettiği enerjidir. Bu, optik veya elektriksel tüm sinyal türleri için meydana gelen doğal bir olgudur. Zayıflama olarak da adlandırılan bu sinyal kaybı, uzunlukla birlikte artar. Konektörler, ayırıcılar ve ekler dahil olmak üzere kablo bağlantısı boyunca bağlantı noktaları da ekleme kaybına neden olur. Ekleme kaybı desibel (dB) cinsinden pozitif bir sayı olarak ölçülür.

  • Fiber optik kablolama sistemlerinde, aşırı iletim kaybı, düşük kaliteli bileşenlerden veya kirlenmiş fiber uç yüzeyleri, konektör yanlış hizalamaları veya fiber bükülme yarıçapının aşılması gibi yanlış kurulumdan kaynaklanabilir.
  • Bakır kablolama sistemlerinde, iletim kaybı frekansla birlikte artar ve büyük ölçüde iletkenin boyutuna bağlıdır. İletken ölçüsü ne kadar büyükse, ekleme kaybı o kadar az olur. Daha yüksek sıcaklıklar da bakır kablolama sistemlerinde ekleme kaybını artırabilir ve bu da 60W'tan fazla Ethernet Üzerinden Güç (PoE) taşıyan kablo demetlerinde daha büyük bir sorun haline gelir. 

Buna karşın, geri dönüş kaybı iletim kaynağına doğru geri yansıyan sinyal miktarı ile ilgilidir. Giriş sinyalinin gücü ile yansıyan miktar karşılaştırılarak ölçülür. İletim  kaybı gibi, geri dönüş kaybı da pozitif bir sayı olarak desibel cinsinden ölçülür. Ancak iletim  kaybının aksine, daha yüksek geri dönüş kaybı değerleri daha iyidir - eğer hiçbir sinyal geri yansımazsa, sonsuz bir geri dönüş kaybı olacaktır.

  • Fiber kablolama sistemlerinde geri dönüş kaybı öncelikle bağlantı noktalarındaki yansımalardan kaynaklanır. Bu nedenle konnektör üreticileri kendi özel fiber konnektörleri için geri dönüş kaybını belirtirler. Kirlenmiş konnektör uç yüzeyleri, boşluklar ve yanlış hizalamalar da sinyal yansımalarına neden olabilir. Üretim sırasında fiberde oluşan kirliliklerin yanı sıra çatlaklar, açık uçlar ve fiber bükülme yarıçapının aşılması da geri dönüş kaybını kötüleştirebilir.
  • Ekleme kaybı gibi, geri dönüş kaybı da bakır kablolama bağlantılarında daha yüksek frekanslarla kötüleşir. Bileşenler arasındaki empedans uyumsuzlukları veya bir kablo uzunluğu boyunca küçük empedans değişimlerinden kaynaklanır. Daha iyi geri dönüş kaybı elde etmek için bakır kablo ve bağlantı üreticileri, empedansı eşleştirilmiş konnektörler tasarlar ve kablo üretim süreci boyunca homojenliği kontrol eder. Bakır kablolama sistemlerindeki geri dönüş kaybına, bükülmüş veya hasarlı kablolar ya da sonlandırma noktalarında ek ve gereksiz çift bükümü gibi kötü sonlandırma uygulamaları da neden olabilir. 
     

İletim Kaybı ve Geri Dönüş Kaybı Neden Önemlidir?

İletim  kaybı ve geri dönüş kaybı, bir kablolama sisteminin sağlığının temel göstergeleridir.

  • İletim kaybı çok yüksekse, iletim sinyali bir bağlantının uzak ucunda aktif ekipman tarafından doğru bir şekilde yorumlanacak kadar güçlü olmayabilir. Bu durum performansın düşmesine veya bağlantının çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle endüstri standartları, belirli fiber uygulamaları ve bakır kablo kategorileri için iletim kaybı sınırlarını belirtir.
  • Geri dönüş kaybı önemli bir parametredir çünkü yansıyan sinyaller iletilen sinyallerle karışabilir. Zayıf geri dönüş kaybı aynı zamanda kablonun uzak ucunda daha az güç bulunması anlamına gelir ve bu da ekleme kaybına neden olabilir. Başka bir deyişle, daha yüksek bir geri dönüş kaybı değeri genellikle daha düşük bir iletim kaybı değeriyle ilişkilidir. Bakır kablolama sistemlerinde, geri dönüş kaybı esasen bir gürültü ölçümüdür. Bakır sistemlerde zayıf geri dönüş kaybı çapraz konuşmayı artırır, sinyalleri bozar ve bit hata oranlarına neden olur.
     

İletim Kaybı Nasıl Yorumlanır?

İletim kaybı, TIA ve ISO kablolama standartlarında açıklandığı ve kablolama ve bağlantı üreticileri tarafından sistem garantisi almak için gerekli olduğu üzere, fiber sistemler için Kademe 1 sertifikasyon testi gerçekleştirilirken ölçülen birincil parametredir. Ekleme kaybı, Fluke Networks CertiFiber® Pro gibi bir Optik Kayıp Test Seti (OLTS) kullanılarak bir bağlantı boyunca ölçülür. OLTS, bağlantının bir ucunda bir ışık kaynağı yayar ve alınan sinyali ölçmek ve yayılan miktarla karşılaştırmak için diğer uçta bir güç ölçer kullanır. Ekleme kaybı bir OLTS ile sertifikasyon testinde başarısız olursa, Fluke Networks OptiFiber® Pro OTDR gibi bir Optik Zaman Alanı Reflektometresi (OTDR) kopmalar, bükülmeler, ekler ve konektörler gibi belirli olayların kaybını ölçebilir. Bu, kayıp olayının nedenini ve tam yerini belirlemeye yardımcı olabilir.

Fiber sistemlerde iletim kaybını test etmek için birincil prosedür tek atlama yöntemidir. Bu, kablolama tesisinin nihai olarak nasıl kullanılacağını temsil eden ilk ve son konektörlerin kaybını içerir. Çok modlu fiber sistemlerde, ekleme kaybı testi, kötümser sonuçlara yol açabilecek aşırı doldurulmuş bir başlatmayı veya iyimser sonuçlara yol açabilecek az doldurulmuş bir başlatmayı önlemek için ışığın fibere nasıl başlatıldığını kontrol eden çevrelenmiş akı (EF) başlatma koşullarını gerektirir.

Ekleme kaybı aynı zamanda bakır sertifikasyon testi ve üretici garantisi almak için gereken önemli bir performans parametresidir. Fluke Networks DSX CableAnalyzer™ Serisi gibi bir bakır sertifikasyon test cihazı kullanılarak test edilir ve belirli bakır kablolama türü için her bir çiftin tüm frekans aralığında ekleme kaybını test eder. Örneğin, Kategori 6 sisteminde ekleme kaybı 1 ila 250MHz arasında test edilirken, Kategori 6A sisteminde 1 ila 500MHz arasında test edilir.

Geri Dönüş Kaybı Nasıl Yorumlanır ?

Fiber sistemlerde geri dönüş kaybı, OptiFiber Pro gibi bir OTDR kullanılarak bir bağlantı boyunca ölçülür. OTDR, fibere yüksek güçlü ışık darbeleri iletir. Bu darbeler yansıtıcı olaylarla karşılaştığında (yani, bağlantılar, kopmalar, çatlaklar, ekler, keskin kıvrımlar veya fiberin sonu), geri yansıtılır ve ölçülür. Tüm olaylardan yansıyan tüm ışığın toplamı ve bağlantının toplam geri yansıması, bağlantı için toplam geri dönüş kaybı değeriyle sonuçlanır.

Dönüş kaybı, bakır sertifikasyon testi ve üretici garantisi almak için gerekli bir performans parametresidir. İletim kaybı gibi, DSX CableAnalyzer gibi bir bakır sertifikasyon test cihazı kullanılarak her per için tüm frekans aralığında test edilir. Sadece tek bir frekans noktasında başarısız geri dönüş kaybı tipik olarak bir kablo sorununa işaret eder. Sekiz perin de başarısız olması (özellikle düşük frekanslarda), düşük kaliteli bir kabloya veya kabloda su olduğuna işaret edebilir.