MENÜ

Blog

KAS

06

2019
İzolasyon direnci testiyle arızalı motorlarda sorun giderme

"Bozulana kadar çalıştırma" yaklaşımını benimseyen tesisler, motorları ve diğer sistemleri mümkün olan en kısa sürede tekrar çalışır hale getirmek için şirketler üzerinde baskı oluşturdu. Bir motorun arızalı olduğu her dakika şirkete maliyet yaratır. Arızalı bir motorun sorun giderme işlemi aniden acil durum haline gelir.

Tüm tesislerde motorlar üzerinde önleyici bakım yapmak için gereken personel kaynakları bulunmaz. Birçoğu, motorlar arızalandığında onları kurtarmak için şirket dışı uzmanlara güvenir. Önleyici ve öngörücü bakım, motor arıza süresini azalttığından tercih edilen bir yaklaşımdır. Ancak yine de "bozulana kadar çalıştırma" yaklaşımı yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tesisler genellikle baskı makineleri, yangın pompaları, soğutucular, havalandırma fanları ve diğer uygulamalardaki arızalı motorları onarmak için dışarıdaki servis şirketlerine başvurur. Arızalı motorların izolasyon direnci testi ve diğer basit testlerin kısa bir listesi, servis teknisyenlerinin motoru çalıştırıp çalıştırmama kararını vermesine yardımcı olur. Asıl soru şudur: Bu motoru yeniden çalıştırmak güvenli mi?

GÜVENLİK NOTU: Fluke izolasyon testi cihazları, enerjili bir devreye bağlı olduğunuzda sizi uyarır. Enerjili bir devre algılanırsa test cihazı güç uygulamaz. Fluke izolasyon testi cihazları, test tamamlandıktan sonra güvenli bir deşarj işlevi de sağlar.

Bir servis teknisyeninin arızalı bir motorda sorun giderme işlemi gerçekleştirmesine yönelik tipik yapılacaklar listesi:

  1. Motoru yeniden çalıştırmayı denemeyin. İlk kontrolde hiçbir sorun yok gibi görünebilir ancak sorun giderme işlemi gerçekleştirmeden motoru yeniden çalıştırmayı denemek ciddi hasara neden olabilir.
  2. Motorun temel kontrolünü yapın Duman çıkıp çıkmadığına bakın. Garip koku olup olmadığını kontrol edin.
  3. Motor hakkında temel bilgileri toplayın. İsim levhası verilerini toplayın. Gerilim, sigorta kontrolü ve topraklama bağlantıları gibi dijital multimetre ölçümleri alın.
  4. Hattın izolasyon direnci testini yapın ve devreleri toprağa yükleyin. Herhangi bir izolasyon direnci testi yapmadan önce, tüm elektronik kontrolleri ve diğer cihazları test edilen devreden izole etmek KRİTİK önem taşır. İzolasyon testi gerilimleri, bu kontrollerde ciddi hasara neden olabilir.
    1. Ayırma noktasını starter a kilitleyin ve etiketleyin.
    2. Test cihazını uygun test gerilimine ayarlayın.
    3. Bu noktalar arasındaki direnci tanımlayın:
      1. Starter-toprak bağlantısının hat tarafı
      2. Starter-toprak bağlantısının yük tarafı

    Bu testleri geçmek için hat ve yük devrelerinin yüksek direnç göstermesi gerekir. Genellikle, güvenli çalıştırma için AC cihazların en az 2 meg-ohm topraklamaya ve DC cihazların 1 meg-ohm topraklamaya ihtiyacı vardır.

Yük tarafı direnç değerleri kabul edilebilir düzeydeyse bir sonraki teste geçin. Değilse sorunun köküne inmeye başlayın: Yalıtım arızası; starterin, kabloların veya motorun yük tarafında mı?

  1. Faza ve faz-toprağa bobin direnci yalıtım testi gerçekleştirin. Bu test, ölçüm verilerini saklamak ve trend oluşturmaktan ziyade anlık ölçüm sağlar.

    İyi sonuçlar:

    Sorunlar:

    Arızalı motorlarda sorun giderme için çok sayıda farklı motor öğesinin dikkatli ve adım adım değerlendirilmesi gerekir. Yalıtım direnci testi, motorun sağlık durumunu belirlemek için kullanılabilecek faydalı bilgiler ve veriler sağlar. Sonuç olarak, tüm testler tamamlanana kadar her test yetersizdir. Tek bir iyi değer, arıza olmadığı anlamına gelmez. Ancak kötü bir değer, bir arıza olduğunu garanti eder.

    Bir servis teknisyeni arızalı motorun testini tamamladıktan ve çalıştırıp çalıştırmama kararını verdikten sonra, sistemi tekrar çalışır duruma getirmeye yönelik sonraki adımlar için öneriler sağlayabilir. Bu kritik testler yapılmazsa şu soru yanıtsız kalır: Bu motoru yeniden çalıştırmak güvenli midir? Bu, hiçbir tesis yöneticisinin yanlış cevap vermek istemediği bir sorudur.

    • Üç statör fazında da dengeli karşılaştırmalı direnç değerleri
    • Faz-toprak yalıtım testinde yüksek direnç değerleri
    • Faz-faz kısa devresi gibi brüt direnç eksiklikleri
    • Bobin-bobin direnç dengesizliği. Değerler arasında yüzde birkaçtan fazla fark varsa motora enerji verilmesi muhtemelen güvenli değildir.