MENÜ

Blog

MAY

13

2019
İnfüzyon Cihazı Testi – Bölüm II

Andrew Clay, Product Marketing Manager, Fluke Biomedical

Daha önce İnfüzyon Cihazı Testi başlıklı bloğumuzda, bir infüzyon cihazının (pompa ve kontrol cihazı)  ne olduğunu, ne için kullanıldığını, zayıf test risklerini, muhtemel başarısızlık noktalarını ve yapılması gereken testleri ele almıştık. Bu bloğumuzda ise, diğer infüzyon cihazı test sistemlerini ve elektronik analizör kullanmanın yararlarını tartışacağız.

İnfüzyon cihazlarını test ederken, beher ve ölçeğin dışında aynı doğru sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak başka test sistemleri de vardır. Örneğin dereceli bir büret, kronometre veya bir infüzyon cihazı analizörü (hem dereceli büret hem de kronometre fonksiyonlarını birleştiren ve otomatikleştiren analizör) kullanılabilir.

Adından da anlaşılacağı gibi dereceli silindir veya büret, bir ucunda kalibre edilmiş ölçek bulunan veya dış yüzeyde işaretlenmiş silindirik bir cam (veya plastik) borudur. Dereceli silindirlerin çeşitli boyutları (hacim kapasiteleri) mevcuttur ve bir ölçüm kabı gibi, hacim; silindire sıvı ekleyerek ve sıvı seviyesini dereceli ölçekle karşılaştırarak ölçülür. Ölçülen hacim, silindirde bulunan sıvının hacmine denk gelir.

İşaretli ölçek hacmini belirlemek için bir büret içindeki sıvının menisküs ile aynı seviyede görünmesini sağlamak çok önemlidir. (Şekil 5)

Kronometrenin, infüzyon pompasının sıvı vermeye başladığı anda başlaması da önemlidir. Menisküsün yanlış görüntülenmesi veya derece işaretleri arasındaki enterpolasyon ihtiyacı, infüzyon cihazı ile kronometre arasındaki zamanlamada herhangi bir uyumsuzluk ile birlikte ölçüm hatalarına neden olur.

Test sistemini, test edilen tıbbi cihazı ve hata kaynaklarını uygun şekilde yönettiğinizden emin olmak için; bu yazımızda açıklanan sistemlerden herhangi biri, test altındaki infüzyon cihazının klinik kullanım için güvenli ve etkili olduğunu göstermek üzere uygun şekilde doğru ve tekrarlanabilir test sonuçları sağlamalıdır. Ölçümün yanı sıra ilişkili faydalarından dolayı bir infüzyon cihazı analizörü kullanmanın belirgin avantajları vardır. Elektronik analizör kullanmak, testlerinizin doğru yapılmasını ve belgelenmesini sağlar. Her ikisi de hasta güvenliği için kritik öneme sahiptir.  Manuel yöntemlerle hata yapma riskiniz bulunur ve testinizin doğruluğundan emin olamazsınız. Ancak elektronik analizör ile sürekli olarak aynı şekilde test yaparsınız. Ayrıca, bir elektronik analizör, gerektiğinde kolay erişim için verilerinizin test edilmesi, belgelenmesi ve standart bir elektronik formda arşivlenmesi ile ilgili insan hatasını azaltarak riski azaltmanıza da olanak tanır.

Daha fazla bilgi edinmek için, infüze edilen sıvı seviyesini ölçmek için IR sensörleriyle “dereceli” büreti entegre ederek süreci basitleştiren ve tasarımındaki diğer birçok özellik ve fonksiyonun yanı sıra elektronik kronometre fonksiyon teknolojisini kullanan IDA-5 İnfüzyon Cihaz Analizörü modelini inceleyin. IDA-5, 20 yıldan fazla bir süredir dünyadaki biyomedikal uzmanlarının güvendiği gelişmiş ölçüm teknolojisine dayanmaktadır. IDA-5, IEC60601-2-24'e dayanan anlık akışı, ortalama akışı, tıkama basıncını ve çift akışı ölçen tam özellikli bir cihazdır. Ölçümler sürekli olarak güncellenir ve saklanır, böylece test edilen infüzyon cihazı performansının değerlendirilmesi için grafikler canlı olarak üretilebilir ve görüntülenebilir.

Detaylı bilgi için IDA-5 İnfüzyon Cihazı Analizörü videosunu izleyin.