MENÜ

Blog

OCA

07

2019
SignalVu-PC ve DataVu-PC Kullanarak RF Yazılımının Kaydedilmesi ve Oynatılması

Tektronix uzmanları

Pek çok RF oynatma uygulaması, laboratuvarda test edilen ürünleri tam olarak test etmek ve gerçek zamanlı sinyal ortamlarını oluşturmak için en önemli faktör olarak görülmektedir. Bununla birlikte, yalnızca parazit yakalama ve sinyal analizinin gerekli olduğu uygulamalarda, yazılım oynatma, RF mühendislerine ve spektrum yöneticilerine sinyal oluşturma gereksinimlerini karşılamak için daha esnek ve uygun maliyetli bir yol sunar. Yazımızda, Tektronix USB tabanlı spektrum analizörleri ile birlikte SignalVu-PC ve DataVu-PC uygulamalarını kullanarak bunun nasıl yapıldığını inceleyeceğiz.

DataVu-PC veya SignalVu-PC ile sinyalleri kaydedebilirsiniz. DataVu-PC, iki cihazla aynı anda kayıt yapabilme avantajına sahiptir. DataVu-PC aynı zamanda geniş bir spektrum taramasında bir cihazı kontrol etmenize izin verir ve daha sonra o sinyalin 40 MHz BW bölümünü yakınlaştırıp görüntülemenizi ve kaydetmenizi sağlar. Bu oldukça yararlı olabilir, çünkü bu tür ayarlarla aynı anda tarayabilir, bakabilir ve kaydedebilirsiniz.

DataVu-PC ve SignalVu-PC, sinyalin oynatılmasında kullanılabilir. Bu uygulamaların her biri için uygun olan farklı görevler var. Kaydedilen sinyaller çok büyük olabilir (Kaydedilen 8 dakikalık RF sinyali için yaklaşık 100 GB). Beklediğiniz gibi, DataVu-PC çok büyük dosya boyutlarını yönetmek için mükemmeldir. Daha sonra araştırmak istediğiniz sinyalin daha küçük bir bölümünü bulduğunuzda, DataVu-PC, SignalVu-PC'ye yüklenecek kısmı bulmanıza ve çıkarmanıza yardımcı olabilir. SignalVu-PC, ilgilenilen sinyalin ayrıntılarına dalmak için tercih edilen araçtır.

İki sinyali aynı anda yakalamak

DataVu-PC yazılımı aynı anda iki farklı alıcıdan gelen iki sinyalle aynı anda çalışabilir, biri izleme için, diğeri gerçek zamanlı analiz için kullanılabilir. DataVu-PC'nin Tektronix USB gerçek zamanlı spektrum analizörü PC'nize bir USB 3.0 bağlantısıyla bağlandıktan sonra otomatik olarak ölçmeye başladığını unutmayın. Aşağıdaki Şekil 1'de, farenizi iz 2'nin ilgi alanı üzerine getirebilir ve sol tıkla DPX’e Yakınlaştır öğesine tıklayabilirsiniz. Bu aşamada imlecin genişliği 40 MHz'dir. Ekranda gösterilen genişlik geniş bant taramasının yayılma alanına bağlıdır. Daha sonra, ayrıntılı DPX spektrumu (iz 1) sunulmuştur.


Şekil 1. DataVu-PC yazılımı kullanarak izleme ve analiz

Bir başka kullanışlı DataVu-PC özelliği, RSALiveVu'dur. Bu, tek bir PC'ye bağlı iki cihazı manuel olarak kontrol etmenizi sağlar. Geniş bir alanı kapsayan RSA # 1'in yukarıdaki örneğine ek olarak ve sinyalin bir kısmında analiz eden RSA # 2'ye ek olarak, bağımsız 40 MHz bant genişliğine bakan iki cihaza da sahip olabilirsiniz. Ayrıca iki canlı kalıcılık ekranını, kaydederken aynı anda gözlemleyebilirsiniz; bu, herhangi bir fazla aralık koşulunu görmenize izin verdiği için yararlı olabilir.

Bir kayıt yapılırken RSA'nın yanına yaklaşan güçlü bir verici gibi aşırı mesafe sinyal koşullarındaki problem, sorun giderilinceye kadar kaydı bozabilir. Aşırı aralıklı şartlarda, referans seviyesini ayarlama ya da yüksek güç vericisini kaydın yapıldığı yerin dışına çıkarma sıkıntısı olabilir. Ne kaydettiğinizi görebilme yeteneğine sahip olmak DataVu-PC'nin paha biçilmez bir özelliğidir.

SignalVu-PC ile DPX spektrum kaydı

DPX ekranı, SignalVu-PC uygulaması içindeki gerçek zamanlı spektrum bilgilerini görüntülemek için kullanılandır. Bir Tektronix spektrum analizörü ile birlikte kullanıldığında, saniyede binlerce spektrum işleyerek ve bu bilgiyi renkli derecelendirilmiş bir bitmap ekranında göstererek son derece kısa sinyalleri ve işlemleri görmenizi sağlar. Farklı renkler, spektral aktivitenin yoğunluğunu temsil eder. DPX ekranı, aşağıdaki Şekil 2'de gösterildiği gibi spektrumu ve spektrogramı ayrı ayrı göstermek için bölünmüş bir seçenek içerir.

Şekillerde, 2,46 GHz'de üretilen parazit sinyalini gözlemlemenin ve ardından sinyali yakalamak için SignalVu-PC Record işlevini kullanmanın kolay olduğunu görebilirsiniz. Bu özelliğe yönelik kontroller, Kayıt kontrol menüsünü getiren ekranın üst kısmında bulunan video kaydedici simgesinin altında bulunur. Bu örnekte, kayıt süresi 2 saniye olarak ayarlandı ve renkli izler daha sonra bir .R3F dosyası olarak diske kaydedildi. Bu dosyayı kullanarak DataVu-PC yazılımı tüm sinyalleri dinleyebilir (yazılım) ve parazit sinyallerini arayabilir.


Şekil 2. DPX spektrum kaydı

DataVu-PC ile Oynatma

Oynatma işlemini gerçekleştirmek için, DataVu-PC yazılımını başlatmanız ve SignalVu-PC tarafından kaydedilen .R3F dosyasını yüklemeniz yeterlidir. Şekil 3, yükleme işlemini çalışırken göstermektedir. İlk önce, Dosya Yükle kontrolü kullanılmaktadır ve .R3F kaydedilen dosyanın depolanacağı yer seçilir. Kaydedilen dosyanın adlandırıldığını ve dosya adına bir PC sistem zaman damgası uygulandığını unutmayın. .R3F dosyası bir kez yüklendiğinde, DataVu-PC dosyayı otomatik olarak .TIQ dosya formatına dönüştürür ve yüklemeyi tamamlar. İşlem uzunluğu, kaydedilen dosyanın boyutuna bağlı olarak değişir.


Şekil 3. DataVu-PC yazılımına bir .R3F dosyası yükleme

Aşağıdaki Şekil 4, kaydedilen sinyallerin oynatma işlemini göstermektedir. Bu pencerede üç grafik var. Frekansı ve gücü (dBm) görmek için ilk grafiklerin üzerinde fareyi kullanabilirsiniz. Ortadaki grafik bir spektrogram görüntüsünü açıklar ve fareyi bunun üzerinde hareket ettirmek frekans, güç (dBm) ve zamanı gösterir. Sonuncusu bir güç vs zaman göstergesidir. Şu anda gücü (dBm) göstermek için bu görünüm üzerinde fareyi kullanabilirsiniz.


Şekil 4. Kayıtlı sinyalleri oynatın.

Alttaki yeşil çubuk, oynatılan dosyadaki ilerlemeyi gösteren kayıttan yürütme kontrolü için kullanılır. Kontrol çubuğunun içinde sol tıklama ile oynatmanın herhangi bir bölümüne atlayabilirsiniz. Oynatmanın başlama ve durma zamanları, alttaki yeşil çubukla, ayrıca çift tıklamayla da seçilebilir.

Parazit aranıyor

DataVu-PC parazit aramak için üç farklı yol sunar: güç eşiği, darbe ve frekans maskesi. Güç eşiği yüklenen dosyayı arar ve belirtilen güç eşiğinin karşılandığı veya aşıldığı örnekleri bulur.

Şekil 5, güç eşiğinin kurulum penceresini ve arama sonuçlarını göstermektedir.

Güç eşiği, olayı pozitif bir sonuç olarak işaretlemek adına arama için karşılanması gereken, dBm'deki sinyalin güç seviyesidir. Minimum Ayrılma Süresi, sinyal başka bir olay olarak işaretlenmeden önce, olayın giriş eşiğinin altına ne kadar süre düşeceği konusunda örnek sayısını belirlemenizi sağlar. Minimum Darbe Süresi, en kısa olayın ne kadar süreceğini belirler. Hareketli Ortalama Filtresi, arama yapılırken kaydedilen veriler üzerinde hareketli bir ortalama hesaplaması yapar ve bu, hatalı pozitif sonuçlar verebilecek kısa süreli sinyal sıçramasının filtrelenmesine yardımcı olur. Ortalama Filtre Noktalarının Taşınması, her bir numune için hareketli ortalama hesaplamasının yapıldığı numune noktası sayısını açıklar. Bu ayarlandıktan sonra sonuçlar eMarker görünümünde sunulur.


Şekil 5. Güç eşiği arama kurulumu ve eMarker görünümü.

Darbe Arama işlevi, darbe ve darbe açıklama bilgilerini bulmanızı sağlayan şeydir. Bu işlev, darbelerin tanımlanması için güç eşiğinin bir referans noktası olarak kullanıldığı ve darbenin başlangıcı ve durmasının, darbenin tepe gücünün RMS'sinden 3 dB-aşağı bir nokta ile belirlendiği iki geçişli bir aramadır. Bu tutarlı darbe ölçümleri ve sonuçları sağlar. Şekil 6, Darbe Arama ayar penceresini ve arama sonuçlarını göstermektedir. Darbe Hesaplama Frekansları, atımın başlama ve durma frekanslarını hesaplar. Hesaplama darbe frekansları dışında, diğer kurulum seçenekleri güç eşik arama ile aynıdır. Sonuçlar eMarker görünümünde sunulmuştur.


Şekil 6.Darbe arama kurulumu ve eMarker görünümü

Frekans Maskesi, tanımlanmış bir frekans maskesini ihlal eden olayları aramak ve işaretlemek için kullanılabilecek bir araçtır. Bu, özellikle bir aktarımdaki sahte sinyalleri veya istenen güç seviyesini ve frekans aralığını ihlal eden herhangi bir sinyali saptamak için kullanışlıdır. Bir frekans maskesi, en az iki noktadan oluşan bir çizgidir. Noktalar, sağ tıkla eklenebilir veya kaldırılabilir, ya da manuel olarak “Ekle” / “”Kaldır” seçenekleri kullanılabilir. Sürükleme yapılarak da ekrandan kaldırılabilirler.

Otomatik Maske'ye tıklamak, mevcut sinyal izi etrafında, biraz daha yüksek bir güç seviyesinde otomatik olarak bir maske oluşturur. Bu güçlü fonksiyon, standart bir iletim içinde sahte bir sinyal tespit edebilen çok hassas bir maske oluşturulmasına izin verir.
Otomatik Maske oluşturulmasında kullanılan nokta sayısı, Otomatik Maske Noktaları ayarlanarak arttırılabilir veya azaltılabilir. Tüm frekans maskesi Tüm Noktaları Yükselt veya Tüm Noktaları İndir seçenekleri ile hafifçe yukarı veya aşağı doğru ayarlanabilir. Maksimum ve minimum ekran gücü, Maksimum Ekran Gücü ve Minimum Ekran Gücü ile ayarlanabilir. Maske bant genişliği de değiştirilebilir. İstediğiniz frekans oluşturulduktan sonra, frekans maskesinin ihlallerini aramaya başlamak için Başlat'ı tıklayın. Frekans maskesi profilleri kaydedilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Tüm noktalar silinebilir veya tamamen yeni bir maske oluşturulabilir. Arama işleminden sonra, frekans maskesini ihlal eden olayları temsil eden bir eMarker listesi görüntülenir. Şekil 7'de, Şekil 2'de gösterilen girişim sinyallerini yakalamak için bir frekans maskesi dosyası yüklenmiştir. Sol tıklama ile Başlat’a tıkladıktan sonra, arama sonuçları şekil 8’deki şekilde eMarker sonuçlarında görüntülenir.


Şekil 7.Maske frekansı arama ayarları


Şekil 8.eMarker sonuçları​

EMarker sonuçlarında 38.89 saniyede yakalanan 40 işaret bulunuyor. Başlama zamanı, durma zamanı, atım süresi, PRI, başlama frekansı ve durma frekansı hakkında bilgi verilir. Hepsini silme, eMarker ekleme, PDF olarak dışa aktarma, işaretleri içe aktarma veya eMarker'ı kaydetme seçeneklerini seçebilirsiniz. Bunların yanı sıra, sonuçların seri halinde oynatılması için ilgilenilen noktaya sağ tıklayarak başlangıç ​​endeksini ve bitiş endeksini seçebilirsiniz. Her türlü aramanın sonucu olarak 2.000.000 eMarkerin mevcut olduğunu unutmayın. Bu örnekte, marker 4 başlangıç ​​indeksi olarak ve marker 6 stop endeksi olarak seçilmiştir. İki dizin arasındaki süreyi analiz edebilirsiniz. Şekil 9’da yakalanan girişimi görebilirsiniz. Yakalanan sinyaller derin analiz için SignalVu-PC yazılımı tarafından yeniden yüklenebilen .TIQ dosyası olarak kaydedilebilir.


Şekil 9.Frekans arama

Şekil 10'da, kaydedilen .TIQ dosya demodülasyonunu geri çağırmak için SignalVu-PC yazılımı kullanılmıştır. Burada, parazit sinyalinin PI / 4DQPSK tarafından 18kHz sembol oranıyla modüle edildiğini görebilir ve ayrıca takımyıldızı görüntüleyebilirsiniz.


Şekil 10.Yakalanan girişimin demodülasyonu