MENÜ

Blog

HAZ

29

2021
Osiloskop Ne Ölçer?

Çoğu tüketici ürünü elektronik devreler veya bileşenler içerir ve bu bileşenleri  test etmek için ürün tasarım süreci boyunca bir osiloskop kullanılır. Ama osiloskop nedir ve bir osiloskop ne ölçer?

Osiloskop, elektriksel sinyalleri grafiksel olarak görüntüleyen ve bu sinyallerin zaman içinde nasıl değiştiğini gösteren bir araçtır. Mühendisler, elektriksel işaretleri ölçmek ve devre tasarımlarını hızlı bir şekilde test etmek, doğrulamak ve hata ayıklamak için osiloskop kullanır. Bir osiloskopun birincil işlevi voltaj dalga formlarını ölçmektir. Bu dalga formları, size bir sinyal hakkında birçok şey söyleyebilecek bir grafik üzerinde görüntülenir, örneğin:

Bir sinyalin zaman ve voltaj değerleri,

Salınımlı bir sinyalin frekansı,

Sinyalin belirli bir bölümünün diğer bölümlere göre meydana gelme sıklığı,

Arızalı bir bileşenin sinyali bozup bozmadığı,

Ölçülen akımın ne kadarı doğru akım (DC) veya alternatif akımdır (AC),

Sinyalin ne kadarının gürültü olduğu ve gürültünün zamanla değişip değişmediği.

Çok temel düzeyde, bir osiloskopta görüntülenen grafik, Y ekseninde dikey olarak gösterilen voltaj ve X ekseninde yatay olarak gösterilen zaman ile sinyalin zaman içinde nasıl değiştiğini gösterir.

 

Osiloskop ekranındaki sinyalin yoğunluğu veya parlaklığı bazen Z ekseni olarak adlandırılır. Dijital Fosfor Osiloskoplarında (DPO), Z ekseni, ekranın renk derecelendirmesi ile temsil edilebilir.

 

Osiloskop ekranında sinyallerin yeniden oluşturulması, sinyal bütünlüğü ve dalga biçimi ölçümleri hakkında daha fazla bilgi için osiloskop temelleri dökümanını inceleyebilirsiniz.

Osiloskop ne ölçer?

Osiloskoplar öncelikle voltları ölçmek için tasarlanmış olsa da, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli diğer sinyalleri algılayabilir ve ölçebilir:

Akım

Osiloskoplar multimetreler gibi devreye seri girerek akım ölçemezler. Ancak pens tipi akım probları kullanılarak akım ölçülebilir. Bu problar ölçülen akımı belli bir oranda gerilime dönüştürür. Bu oran osiloskoba tanımlandığında osiloskop ölçülen sinyali akıma dönüştürecektir. Diğer bir yöntem ise şönt direnç kullanmaktır. Devreye seri olarak bağlanan düşük değerli bir şönt direnç üzerinde düşen gerilim ölçülerek buradan tekrar akıma geçilebilir.

Ses

Bir osiloskop aracılığıyla sesi ölçmek mümkündür. Yapılması gereken yine yukarıdakine benzer şekilde uygun bir transduser ile ses dalgalarını voltaj sinyaline dönüştürmektir

Kapasitans

Bir osiloskop doğrudan bir kapasitans ölçümü yapılamaz ancak bir fonksiyon üreteci yardımı ile zaman sabiti ölçümü yoluyla kapasitans hesaplanabilir.

DC Gerilimi 

Çoğu modern osiloskop, DC voltajını otomatik olarak ölçme seçeneği sunar. Bununla birlikte, dikey bölmeleri sayarak ve bölme başına volt (volt/div) ile çarparak manuel olarak ölçebilirsiniz.

Frekans

DC voltajına çok benzer şekilde, çoğu modern osiloskop, frekansı otomatik olarak ölçer. Ancak, sinyalin periyodunu hesaplayarak (imleçleri veya yatay bölmeleri kullanarak) ve sonrasında periyodun tersini alarak frekans hesaplanabilir.

Endüktans

LCR metreniz yoksa, osiloskop ile birlikte bir fonksiyon üreteci kullanarak endüktansı ölçebilirsiniz. Bu, %3 ila %5 belirsizlik değerine sahip basit bir ölçüm olacaktır.

Uygulamanız için doğru osiloskopu bulun

Tüm osiloskoplar eşit yaratılmamıştır. Bu nedenle, hangi makineye yatırım yapacağınıza karar vermeden önce, proje gereksinimlerinizi ve en verimli ve doğru ölçümleri elde etmek için ihtiyaç duyabileceğiniz osiloskop türünü anlamak önemlidir.

Bant genişliği, yükselme süresi, örnekleme hızı, kanal yoğunluğu ve uyumlu problar dahil olmak üzere hangi osiloskopun satın alınacağına karar verirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır. Doğru osiloskopu seçebilmek için tüm osiloskop serimizi keşfedin.