MENÜ

Blog

EYL

08

2021
Taşınabilir Osiloskopların Saha Avantajlarını biliyor musunuz?

Osiloskop ifadesi geçtiğinde çoğumuzun aklına laboratuvarlarda ya da atölyelerde kullanılan masa tipi cihazlar gelir. Aklımıza gelen cihazlar tabii ki bizlerin konu ile ilgili tecrübelerine göre amatör ya da profesyonel olabilir. Teknoloji geliştikçe bu cihazlarda da pek çok yeni özellikleri görmeye başladık.

Elektronik sistemler endüstride de kullanılmaya başladığından bu yana gerek proaktif ya da kestirimci bakımlar için gerekli ölçümlerde, gerekse arıza giderme amaçlı olarak osiloskop kullanımı adeta zorunlu hale gelmiştir. Bu çerçevede osiloskop kullanımı ile ilgili bir soru ortaya çıkmıştır. Laboratuvarda kullanılan osiloskop sahada kullanılabilir mi?

Bu sorunun doğru yanıtı “Hayır kullanılamaz” olacaktır. Şimdi bu yanıtın detaylarına birlikte bakalım.

İlk etapta akla gelen konu boyutlar ve osiloskobun 230 V AC ile çalışacak olması olabilir. Cihazı taşıyabilecek bir yardımcı bulduğunuzda, ölçüm yapmaya gittiğiniz yerde AC kaynak bulma olasılığınız yüksek olduğundan bu durum bir sorun olarak görünmemektedir.

Bu konuda gözden kaçmaması gereken konu ise emniyettir. Laboratuvar tipi osiloskoplar kullanım yerine uygun olarak tasarlanırlar ve emniyet seviyeleri IEC-61010 standardına göre CAT II 300 V limitinin üstüne çıkmaz. Kullanım yerinden ötürü daha yüksek bir emniyet seviyesine ihtiyaç duyulmaz. Ancak endüstriyel ortamlarda kullanılacak bir cihazın minimum emniyet seviyesi IEC-61010’ a göre CAT III 600 V olmalıdır. Yerine göre CAT III 1000 V ve CAT IV 600 V emniyet seviyeleri de gerekmektedir. Bu gereksinimleri laboratuvar tipi osliosloplar sağlayamamaktadır.

Fluke 1991 yılından bu yana kullanıcılara taşınabilir osiloskoplar sunmakta ve günden güne bu ürünleri geliştirmektedir. Fluke bu ürünlere “Scopemeter(Skopmetre)” adını vermiştir. Şu an en üst seviyede 500 MHz 4 kanal osiloskoplar bulunmaktadır. Fluke ürünlerinde sahada kullanım kolaylığı sağlayan eşsiz özelliklerden bahsedelim.

Taşınabilir osiloskopların girişleri bağladığınız şebekenin toprak bağlantısını almaktadır ve şebekenin toprak referansını kullanmaktadır. Bu noktada siz iki girişi aynı anda kullandığınızda her iki girişin de toprak referansları birbirine eşit olmalıdır. Eğer toprak referansları eşit değil ise girişlere hasar verirsiniz. Bu durumu aşmak için osiloskoplarda diferansiyel problar kullanılmaktadır. Fluke Skopmetreler pili le çalıştığından harici bir toprak referansı bulunmamaktadır. Şarj adaptörü ile de çalışsanız size bir toprak referansı gelmeyecektir. Özellikle 190-II serisi skopmetrelerin kanalları birbirinden izole olduklarından toprak referanslarına bakmaksızın her bir kanaldan istediğiniz ölçümleri alabilirsiniz. Bir kanaldan 500 V ölçerken diğer kanaldan 3 V yada akım probu ile akım ölçme olanağınız bulunmaktadır ki bu da kullanıcılar için çok büyük bir avantajdır.

4 kanallı modellerimiz sayesinde endüstriyel ortamın vazgeçilmezi 3 fazlı sistemleri de takip etme olanağına sahip olursunuz.

Bunların yanı sıra matematiksel hesaplamalar ile güç ölçümleri yapabilir, otomatik trigger fonksiyonu ile dalga formlarını hızlı ve kolay bir şekilde yakalayabilirsiniz. Ölçümlerinizi kolaylaştıracak sayısız özellikler sizleri 190-II serisinde beklemektedir.