MENÜ

Blog

06

2019
Kablo Doğrulama, Nitelik ve Sertifikasyonun Önemi

Kablo kurulumunu test etmek için 3 çeşit test seçeneği bulunmaktadır.

1. Verification / Doğrulama

2. Qualification / Niteliklendirme

3. Certification / Sertifikalandırma

1. Verification / Doğrulama - Kablo doğru bir şekilde bağlandı mı?

                         

Verification bu soruyu cevaplamaktadır. Bakır kablolar için bu el tipi ve nispeten daha ucuz cihazlar kablo haritası ve tonlama gibi devamlılık fonksiyonlarını test etmeyi sağlamaktadır. Kablo haritası, her bir kablo telinin kablo demetinde veya karşı ünitede bulunurken, her bir tel plugtaki pinlere ve jack’larda iyi sonlandırıldığını göstermektedir.

Bazı verification test cihazları (MicroScanner gibi), hataya uzaklık ve kablonun sonuna uzaklığını belirlemek için OTDR’ özelliği içermektedir. Switch’in kabloya bağlı olup olmadığını da test etmektedir.

Fiber için, VisiFault verification test cihazı fiberin devamlılığını, konnektörleri ve ekleri bularak fiber iletiminin devamlılığını verificate etmektedir / doğrulamaktadır. Ayrıca çoklu fiber konnektörleri içerisindeki uygun polarite ve fiberin oryantasyonunu da doğrulamaktadır.

Verification (doğrulama) birçok basit hatayı gidermek için ilk adım olsa da birçok kablo testi doğrulamadan daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı da Cat3 (POTS – plain and old telephone services - ses ileten kablolardaki ses uygulamaları) gibi seviyedeki testler için tek seçenektir.

Tek başına verification / doğrulama kablonun uygulanmak istenen uygulamalar için yeterli olduğunu öğrenmek için yeterli olmamaktadır. Bu da üreticilerin verdiği garantiyi destekleyecek bir test olmadığının göstergesidir.

2. Qualification / Niteliklendirme - Kablolama Uygulanmak İstenen Uygulamaları Desteklemekte Midir?

Qualification test cihazları Verification test cihazlarının yeteneklerini de içermektedir fakat daha çok kablo bant genişliğini niteliklendirmek için sofistikedirler / yüksek dereceli çözüm sunmaktadırlar. Qualification test cihazları uygulanmak istenen uygulamalarının sinyalini destekleyebilecek midir sorusunun cevabını vermektedir. Örneğin, Verification testini geçen 2 tane kablo olsun, CableIQ test cihazı sadece bir tanesinin 10BASE-T (10 Mbps Ethernet) diğerinin de 1000BASE-T (gigabit Ethernet)’i desteklediğini göstermektedir.

Aynı zamanda Verification test cihazları ile kombine olan Qualification test cihazları da hata bulma konusunda oldukça yeteneklidirler. Küçük eklemeler, kopukluklar veya geçici olarak kurulan fakat Qualificate edilmesi gereken bir spesifik network’ün kurulumunda test etmektedir. Var olan kablo ağının kurulmak istenen uygulama için upgrade edilip edilmeyeceğini de destekleyici testler yapmaktadır. Qualification test cihazları da üreticilerin verdiği garantiyi destekleyecek bir test olmadığının göstergesidir.

3. Certification / Sertifikalandırma – Kablolama Endüstri Standartlarına Uygun Mudur?

Sertifikalandırma cihazları bu soruyu cevaplamaktadır. Ticari kurulumcular veya kurumsal yöneticiler  tüm standartlara tümüyle uygun olduğunu (TIA-568-C.2 Cat 6 veya ISO 11801 2. Baskı Class Ea gibi) ispatlamak için kullanmaktadır. Sertifikalandırma test cihazları en titiz kablo test cihazlarıdır. Kablo üreticilerinin garanti almasına olanak sağlamaktadır.

Sertifikasyon, verification ve qualification testlerinin hepsini yapmakla beraber, önceden tanımlanmış TIA veya ISO gibi standartlara göre testler yapmaktadır. Cat sınıfına göre (Cat 6A ya da Ea gibi) uyumlu veya uyumlu olmadığını ve standartına göre Pass veya Fail durumunu belirtmektedir. Bu da hangi uygulamalar için desteklenebileceğini göstermektedir.

3 Test Arasında Seçim Yapmak

DSX sertifikalandırma serisi, üretici garantisi ile birlikte destek ve finansal güvenlik talep edilirse, endüstri standartlarına uygun olan tek çözümdür. Diğer türlü her seçenek tercih sebebidir fakat ticari bir kurulum için link başına maliyet $100 USD civarındadır, maliyeti riske atıp atmamak seçime bağlıdır.