MENÜ

Blog

NİS

13

2017
Motor Problemlerinin Tespitinde Yeni ve Gelişmiş Yöntemler Nelerdir?

Vibrasyon Teknolojisi 

Sağduyulu bakım profesyonellerine göre, endüstriyel makinalar, durumlarını belirtmek için nerede ise “konuşurlar”. Başarıya ulaşmanın anahtarı ise makinaların ne söylediklerini anlamaktır

Problemlerin tespiti için, profesyoneller birçok yoldan “dinlerler”: Gözleri ve kulakları ile problem belirten durumları görür ve işitirler.

•      Termometre ve termal görüntüleyiciler ile aşırı ısınmalar, kötü elektriksel bağlantılar ve arızalı rulmanlar tespit edilir.

•      Sayısal multimetreler ve güç analizörleri ile elektriksel problemler tanılanır.

•      Yağ analiz teknikleri ile makinanın zaman içindeki durumu gözlemlenir.

Ve artık, profesyoneller, mekanik problemleri tespit edip tamir etmek için sadece dinleme ile yetinmeyip, yeni ve faydalı bir yönteme sahiptirler: Fluke 810 Vibrasyon Test Cihazı. Arıza tespit çalışmalarında kullanılan, yeni ve benzersiz bir alet olup, makina vibrasyonunu hızla değerlendirip, gerekli olan tamirleri önerir.

Yeni bir türde arıza tespit cihazı

Günümüzde endüstriyel tesis bakım grupları, zaman ve parasal yönden ciddi sınırlamalar içinde çalışmaktadırlar. Uzun vadeli bir vibrasyon analiz programı eğitimi ve uygulaması için kaynak bulunmayabilir. Fluke 810 özellikle, mekanik problemleri ve ekipmanın durumu ile ilgili ana sorunu tespit etmek isteyen profesyoneller için tasarlanmıştır.

Fluke 810 el tipi yapısı ile, en yaygın mekanik problemlerin başında gelen, balans bozukluğu, gevşeme, kasma, ve rulman arızalarını, motor, fan, havalandırma, bant ve zincir konveyörler, dişli kutuları, kuplin, pompa, kompresör, kapalı kuple edilmiş makinalar ve şaftlar gibi çeşitli makina ekipmanında, tanılamak üzere tasarlanmış ve programlanmıştır.

Bir çok profesyonel vibrasyon testi için iki opsiyon olduğunu düşünür: üst düzey vibrasyon test cihazları ki, bunlar çok pahalı ve kullanımı zordur, ve alt düzeyde yer alan vibrasyon maşası, bu cihazında özellik ile doğruluğu iyi değildir. Fluke 810 ise iki kategorinin ortasında yer alır, yüksek düzeydeki vibrasyon analizörünün tanılama kapasitesi ile düşük seviyeli cihazın sağladığı hızı ve ölçme kolaylılığını uygun bir fiyat düzeyinde birleştirir. Vibrasyon testinde yeni tipte bir cihazıdır.

Fluke 810 sadece, bir vibrasyon detektörü olmayıp, aynı zamanda komple tanılama ve problem çözümleyicidir. Fluke 810 tanılama teknolojisinde, makinaların, kondisyonları analiz edilip, vibrasyon verileri, uzun yıllar saha çalışması sonucunda elde edilen algoritma ve kurallar ile karşılaştırılarak, arıza tespiti yapılır. Fluke 810, hatanın öneminin tespiti için benzersiz bir teknoloji kullanarak, hatasız durumun simülasyonunu yapar, anlık toplanan veriler ile karşılaştırıp,  taban seviyesi düzenler. Böylece her bir ölçüm sanki “yeni makina” ile karşılaştırılır.

Sadece veri değil, eyleme dönük sonuçlar

Hata tespit edildiği zaman, Fluke 810 problemin tanımlanmasını, lokasyonunu ve önemini dört seviyeli skala üzerinde belirterek, bakım uzmanının, bakım işlemine öncelik vermesini sağlar. Aynı zamanda gerekli tamirleri de önerir. Ölçme şartlarına duyarlı, dahili yardım ile, yeni kullanıcıya gerçek zamanlı kılavuzluk ve ipuçları sağlanır.

Fluke 810 ile mekaniksel tanılama, kullanıcının test edilecek makina üzerine Fluke 3-akslı TEDS akselerometresini (ivme metre) yerleştirmesi ile başlar. Akselerometre manyetik tutturma düzeneğine sahiptir veya tutturma düzeneği yapıştırılabilinir. Hızlı ayrılabilen kablo ile akselerometre Fluke 810’a bağlanır. Test altındaki makina çalışmaya başlayınca, akselerometre hareketi üç plan üzerinde algılar (dikey, yatay, aksiyel), ve bu bilgiyi Fluke 810’a iletir. Fluke 810 Vibrasyon Test cihazı, gelişmiş algoritmalar kullanarak, makinanın problemlerini ve önerilen çözümleri düz metin olarak sağlar.

Eğitim Gerekir mi?

Mekanik ekipmanlar, tipik olarak, tesis edilen bir taban seviyesi ile zaman içindeki durumunun karşılaştırılması ile değerlendirilir. Kondisyon tabanlı gözlemleme programlarında kullanılan vibrasyon analizörleri, temel tabana gör, makinanın durumunu karşılaştırıp, kalan çalışma ömrünü tahmin eder ve makinanın durumunu değerlendirir. Sistem operatörlerinin, tespit ettikleri vibrasyon spektrumunun manasını ve önemini anlayabilmek için kaydadeğer bir eğitim almaları ve yeterince deneyim sahibi olmaları gereklidir.

Peki, vibrasyon analizi konusunda eğitim almamış profesyonel ne yapmalıdır? Kabul edilebilir vibrasyon seviyesi ile acil olarak makinanın bakımını gerektirecek büyüklükteki vibrasyonun arasındaki farkı nasıl öğrenecektir?

Fluke 810 bu soruya yanıt sağlamaktadır. Mekaniksel vibrasyon konusunda uzun yılların deneyimi ile Fluke 810 için ileri seviyede hazırlanan algoritmalar, size ölçülen vibrasyonun manasını ve nasıl önleneceğini belirtecektir. Bakım profesyoneli hızla ve güvenilir bir şekilde, vibrasyonun nedenini, önemini ve lokasyonunu tespit edip, tamir işlemi için gerekli önerileri alacaktır. Böylece, vibrasyon gözlemleme programlarının gerekliliği olan yoğun eğitimlere gerek kalmadan, durum raporlaması, test cihazınızın içine yerleştirilmiş akıl tarafından yerine getirilecektir.

Fluke 810, bir sonraki aşamada yapılması gereken önerileri düz yazı metni ile sağlamaktadır. Baskı altında çalışan ekipman bakım grubu, bu kesin direktifler doğrultusunda, gerekli önlemleri alıp, ekipmanların en iyi şekilde bakımı yaparak, verimliğin artmasını sağlayacaklardır.