MENÜ

Blog

21

2019
Sonlandırma Süreci – Punch Down Aracı

Mark Mullins, Fluke Networks

Kurulumcular bakır twisted-pair kablolarının kurulumu yıllardır (punch-down) yapılmaktadır. Jacklar, patch paneller ve bağlantı blokları üzerindeki IDC (International Data Corporation: Uluslararası Data Şirketleri) kulelerine sonlandırmak için kullanıyorlar. Uygulama değişmemiş olsa da, punch down araçları uzun bir yol kat etti ve bazı seçenekleri parmaklarınızın ucuna getirdi. En uygun punch down’ı seçmek için daha detaylı bir araştırma gerekebilir.

Güvenilir Geleneksel Olanı

                                                                

En yaygın ve çok yönlü punch down araçlarından birisi standart  bir araçtır. Bu aletlerin ucunda bir blade bulunur ve tek tek iletkenleri IDC yuvalarına bastırmak için kullanılır.

Kondüktörleri sonlandırmak için gereken doğru kuvveti sağlayacak şekilde tasarlanan bu aletler, farklı tipteki konnektörleri karşılamak için tipik olarak 66 ve 110 bıçaklara sahiptir  - 66, geleneksel telefon sistemlerinde kullanılan 22 ile 26 AWG telini kesmek için kullanılmaktadır. 110, CAT5e ve 6 patch paneller ve jacklar için daha kullanılmaktadır.

Eğer kondüktörleri tek tek punch down’lıyorsanız bu araca ihtiyacınız olacaktır. Özellikle yüzlerce (veya binlerce) bağlantıyla uğraşırken el yorgunluğuna neden olmaları sebebiyle, ergonomik olan otomatik yaylı ve dış kılıfı kauçuk bir araç yardımcı olabilir.

İşi kolaylaştırmak için arayabileceğiniz ek özellikler vardır. Örneğin, Fluke Networks’ün uluslararası alanda tanınan D914 Punch Down Aracı, telleri herhangi bir stil bloğundan sökmeye ve çapraz bağlantı modüllerini montaj dirseklerinden çıkarmaya yardımcı olmak için yerleşik bir kanca ve spudger içerir. Ayrıca sapta ekstra blade kısmı da bulunduğundan, çalışma alanında hem 66 hem de 110’u kolayca karşılayabilirsiniz.

Multi-Pair İşçilik Tasarrufu

Punch down işlemi söz konusu olduğunda, bir twisted-pair kablonun 4 çiftinin hepsini multiple blok veya jack’lara tek seferde yapabilecekken, her bir kondüktörü ayrı ayrı punch down yapmak mantıklı değildir. El yorgunluğu için multi-pair punch down araçlarının kullanışlı olduğu yer tam olarak burasıdır.

Ses sistemlerinde multi-pair CAT5e'yi sonlandırmak için ideal olan 110 blok multi-pair punch down araçları, zaman ve işçilikten tasarruf etmek için aynı anda 5 çift kabloyu sonlandırır ve keser. 110 bloktan oluşan bir sonlandırmada, D914 aracı kesinlikle kullanışlı oluyor - 25 telli bir kabloda, tek bir iletken delme aracı kullanıyorsanız, 50'ye kıyasla sadece 5 punch down!

RJ-45 jacklarını patch panelde ya da çalışma alanında sonlandırmak söz konusu olduğunda, her zaman 8 kablo punch down yapılır ve böylece multi-pair  takımlar çok mantıklı olur. Ayrıca, 4 pair’in tümünü kullanan Gigabit ve daha yüksek Ethernet gibi uygulamaların sonlandırma jackları söz konusu olduğunda, tüm pair’lerin sonlandırmadaki tutarlılıkları performans için hayati öneme sahiptir. Tüm pair’leri aynı anda punch down yapmak, tutarlılığı sağlamanın en iyi yoludur.

Twisted-pair kabloyu punch down yapma meselesi, her üreticinin kendi jack tasarımına sahip olmasıdır, bu nedenle çoğu üretici kendi tescilli multi-pairjack punch down aracı sunar.

Piyasadaki high volume’lü jack tiplerinden bazılarını iyi sonlandırmak için, Fluke Networks multi-pair jack punch down aracı sunar. Ergonomik sapını sıkınca, JackRapid ™ Jack Sonlandırma Aracı, Leviton, Panduit ve CommScope'un konnektörleri de dahil olmak üzere bir dizi jack tipi için çeşitli blade başlıkları kullanarak tüm kabloları eşzamanlı olarak hizalar ve sonlandırır. JackRapid ayrıca üzerinde bir sıyırıcıya da sahiptir, yani iki alet bir araçta bulunmaktadır.

Sonlandırdığınız konektör ne olursa olsun; önemli olan, sonladırma işi için doğru punch down aracına sahip olduğunuza emin olmaktır!