MENÜ

Blog

27

2020
Kablo Testi 101: Çok Modlu Fiber Türlerini Karıştırmaya Yönelik Hususlar

Son Kablo Testi 101 serimizde, OM3 ve OM4 50µm çok modlu fiber arasındaki farkı ele aldık - esas olarak OM4'ün fiber çekirdeğinin daha iyi zayıflama ve daha yüksek bant genişliği sağlayacak ve böylece daha uzun bağlantı uzunluklarına izin verecek şekilde inşa edildiği gerçeğini ele aldık.

OM4'ün OM3'e göre daha üstün olmasıyla, OM4'ün sağladığı ekstra mesafeyi gerektirmeyen birçok veri merkezi ve LAN, OM3 çok modlu fiber kablolamayı dağıtmaya devam ediyor ve bu nedenle daha yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Ve iki fiber türü aynı çekirdek boyutundan dolayı karıştırılabilirken, çok modlu fiber türlerinin karıştırılması söz konusu olduğunda genel olarak bazı hususlar vardır.

Bütçenizi Korumak

Kablolama altyapısı tasarımcılarının hangi tür fiberin kullanıldığını bilmeleri önemlidir ve potansiyel performans sorunlarını önlemek için tüm kanalda tek bir fiber türü kullanılması önerilir. Daha düşük zayıflaması ve daha yüksek modal bant genişliği nedeniyle OM4, 40 ve 100 Gig'i 150 metrelik bir mesafeye desteklerken, OM3 fiber bu uygulamaları yalnızca 100 metrelik bir mesafeye kadar destekler.

Müşterinizin OM4 olduğunu iddia ettiği 100 metreden daha uzun bir fiber kanalda sorun gideriyorsanız, kablo açıklamasına bakın. Aslında OM3 ile dağıtıldığı için ekleme kaybında başarısız olabilir. Uzunluklarına bağlı olarak, OM3 bağlantısında om4 fiber jumperların kullanılması, özellikle de bağlantı bütçenin üst sınırlarını zorluyorsa, kayıp üzerinde de bir etkiye sahip olabilir.

Bununla birlikte, daha fazla endişe verici olan şey, OM3 veya OM4 bileşenlerinin, 62.5 µm'lik daha büyük bir çekirdek boyutuna sahip eski OM1 62.5/125 fiber ile karıştırılmasıdır. Farklı çekirdek boyutlarının karıştırılması, iki farklı boyuttaki su borusunu birbirine bağlamak gibidir-su daha büyük bir borudan daha küçük bir boruya aktığında, bazılarını kaybedersiniz. Aynı şey ışık için de geçerlidir. OM1'İN OM3 veya OM4 ile karıştırılması, 62.5 µm çekirdekten 50µm çekirdeğe iletildiğinde yüksek kayıplara neden olacaktır.

Renge Bir Göz Atın

Neyse ki OM1 kablosu turuncu renktedir, OM3 ve OM4 ise tipik olarak aqua'dır. Bu ikisini ayırt etmeyi kolaylaştırır. Ancak, aqua OM3 ve aqua OM4 kabloları arasındaki farkı belirlemek, kablodaki efsaneye erişemediğiniz ve kolayca okuyamayacağınız sürece o kadar kolay değildir. Avrupa'nın çoğunda, ve Kuzey Amerika'da burada zemin kazanmaya başlayan, OM4 bileşenleri için Erika violet kullanımıdır. Yani" güzel pembe " bir kablolama tesisi görürseniz, OM4 ile uğraştığınızı hemen bileceksiniz.

Trc'ler Ne Olacak?

Bir OM4 kablo tesisini test ediyorsanız, Fluke Networks CertiFiber ® Pro ile birlikte gelen Test referans kablolarının (Trc'ler) OM3 fiber ile yapıldığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bu Trc'lerde kullanılan fiber, çevrelenmiş akı uyumluluğunu korumak için gerekli olan daha sıkı çekirdek eşmerkezliliğine (yani ortak Merkez) sahiptir ve bunları, modal bant genişliği değil, bağlantının optik kaybını ölçtüğümüz için herhangi bir 50µm çok modlu fiberi test etmek için kullanabilirsiniz. Ancak, eski OM1 62.5 µm OM1 fiberini test ediyorsanız, TRC'NİZDE eşleşen bir çekirdek boyutuna sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Sorun değil - 62,5 µm TRC'ler isteğe bağlı bir aksesuar olarak Fluke Networks'te mevcuttur.