Tüm dünyada 5G denemeleri devam ederken, Network Operasyonları ve Mühendislik ekipleri 5G ağlarının ve teknolojisinin yaygınlaşmasını yönetmeye hazır mı?
Network Operasyonları ve Mühendislik ekipleri, şebekeye, servislere, uygulamalara, abone oturumlarına ve cihazlara görünürlük sağlamak ve ortaya çıkan ağ, servis ve cihaz sorunlarını izlemek ve gidermek için servis güvence araçlarına güvenir. Bununla birlikte, geleneksel servis güvence araçları, 5G'nin çalışacağı sanallaştırılmış ağ üzerinde etkili bir şekilde çalışmayacaktır (uygun maliyetli de olmayacaktır). Bu nedenle, sanallaştırma konusunda atik bir çalışma moduna geçmek ve vaat edilen OPEX ve CAPEX tasarruflu taşıyıcıları sunmak için, bu yetenekleri içeren 5G hizmet güvencesi çözümüne de sahip olmak gerekir.
5G Dünyasında Hizmet Güvencesi
5G için giderek sanallaştırılmış, çoklu bulut ağında hizmet güvencesi ne anlama geliyor?
Aslında çoklu erişim ağı hesaplamanın (MEC) yayılması ile ağ erişimi ve uygulamalarının görünebilirliği ve izlenebilirliği, servis güvence araçları için hiç olmadığı kadar zordur. Yeni başlayanlar için İletişim Servis Sağlayıcıları (CSP), servis zinciri ve abone oturumunun içeriğini de sunan sanal enstrümantasyonlu VNF katmanına veya konteyner kutusuna kadar bir görünürlüğe sahip olmalıdır. MEC için bu sanal enstrümantasyon, hesaplama kaynakları (ultra) düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve/veya IoT cihazları ve hizmetleri, diğer yeni ve mevcut İletişim Hizmetleri tarafından belirtildiği gibi yüksek cihaz yoğunluğunu desteklemek adına hizmet ağ kalitesini sağlamak için ayrılmalı ve önceliklendirilmeli, bu nedenle de hafif olmalıdır. Ve son olarak, bu sanal enstrümantasyon, sanallaştırılmış ağ ile senkronize olarak yukarı ve aşağı dönmesi için NFV / SDN ağının düzenleme katmanı tarafından da açılabilir olmalıdır.
5G: Ağ Teknolojilerinde Bir Sonraki Atılım
5G, bizi ağ teknolojilerinde bir sonraki nesile götürür. Bu mobil teknoloji evrimi, 5G ağlarını başarıyla oluşturmak ve ölçeklendirmek için gereken hizmet güvencesinde buna karşılık gelen teknolojiyi de zorlar.
5G'nin en az 2 fazda tanıtıldığı görülmektedir. 2G'den 3G'ye ve 3G'den 4G'ye geçişin aksine, bu yeni ağ teknolojileri; kendi kendine yeten mobil ağlar olarak yayılmıştır. 5G girişinin ilk aşamasında, sinyalin 4G altyapısını kullandığı; ve kullanıcı düzleminin (ultra) düşük gecikme süresi ve çok yüksek bant genişliği sağlamak için 5G şebekesinin üzerinden geçtiği CUPS’ın (Kullanıcı Düzlem Ayrımı Kontrolü) 4G ile sıkı bir şekilde entegre edilmesi beklenmektedir.
Düşük CAPEX / OPEX ve artırılmış kıvraklık ile birlikte 5G tarafından varolan ölçeklenebilirlik, gecikme, bant genişliği ve cihaz yoğunluğu için yeni ağ yeteneklerini sunmanın tek yolu sanallaştırma ve otomasyondur. 5G iletişim hızına, cihaz sayısına ve trafik değişkenliğine yanıt vermek için gerçek zamanlı olarak sanal altyapı eklemek, insan müdahalesinin kapsamı dışındadır. Bu nedenle, kapalı devre düzenleme, daha sonra düzenleme katmanına görünürlük ve gerçek zamanlı beslemeler sağlamayı hedefleyen mobil telekom endüstrisi ve hizmet güvencesi çözümlerinin odak noktasıdır.
Nihayetinde, taşıyıcılar NFV / SDN ve çoklu bulut ağlarına gerçek Yapay Zekâ (AI) ekleyerek uzun zamandır kendini organize ve optimize eden ağların hedefine ulaşabilmek istemektedir. Öğrenme algoritmaları bugün bazı servis güvence çözümlerinde mevcuttur, ancak servis güvencesi çözümlerinde bir sonraki sınır olan makine öğrenimi ve AI'nın devam eden gelişimidir.
Mobil endüstrinin en büyük toplantı organizasyonu olan Barselona'daki Mobile World Congress'te kısa bir süre içinde 5G hakkında herşeyi konuşmayı planlayan Network Operasyonları ve Mühendisliği, fuarda bazı ciddi servis güvencesi çözüm değerlendirmelerine hazırlık için 5G kontrol listelerini gözden geçirmek gerektiğini belirtiyor!
John English, netAlly