Yeni bir kablo tesisinin sertifikasyon testi, endüstri kablolama standartlarına uygunluğunu doğrulamak ve üretici garantisini güvence altına almak için gereklidir. Kurulu ağ ekipmanınız aktif hale geldiğinde, tüm kullanıcılarınıza ve ağ cihazlarınıza optimum performans ve güvenilir bağlantı sağlamak için uygun yapılandırma çok önemlidir. Bu hem kablolu hem de Wi-Fi ağları için geçerlidir. İşte ortaya çıkan bazı yaygın kurumsal Wi-Fi performans sorunları ve bunların nasıl giderileceği.
Daha Fazla Kablosuz Daha Fazla Sorun Anlamına Gelebilir
Günümüzde çoğu kullanıcı dizüstü bilgisayarlarını, tabletlerini ve akıllı telefonlarını kurumsal LAN'lara kablosuz olarak bağlamaktadır. Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının sayısının artması, kullanıcıların ticari binalar genelinde kablosuz bağlantıya olan bağımlılığını daha da artırmıştır.
Wi-Fi'nin maliyet etkinliği, yaygın kapsama alanı, çok yönlü veri hızları, güç verimliliği ve sağlam güvenlik özellikleri bir araya gelerek onu tercih edilen bir seçenek haline getirmektedir.
Wi-Fi'nin günlük iş operasyonlarındaki kritik rolü göz önüne alındığında, BT yöneticileri kurum genelinde sağlam, güvenilir ve güvenli kablosuz performansa öncelik vermelidir. Bununla birlikte, Wi-Fi teknolojisindeki son gelişmeler daha fazla çalışma frekansı, kanal, kanal genişliği ve güvenlik protokolü getirmiştir - bunların hepsi aynı zamanda daha karmaşık yapılandırmalar ve artan sorun potansiyeli anlamına gelir. Yaygın Wi-Fi sorunlarını anlamak, bu sorunları etkili bir şekilde giderebilmeniz için çok önemlidir.
Yasadışı ve Tavsiye Edilmeyen Wi-Fi Kanalları
Federal İletişim Komisyonu (FCC) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), ultra yüksek frekanslı (UHF) elektromanyetik spektrum içinde Wi-Fi için 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz frekans bantlarını tahsis etmiştir. Önceki nesiller 2,4 GHz ve/veya 5 GHz bantlarında çalışırken, Wi-Fi 6E, FCC'nin 2020'de bu bandı açmasının ardından 6 GHz bandını da içerecek şekilde genişledi.
Standart | Frekans Bandı |
Wi-Fi 1 (802.11b) | 2.4 GHz |
Wi-Fi 2 (802.11a) | 5 GHz |
Wi-Fi 3 (802.11g) | 2.4 GHz |
Wi-Fi 4 (802.11n) | 2.4 GHz ve 5 GHz |
Wi-Fi 5 (802.11ac) | 2.4 GHz ve 5 GHz |
Wi-Fi 6 (802.11ax) | 2.4 GHz ve 5 GHz |
Wi-Fi 6E (802.11ax) | 2.4 GHz, 5 GHz, ve 6 GHz |
FCC ve ITU, bu bantlar içerisinde Wi-Fi için belirli 20 MHz kanallar belirlemiştir. 2,4 GHz bandında 14 kanal, 5 GHz bandında 29 kanal ve 6 GHZ bandında 59 kanal bulunmaktadır. 5 GHz ve 6 GHz bantları çakışmayan kanallar sunsa da, 2,4 GHz kanallarının çoğu çakışır, bu da parazit potansiyelini artırır ve iletim hızlarını düşürür. Mevcut 14 adet 2,4 GHZ kanalından sadece 1, 6 ve 11 tanesi çakışmamaktadır. 5 GHz ve 6 GHz kanallarının çakışmayan yapısı, daha küçük 20 MHz kanalların daha geniş 40 MHz, 80 MHz veya 160 MHz kanallara bağlanarak daha iyi verim elde edilmesini sağlar.
Bazı Wi-Fi kanalları kısıtlanmış veya özel kullanım için belirlenmiştir. Örneğin, Kuzey Amerika'daki 2,4 GHz bandının 12. ve 13. kanalları, uydu telefonlarıyla etkileşimi önlemek için yalnızca “düşük güç” modunda çalışabilir. 2,4 GHz spektrumun 14. kanalı çakışmadığı için cazip görünse de, askeri kullanımı nedeniyle Kuzey Amerika'da yasaklanmıştır. Çoğu Wi-Fi erişim noktası 2,4 GHz bandında 12, 13 veya 14. kanalları kullanma seçeneği sunmaz. Ayrıca, 5 GHz bandının 120 MHz'lik kısmı (68 ila 96. kanallar) Kuzey Amerika'da lisanssız kullanım için tahsis edilmemiştir.
Bitişik ve Ortak Kanal Paraziti
Wi-Fi paraziti, kablosuz sinyaller çevredeki diğer kablosuz sinyaller tarafından bozulduğunda ortaya çıkar ve daha düşük ağ hızlarına ve bağlantı gecikmelerine yol açar. Parazit, aynı frekansta çalışan harici kaynaklardan gelen elektromanyetik radyasyondan kaynaklanabilir. Mikrodalga fırınlar, kablosuz telefonlar, Bluetooth cihazları ve hatta bazı aydınlatmalar bu frekansta gürültü yayabildiğinden, bu durum tipik olarak 2,4 GHz bandını etkiler.
- Bitişik kanal paraziti, birbirine yakın konumlandırılmış kablosuz erişim noktaları (AP'ler) çakışan kanallar kullandığında meydana gelir ve bu da esasen birbirlerinin “üzerinden konuşmalarına” neden olur. Bu, kanalların çakıştığı 2,4 GHz bandında meydana gelir. Örneğin, aynı bölgede kanal 1 ve kanal 3 üzerinde çalışan AP'ler birbirleriyle etkileşime girebilir. Bu nedenle 2,4 GHz bandında yalnızca 1, 6 ve 11 numaralı kanalları kullanmak en iyisidir.
- İki veya daha fazla AP aynı kanalı kullandığında ortak kanal paraziti oluşur. Bu durum 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantlarında gerçekleşebilir. Örneğin, 5 GHZ bandında 36. kanalda çalışan iki AP, fiziksel olarak da yakınlarsa birbirleriyle etkileşime girebilir. İletim gücü ve kapsama alanı da ortak kanal girişimini etkileyebilir. İletim gücünü düşürmek veya aynı kanaldaki AP'ler arasındaki mesafeyi artırmak, çakışan kapsama alanlarını önlemeye ve paraziti azaltmaya yardımcı olabilir. 5 ve 6 GHz frekans bantlarında, daha fazla verim için daha geniş 40, 80 veya 160 MHz kanalların kullanılması, örtüşmeyen kanalların sayısını azalttığı için ortak kanal paraziti olasılığını artırır. Örneğin, 80 MHz genişliğindeki 42. kanalda (36, 40, 44 ve 48. kanallar) çalışan bir AP, 40 MHz genişliğindeki 38. kanalda (36 ve 40. kanallar) çalışan başka bir AP ile etkileşime girebilir. Aynı ortamda farklı kanal genişliklerinin bir karışımını dikkatlice yapılandırmak, bu bantlarda ortak kanal girişiminden kaçınmak için çok önemlidir.
Zayıf Wi-Fi Sinyal Gücü
Wi-Fi sinyal gücü desibel miliwatt (dBm) cinsinden ölçülür ve negatif bir değer olarak ifade edilir. Daha yüksek bir dBm değeri (sıfıra yakın) daha güçlü bir sinyale işaret eder. Güçlü sinyaller daha yüksek veri aktarım hızları ve daha güvenilir bağlantılarla ilişkilidir. 67 dBm veya daha iyi bir sinyal gücü genellikle ses ve e-posta gibi çoğu uygulamayı desteklerken, -50 dBm veya daha iyi bir sinyal gücü genellikle video akışı için tercih edilir. Sinyal -80 dBm veya altına düşerse, normalde çoğu uygulama için çok zayıftır ve bağlantıyı tamamen engelleyebilir.
Sinyal Gücü | Hizmet Kalitesi |
-30 dBm | Maksimum |
-50 dBm | Mükemmel |
-60 dBm | İyi |
-67 dBm | Minimum |
-70 dBm | Zayıf |
-80 dBm | Kötü |
-90 dBm | En Kötüsü |
Zayıf sinyal gücüne çeşitli faktörler katkıda bulunabilir:
- Diğer kablosuz sinyallerden kaynaklanan parazit, AP'den aşırı uzaklık ve görüş hattının engellenmesi yaygın suçlulardır.
- Yüksek tavanlı ortamlarda, sinyal gücünü artırmak için AP'lerin dişli çubuk veya kablo asma kitleri kullanılarak daha alçak monte edilmesi gerekebilir.
- Daha güçlü sinyaller için mümkün olduğunda yatay AP yönlendirmesi de önerilir.
- Fiziksel engeller de sinyal gücünü düşürebilir. 2,4 GHz bandı daha sıkışık ve parazite eğilimli olsa da, daha düşük sinyal yolu kaybı nedeniyle daha iyi menzil ve yayılma (yapı malzemelerine nüfuz etme yeteneği) sunar. 5 ve 6 GHz bantları, özellikle beton ve metal gibi malzemeler olmak üzere duvarlar, kapılar ve mobilyalar tarafından sinyalin zayıflatılmasına karşı daha hassastır.
Tesisinizde en uygun AP yerleşimini belirlemek için bir Wi-Fi saha araştırması yapmak çok önemlidir.
Yüksek Kanal Kullanımı
Kanal kullanımı, kullanılan bant genişliğinin yüzdesi olarak bir Wi-Fi kanalının ne kadar meşgul olduğunu ölçer. Uzmanlar, optimum ses, veri ve video aktarım performansı için kanal kullanımının %50'nin altında tutulmasını önermektedir. Yüksek kanal kullanımı verimi azaltabilir, gecikmeyi artırabilir ve paket kaybına ve bağlantı kopmalarına yol açabilir.
- Diğer kablosuz cihazlardan kaynaklanan bitişik ve ortak kanal paraziti de dahil olmak üzere parazit, yüksek kanal kullanımının yaygın bir nedenidir. Aynı kanalda çok sayıda istemci olması da bir faktör olabilir. Kanal kullanımı yüksek ancak istemci sayısı düşükse, suçlu muhtemelen parazittir. Daha fazla AP eklemek, çok sayıda istemci nedeniyle yüksek kullanım için bir çözüm gibi görünse de, aynı kanalda çalışıyorlarsa sorunu daha da kötüleştirebilir. Geniş açık alanlardaki yönlü antenler, kapsama alanına odaklanmaya ve kanal kullanımını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Çok fazla kablosuz ağ (SSID) da yüksek kanal kullanımına katkıda bulunabilir. Cihazları veya kullanıcı gruplarını (örneğin, çalışanlar ve ziyaretçiler) ayırmak için yararlı olsa da, aşırı SSID'ler kanal ek yükü oluşturur. Daha düşük veri hızlarına sahip eski cihazlar, daha fazla yayın süresi işgal ederek sorunu daha da kötüleştirir. Eski cihazları yükseltmek, AP'de düşük veri hızlarını devre dışı bırakmak veya daha yavaş cihazlara belirli bir kanal atamak bu sorunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Zayıf Güvenlik
Eski güvenlik protokolleri, eski ürün yazılımı, devre dışı bırakılmış şifreleme ve zayıf parolalar, zayıf güvenlikli bir AP ile sonuçlanır.
Kablosuz güvenlik protokolleri, kullanıcıları ve ağları korumak için yıllar içinde önemli ölçüde gelişmiştir. İlk standart olan WEP, güvenlik açıkları nedeniyle kullanılmaz hale geldi. WPA ve WPA2 iyileştirmeler sundu, ancak WPA3, paylaşılan parolalar yerine bireyselleştirilmiş şifreleme ve kimlik doğrulamayı geliştirmek için güvenli bir el sıkışma yoluyla en güçlü korumayı sağlayan mevcut önerilen standarttır. Tüm AP'lerin WPA3 protokolünü kullanması önerilir.
Optimum Wi-Fi Performansı için Kapsamlı Analiz Şarttır
Wi-Fi'yi anlamak ve sorunlarını gidermek, modern işletmeleri ve onların kablosuz cihazlarını desteklemek için çok önemlidir. Wi-Fi ortamlarını optimize etmek için 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantlarını analiz edebilen Wi-Fi test cihazları çok önemlidir. Bu araçlar, her frekans bandındaki her kanalın anlık görüntüsünü sağlamalı, çakışan kanalları, sinyal gücünü ve kanal kullanımını tanımlamalıdır. Ayrıca MAC adresi, şifreleme protokolü, frekans, kanal, sinyal gücü ve veri hızları gibi AP'ye özgü verileri de göstermelidirler.
Fluke Networks, hem kablolu hem de kablosuz ağlarınızın sağlığını korumak söz konusu olduğunda sizi korur. Ödüllü LinkIQ™ Kablo+Ağ Test Cihazımızı, Wi-Fi 1'den Wi-Fi 6E'ye kadar tüm kablosuz ortamlarınızı kapsamlı bir şekilde analiz eden basit, kullanımı kolay bir Wi-Fi test arayüzü ile genişlettik.