MENÜ

Blog

NİS

10

2019
Kirlenme Korkusu Olmadan Yüksek Basınçlı Bir Kalibrasyonda Sıvıları Karıştırma

Basınç kalibrasyonu, bir referans cihazına (standard) ve kalibre etmek istediğiniz bir cihaza (test edilen veya DUT) aynı basıncı uygulamayı içerir. Basınç iki cihaza bir ortam boyunca iletilir. Bu yeterince basit görünüyor, ancak iki cihaz aynı ortamda çalışmazsa veya kirlilik ortamdan geçerse ne olur? Bu, hasarlı cihazlar, hatalı kalibrasyonlar ve kirli işlemler gibi sorunlara neden olabilir. İyi haber şu ki, çözümü yok değil.

Kirlenme standarttır veya ortamın kendisinden gelir

Çoğu düşük basınçlı kalibrasyon, nitrojen veya ortam olarak benzer temiz, kuru hava kullanılarak gerçekleştirilir. Ancak bu birkaç sorunu da beraberinde getiriyor. Tek zorluk uygun nitrojen derecesinin alınmasını sağlamaktır. Ortamın sorun oluşturabileceği birkaç senaryo var.

Örneğin, deadweight tester, belirli bir yağ türü ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Farklı bir yağ türüne dönüştürmek, ölçüm hatalarına ve hatta piston silindirinin zarar görmesine neden olabilir. Ne yazık ki, kalibrasyonda kullanılan yağ genellikle DUT'un kullanıldığı işlemde kullanılan yağ ile aynı değildir. Bu çapraz kirlenme sorunlara neden olabilir. Çözümlerden biri, ortam olarak azot gibi gaz kullanmaktır. Bu, Fluke Calibration 8270A veya 8370A gibi bir pnömatik yüksek basınç kontrol cihazı kullanılarak yapılabilir. Bu, standart bir azot silindiri ve mevcut gaz güçlendirici kiti kullanılarak sağlanabilen yüksek basınçlı gaz tedarikini gerektirir.

O da bir sonraki soruya yol açar. DUT'un içinde yağ varsa, gaz basınç kontrol cihazını kirletmesini nasıl önlersiniz? İsteğe bağlı Kirlilik Önleme Sistemi'nin (CPS) devreye girdiği yer burasıdır. CPS, basınç kontrol cihazını DUT'tan gelen kirlenmeye karşı korur. Basıncı kontrol ederken, gaz ortamı kontrol ünitesinden CPS'den DUT'a geçer. Baskıyı kontrol ederken, kirlenmiş gaz ortamı CPS üzerinden tüketilir ve asla kontrolöre geri dönmez. Ek olarak, CPS ilave kirletici maddeleri yakalamak için filtreli bir yerçekimi tuzağı görevi görür.

CPS ile kombine edilmiş bir pnömatik basınç kontrol cihazı, cihazın normal olarak hangi ortamda çalıştığından bağımsız olarak, neredeyse tüm basınç cihazlarını kalibre etmek için kullanılabilir. Basınç kalibrasyon laboratuvarınızdaki dağınık yağı ortadan kaldırır ve deadweight tester gibi manuel cihazlara göre kullanımı daha kolaydır.

Tim Francis, Marketing Manager for Pressure and Flow, Fluke Calibration