Kalibrasyon bir seçenek değildir. Günümüz cihazları daha hassas ve önceki nesillere göre daha az sapmasına rağmen, ekipmanınızı periyodik olarak kontrol etmeniz ve kalibre etmeniz gerekir. Artık bunu yapma yönteminiz değişiyor.
Daha önce, üreticiler kalibrasyon aralıklarını tavsiye ediyordu. Örneğin, bir dijital multimetre üreticisi, cihazı yılda bir kez kalibre etmenizi önerirdi ve yıl bitiminde, DMM'yi şirketinizin laboratuvarına ya da hizmet veren bir kalibrasyon laboratuarına gönderirdiniz.
Bu paradigma değişiyor. Metrolojideki mevcut eğilim, bir üreticinin belirtilen kalibrasyon aralığını takip etmek değil, her bir cihazın zaman içinde ne kadar saptığına ve ne kadar risk almaya istekli olduğunuza bağlı olarak kendi aralığınızı belirlemektir.
Her vardiyanın başında cihazlarımızı kalibre eden bazı müşterilerimiz var. Bu müşteriler, yüksek değerli bir ürün üretiyor ve test ekipmanlarının spec dışı olma durumunda hatalı bir birim veya sistem üretme riskini almak istemiyor. Diğer müşteriler ise yılda yalnızca bir kez kalibre ediyor. Bu müşteriler ödevlerini yapmış ve kalibrasyon dışında olan test ekipmanı kullanma riskinin kalibrasyon maliyetine kıyasla düşük olduğunu belirlemiştir. Genellikle, bu yaklaşımı desteklemek için karakterizasyon verisine sahiptirler. Çoğu müşteri bu uç noktaların arasındadır.
Akılda tutulması gereken bir şey, kalibrasyon aralığı zaman içinde değişebilir olmasıdır. Bazı cihazlar yaşlandıkça diğerlerinden daha fazla sapabilir ve bu cihazları daha sık kalibre etmeniz gerekecektir. Ayrıca, aynı anda üretilen ve aynı koşullar altında kullanılan belirli bir modelin iki ünitesinin farklı kayma hızları gösterebildiğini ve gösterdiğini de unutmayın. Kalibrasyon aralığı daha sonra bu iki ünite için farklı olacaktır.
Olabilecek bir diğer şey, bir cihazı ömrü boyunca farklı uygulamalarda kullanabilmenizdir ve uygulamalar cihazı ne sıklıkta kalibre etmeniz gerektiğini konusunda etkili olabilir. Örneğin, bir önceki uygulamadan daha sıcak bir ortamda bir güç kaynağı kullanabilirsiniz ve bu, kaynağın kalibrasyonunun ilk uygulamada olduğundan daha fazla sapmasına neden olabilir. Cihazın performansını yakından takip ederek ve ne kadar risk almak istediğinizi göz önünde bulundurarak uygun kalibrasyon aralığını belirleyebilirsiniz.
Birkaç endüstri ve standart kuruluşu bu yaklaşımı desteklemektedir. ISO / IEC 17025: 2005, Test ve kalibrasyon laboratuarlarının yeterliliği için genel şartlar, örneğin, kendi kalite sisteminin gereksinimleri altında uygun kalibrasyon aralığını belirlemenin son kullanıcı organizasyonun sorumluluğunda olduğunu belirtir.
Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), kalibrasyon aralıklarının nasıl oluşturulacağına ilişkin tavsiyelerini açıklayan bir web sayfasına sahiptir. Belirli kalibrasyon aralıklarının aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olduğunu belirtiyor:
- Müşteriler tarafından belirlenen doğruluk gereksinimleri
- Sözleşme veya düzenleme ile belirlenen şartlar
-Cihazın doğal kararlılığı
-İstikrarı etkileyebilecek çevresel faktörler
Son olarak, METROLOGLAR için profesyonel bir dernek olan NCSL International, “periyodik kalibrasyona tabi ekipman için kalibrasyon aralıklarının kurulması ve ayarlanması için bir rehber sağlayan RP-1, Kalibrasyon aralıklarının kurulması ve ayarlanması " yayınlamaktadır. Kalibrasyon aralığı belirleme, ayarlama ve değerlendirme programlarını tasarlamak, uygulamak ve yönetmek için gereken bilgileri sağlar. ” NCSL web sitesinde, uygun kalibrasyon seviyelerini belirlemenize yardımcı olacak bu konuda bir dizi başka yayın bulunmaktadır.