MENÜ

Blog

MAR

29

2019
Karışık Farkındalık

Mark Mullins, Fluke Networks

Bir kablolama altyapısı söz konusu olduğunda, tüm medya ve uygulamalar her zaman aynı değildir. Bu nedenle, her bağlantı için, bir medya türü ve uygulama açısından, ne test ettiğinizi bilmeniz önemlidir.

Medya Medley

Genellikle müşteriler, bazı uygulamalar için Kategori 5e(Kanal Adaptörü test etmek için Kategori 6 DSP4x00 Kablo Analizörü) veya Kategori 6'ya(Patch Cord Sertifikası), diğerleri için Kategori 6A'ya ihtiyaç duyduklarını belirleyeceklerdir veya bazı bağlantıların tümünü değil tüm bağlantıların yükseltilmesi gerektiğini farkedebileceklerdir.

Örneğin 802.11ac Wi-Fi ele alalım. Piyasaya çıkan en yeni Wave 2 kablosuz erişim noktaları (WAP'lar) ile yaklaşık 7 Gig'a kadar güç sağlayabiliyorsa, bazıları Kategori 5e veya 6 kabloların daha uzun süre çalışmasının verimsiz kalmasına neden olacağından endişelenebilir ve bu nedenle bunlar için Kategori 6A'yı dağıtmaya karar verebilirler. Ve başka bir örnek olarak PoE’yi (Ethernet üzerindeki gücü) ele alalım. Yaklaşan dört çift tip 3 (60W) ve tip 4 (90W) 802.3 bt PoE standardı ile gelişmiş güce ihtiyaç duyan yeni cihazlar için, bazı Kategori 5e veya Kategori 6 kablo koşuları, bu güç seviyelerini etkili bir şekilde desteklemek için çok uzun olabilir.

 Kısmi bir yükseltmenin veya karışık medyayı get-go'dan dağıtmayı seçmenin sonucu, Kategori 5e, kategori 6 ve kategori 6a'nın bir karışımını içeren telekomünikasyon odalarında yama panelleri olabilir- tek bir panelde bağlantı çeşitli kategorilerin kurulumunu sağlayan modüler jack yama panelleri ile mümkün.

Ne test ettiğinizi bilmenin en iyi yollarından biri renk kodlu jakların kullanılmasıdır - biri Kategori 5e için, diğeri Kategori 6 için ve diğeri Kategori 6A için. Bununla yüzleşelim - karma ortamlı bir patch panelin önüne bakarken, bir kriko, kategorisinden bağımsız olarak bir kriko gibi görünür. Ancak, tüm mavi jakların Kategori 6A olduğunu ve 10 Gig desteği olması gerektiğini biliyorsanız, test cihazınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Diğer tek seçenek, kriko üzerindeki işaretlemeye bakmaktır (bu, bir yama paneline veya ön kapağa takıldığında görmek neredeyse imkansızdır) veya panelin arkasına gelen kablodaki okunması zor göstergeyi denemek ve deşifre etmektir. Renk kodlu jaklar şu anda oldukça iyi geliyor, sizce de öyle değil mi?

Uygulama Farkındalığı

Bazen sadece karışık olan medya değil, uygulamaların kendisidir. Bu nedenle, her bir bağlantı üzerinden çalışması planlanan uygulamalara da dikkat edilmelidir. Önceki Yüklü Kategori 6 bağlantılarından bazılarının, Wave 2 802.11ac'ı desteklemek için 2.5 veya 5GBASE-T'yi desteklemesi gerektiği bir duruma bakalım. Bu tam olarak garanti edilmez ve uygulamaya özel bağlantıların onaylanması, gerçekten çalışıp çalışmadıklarını gerçekten bilmenin tek yoludur.

Fiber Öngörü

Test ederken dikkat etmeniz gereken sadece bakır bir altyapı değildir. Fiber tipleri ve uygulamaları da aynı altyapı içerisinde karıştırılabilir. OM3 ve OM4 fiber her ikisi de tipik olarak renklendirilirken, bu iki fiber türü, bir fiber yama paneline bakarken birbirinden ayırt etmek neredeyse imkansızdır. (Neyse ki, OM5 çok modlu fiber kireç yeşili, bu yeni fiber türünü tanımlamak için çok daha kolay hale getirecek, böylece fiber test cihazınızı buna göre ayarlayabileceksiniz.)

Hem OM3 hem de OM4 lazer olarak optimize edilmiş 50/125 çok modlu fiber sistemleri aynı görünse de, OM4 OM3'e kıyasla daha yüksek tipik bir bant genişliği sağlar ve bu nedenle aynı mesafe içinde daha fazla bilgi iletebilir. Bu da, aynı uygulama için farklı şekilde test edildikleri anlamına gelir.

Örneğin, OM3 yalnızca 10 Gig’yi 300 m’ye kadar destekleyebilirken, OM4 fiber 10 Gig’i 550m’yi destekleyebilir. Öyleyse, 10 Gig için OM4 test parametrelerine 400 metrelik bir OM3 bağlantısını test ederseniz, ekleme kaybını kaybetme ihtimaliniz çok yüksektir. Ya da belki de bazı fiber bağlantılar 10gbase-SR4 üzerinden 10 Gig kullanması sağlanırken, diğerlerinde 40gbase-SR4 üzerinden 40 Gig desteği gerekir. Bir kez daha, her bağlantıdaki medya türü ve uygulama açısından ne test ettiğinizi bilmeniz gerektiği açıktır.