MENÜ

Blog

ŞU

18

2019
Mesafeye Doğru

Mark Mullins, Fluke Networks

Bir süre önce, 100m kanal uzunluğu kuralının istisnaları ve sıcaklık artışı, ölçüm boyutu ve sonrasında gerçekleşen ekleme kaybı ve DC direnci nedeniyle tam mesafeye gidemediğiniz gerçeği hakkında bir Kablolama Kronikleri Blog haberi yayınladık. Ancak 100 m uzunluğunu da AŞABİLECEĞİNİZİ biliyor muydunuz? Şu senaryoya bir bakalım.

Ortak bir merak

Teknik destek departmanımızda karşılaştığımız en yaygın sorulardan biri, kalıcı bağlantı 90m mesafeyi aştığında veya kanal 100m mesafeyi aştığında uzunluğun başarısız olmamasıdır. Örnekteki kalıcı bağlantı testine bakarsanız, dört çiftin her biri için dört farklı uzunluk ölçümü olduğunu görürsünüz. Bu beklenen bir şeydir, çünkü her bir çiftin farklı bir bükülme oranı vardır ve uzunluklar her bir çifti çözüp uzattığınızda farklı olacaktır. Standart, en kısa uzunlukta bir geçiş/hata gerektirir; bu nedenle 90,8 m çifti, test cihazının baktığı moddur.

Ancak, bu testte belirtilen en kısa 90.8 m uzunluğunun 90 m kalıcı bağlantı sınırından daha büyük olduğunu düşünürsek, neden başarısız olmadı?

% 10 Kuralı

ANSI / TIA-1152 standardında, Alan Test Cihazları Gereklilikleri ve Dengeli Çift-Bükümlü Kablolama için Ölçümler'de kalıcı uzunluk sınırı, limit artı % 10'luk nominal NVP belirsizliğidir. NVP, nominal yayılma hızı anlamına gelmektedir. Yüzde olarak ifade edildiğinde, bir sinyalin bir vakumdaki ışık hızına göre kablodan ne kadar hızlı geçtiğini karakterize eder ve test cihazının kablo uzunluğunu hesaplanmasını sağlayan şeydir.

Bir vakumdaki ışığın hızı, elde edilebilecek en yüksek hız olduğundan, NVP her zaman % 100'ün altındadır. Kablo tasarımına bağlı olarak% 56 - 78 arasında değişebilen( her kablo yalıtım malzemesi türünün kendi NVP'si vardır), kablo üreticisi tarafından sağlanan NVP spesifikasyonu kullanılarak ayarlanmalıdır. Bu oldukça geniş bir aralıktır ve NVP'nin kurulmasında genellikle belirsizlik mevcuttur, ANSI / TIA-1152'nin % 10'luk NVP belirsizliğine izin vermesinin nedeni budur. NVP’nin bir test cihazı üzerindeki etkisinin göstergesi olarak, % 60’lık bir NVP’nin kalıcı bağlantı uzunluğunu 80 metrede bildirdiğini, % 78’lik bir NVP’nin ise 98,7 metrelik bir uzunluğa ulaştığını düşünün.

ANSI / TIA-1152 standardı, uzunluk sınırını limit artı NVP'nin % 10'luk nominal değeri olarak belirttiğinden, kalıcı bağlantı uzunluğu; maksimum 90 m uzunluk artı % 10'u geçinceye kadar başarısız olmaz. Başka bir deyişle, kalıcı bağlantı uzunluğu başarısızlığa uğramadan önce 99 m'ye, kanal uzunluğu başarısızlığa uğramadan önce 110 m'ye ulaşmalıdır.

Uzunluğa takılmayın

NVP ayarı yalnızca uzunluk ölçümünü ve test sırasında başka bir NO parametresini etkiler. Aktif cihaz hiç uzunluğa aldırmıyor - sadece ekleme kaybı ve ilerleme gecikmesi gibi uzunluğa bağlı performans parametrelerini önemsiyor. Bu durumda parametreler onaylanırsa, kalıcı bağlantı uzunluğunun 90 m'den daha büyük olmasına gerçekten önem veriyor muyuz? Aslında, ISO / IEC standartlarında, tek başına uzunluk üzerinde geçiş / başarısız yoktur. Bu kesinlikle 99 metreye çıkmak için bir mazeret olmasa da, performans parametreleri bu şekilde onaylandığı sürece teknik olarak tamamdır, sonuçta bağlantının uygulamayı destekleyip desteklemeyeceğine karar verecek şey budur. Ancak kalıcı bağlantınızda 99 metreye kadar ulaşırsanız, uzunluğa bağlı performans parametrelerinin başarısız olma ihtimali oldukça yüksektir. DSX Kablo Analizörleri ; sahip oldukları özellikler sayesinde bunu bilmenizi sağlayacaktır.