Sahada her gün onlarca karşılaşılan problemden sonra belirli bir süreliğine her türlü problemle karşılaşmaya alışılabilir ve daha ne olabilir denir ki fakat milyarlarca bağlantıda tahmin edilemeyen sorunlar yaşanabilmektedir.
Fakat burada bahsedilecek olan ise yüklenicinin dokunmasından önce makaradan çıkan kablonun kötü olmasıdır. Bu her ne kadar ortak bir olay olmasa da bizler de sizler de buna hazırlıklı olmalısınız. Genel de bilinmedik üreticilerin kullanılmasından veya üretim bütçelerini kısmaktan kaynaklanabilir fakat bilindik üreticilerden de böyle kötü kablolar çıkabilmektedir. Teknik Yardım Merkezi’ne (TAC: Technical Assistance Center) gelen bir örnek aşağıda gösterilmiştir.
Sözleşme tarafından birisi tarafımıza kablonun FAIL olmasından dolayı içerikleri ulaştırmıştır. Grafiksel data içeren .flw uzantılı LinkWare formatlı sonuçlar tarafımıza iletilmiştir ki bu da TAC tarafından tavsiye edilen yardım isteme metodudur. 95 testten 6 tanesi FAIL ve 12 tanesi PASS*‘tir. * işareti ise testin limitleri aşmadığını fakat çok kritik bir değerde olduğu anlamına gelmektedir. Örnek olarak birinci grafik görülebilir. Örnek olarak 350 MHz’de yeşil renkli çiftin (3-6) Geri Yansıma (RL: Return Loss) değerinin kırmızı renkli limit değerine çok yakın olduğu görülebilir. Aslında, LinkWare raporu 352.0 MHz’de çizilen değer limit değerinin 0.4 dB içerisinde olduğu görülmektedir. DSX’in belirsizliği 0.4 dB’den daha fazladır ve bunda PASS*’a yol açmaktadır.
Yüksek miktarda hata sonuçları görülünce müşteri genelde test cihazından şüphelenmektedir. Test cihazıyla ilgili ise bu müşteri Perm. Link’leri Channel Adaptör’lere bağlayarak bir takım self testten geçmiştir. Her durumda, hata marjının çok ötesinde 13-15 dB aralığındaydı. Bu da testin veya adaptörlerin olmadığını doğrulamıştır.
Bazı kişiler bu grafiklerin havalı olduğunu ve problemi onlara göre çözmek gerektiğini düşünmektedir. TAC gibi, birkaç şey gördükten sonra sorunu diyagramdan çözebilirsiniz. RL performansındaki düşüşler kablodaki bir sorunun göstergesidir.
Tam da bu yüzden test cihazımız arayüzünde birkaç tanılama özelliği barındırmaktadır: Yüksek Tanımlı Zaman Alan Reflektometresi (HDTDR) ve Yüksek Tanımlı Cross Analizörü (HDTDX). Bunlar kablonun uzunluğu boyunca yansıma ve cross’luk değerlerini takip etmektedir. Bu durumda, HDTDR ikinci grafikteki gibi görünmektedir.
FAIL’in nerede olduğunu konumlandırabilir misiniz? Hayır mı? Kablonun tamamını ilgilendirdiği içindir. FAIL genellikle kötü konnektör veya kurulumdan kaynaklanmaktadır ve bu noktada bir uç işareti ile nerede tamir gerektiği bilinecektir. Böyle görüldüğü durumlarda, kablo kötü olduğu anlamı çıkarılmaktadır ve tek çare kabloyu yenilmektir.
DSX bundan çok daha kolayını konumlandırmak için arayüzünde, FaultInfo adında, barındırmaktadır. Bağlantı FAIL olduğunda, aşağıda görüldüğü gibi tanılamak için kutucuğa tıklanılmalıdır.
Son bir not; düşük kablo kalitesinden şüphe ediliyorsa, yüklenmeden önce test edilmesinde fayda vardır. Nasıl yapılacağı konusunda ise linkteki videoya tıklayabilirsiniz:
Fluke Networks ile Yeni DSX Kablo Analizörü ™ 6.2 Güncellemesi ile Tek Uçlu Makara Testi