MENÜ

Blog

OCA

02

2019
Termokupl kalibrasyonu nasıl yapılır?

 Termokupllar, maliyetlerinin az olması ve geniş bir sıcaklık aralığını kapsamaları nedeni ile endüstride yaygındır. Devreye alma  sırasında ve toleransların karşılandığını doğrulamak adına bir işlemden çıkarıldıklarında tekrar test edilmelidirler.
 Ayrıca ısılçiftleri performans şartlarını yerine getirmediğinden şüphenildiği durumlar dahil düzenli kalibrasyon aralıklarında test etmek gerekmektedir.

Eşsiz özellikleri nedeniyle, termokuplları bir sıcaklık standardına göre yerinde kalibre etmek en iyisidir. Eğer bunu pratik bir şekilde gerçekleştiremiyorsanız, termokuplu çıkarın ve kuru blok kalibratörü gibi hassas bir sıcaklık kaynağına yerleştirin.

Bir termokupl kalibre etmek için şu adımları izleyin:
Sensörü (termokupl) işlemden ayırın.
Sensörü tamamen istenen bir sıcaklık aralığını karşılayabilecek bir kuru blok veya banyoya daldırın.
Kalibrasyonu,kontrol sistemi sıcaklık göstergesinden ayrı olarak kontrol etmek istiyorsanız, termokupl elektroniğini kesin.
Termokuplu milivolt ölçebilen hassas bir cihaza bağlayın. Bazı kuru bloklarda gerekli elektronik parçalar bulunur; alternatif olarak bir termometre okuması kullanabilirsiniz.
Eğer termokuplun bir referans bağlantısı yok ise; hassas voltaj ölçüm cihazının referans bağlantı telafisinin açık olduğundan emin olun. Bu, RJC veya CJC olarak tanımlanabilir. Termokupl bir referans bağlantısına sahipse, gerekli referans sıcaklığında daldırıldığından emin olun. Genellikle, bu 0 ° C'dir.
Banyo sıcaklığını ayarlayın veya test noktalarının her birine kuru blok yerleştirin.
Her test noktasında sıcaklık standardı ve termokupl değerlerini kaydedin.
Termokupl'u ölçüm elektroniğinden ayrı olarak ölçüyorsanız, ölçülen voltajı geçerli sıcaklık tablosundan beklenen voltajla karşılaştırın. Aksi takdirde, gösterge ekranındaki değeri sıcaklık standardının değeri ile karşılaştırın.

Steve Potter, Global Marketing Manager, Fluke Calibration