MENÜ

OCA

14

2020
RJ45

Sektörde “RJ45” terimi copper twisted-pair ağ kablolaması üzerinden Ethernet için dağıtılan modüler 8 konumlu, 8 kontaklı (8P8C) arayüze atıfta bulunmaktadır.

Ancak RJ45 terminolojisinin tarihine, twisted-pair Ethernet uygulamaları için fiili arayüz olmaya devam etmesinden dolayı daha yakından bakılabilinir.

Jack’lar

RJ45'teki “RJ”, 1970'lerde telefon arayüzleri için Bell Sisteminin, Evrensel Servis Sipariş Kodu (USOC: Universal Service Ordering Code) şemasından kaynaklanan standart bir tasarım olan Registered Jack’i (Kayıtlı Jack) temsil eder. Aşina olunan ise muhtemelen telefon RJ11'dir. RJ11, tek hatlı telefon hizmetleri için 6 konumlu, 2 kontaklı (6P2C) bir arayüz kullanır ve çoğumuzun birlikte büyüdüğü şeydir. Telefon dünyasından gelirseniz, sırasıyla iki hatlı ve üç hatlı servis için sırasıyla 6P4C (4 kontaklı) RJ14 ve 6P6C (6 kontaklı) kullanan RJ25'e aşina olabilirsiniz.

RJ tanımlaması teknik olarak sadece jack’in kablolanmasıyla ilişkili olmasına rağmen (yani, konumların sayısı ve bağlı tellerin sayısı), kablolamadan bağımsız olarak konnektör tipini belirtmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu da çok fazla karışıklık yaratmaktadır.

Örneğin, RJ11 teknik olarak tek bir tel çifti bağlantısı iken (2-kontaklı durumu nedeniyle), RJ14 ve RJ25 altı konumlu modüler konnektörü kullanır ve bu nedenle üçü farklı sayıda kontağa rağmen fiziksel olarak aynıdır. Bu, teknik olarak yanlış olsa da RJ14 ve RJ25 dahil olmak üzere, RJ11 konnektörleri olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Artık, RJ45 olarak 8P8C twisted-pair Ethernet konnektörlerine atıfta bulunanlarla aynı çizgide. 8P8C kablolamanın ilk kullanıcısı, telefon dünyasında çift gövde hatlarını bağlamak için kullanılan anahtarlı bir RJ45 idi. Telefon dünyası bu bağlayıcılar üzerinden veri çalıştırmaya başladığında, RJ45 adı verildi.

Anahtarlı RJ45, günümüzdeki 8P8C twisted-pair Ethernet konnektörlerimizle tamamen uyumlu değildir; 8P8C fişleri gerçek bir RJ45 prizine takılabilir, ancak gerçek bir RJ45 fişi 8P8C Ethernet prizine takılamaz.

Eğer Shoe uygunsa;

Orijinal anahtarlı RJ45 nadiren kullanıldığından ve çoğumuz bu telefon konnektörleriyle asla karşılaşmayacağından, twisted-pair Ethernet konnektörleri için RJ45 terminolojisini kullanmak çok büyük bir handikap değildir. Sonuçta, hepimizin bildiği bir terimdir. Aslında bir terimden daha fazlasıdır. RJ45 arayüzü, twisted-pair Ethernet kablolaması için de facto standarttır, çünkü uyumluluk ve birlikte çalışabilirlik sağlayan evrensel olarak tanınan bir arayüzdür.

Bu nedenle RJ45, kablolama sistemleri CAT 3'ten CAT 5E'ye, CAT 6'dan CAT 6A'ya kadar ilerledikçe var olmaya devam etmiştir. Ayrıca, TIA'nın en son CAT 8 kablolaması için her yerde bulunan RJ45 arayüzünü benimsemesinin nedeni de budur. Ve DSX CableAnalyzer Serisi test cihazınızın bir CAT 5E, 6, 6A veya 8 olsun herhangi bir kablolama sistemini kullanmasını kolaylaştıran şey budur.