MENÜ

Blog

HAZ

10

2024
Tetikleme İşlemi İçin Bir Osiloskopun Kalibrasyonunun Yapılması

Çoğu osiloskop için ya belirlenmiş bir Y giriş kanalından ya da ayrı bir harici tetikleme girişinden sağlanan çok çeşitli tetikleme modları mevcuttur.
Tetikleme modlarının işlevselliği AC veya DC birleştirme, tekrarlı veya tek tarama ve tetikleme düzeyinde kontrol işlemlerine olanak tanır.

Bu standart fonksiyon testleri aşağıdakilerin çalışmasını kontrol eder:

  • Mevcut Y giriş kanallarının her birinden her iki polaritede dahili tetikleme hassasiyeti
  • Sinüs dalgası harici tetikleme girişi için tetikleme seviyesi kontrolünün çalıştırılması
  • Dikey konumun tetik hassasiyeti üzerindeki etkisi
  • Normal ve 'tetikleyici görünüm' modları için minimum tetikleme seviyeleri
  • Tetikleme devrelerinin bant genişliği ve HF reddetme filtrelerinin etkisi
  • Tetikleme devrelerinin LF ve DC performansı
  • Tek tarama performansı ve konum kontrollerine yanıt

Not: Bir Y kanalı girişi kullanılarak gerçekleştirilen testler aynı zamanda mevcut tüm diğer Y kanalları üzerinde de gerçekleştirilir.

Dahili tetikleyicilerin kalibrasyonu nasıl yapılır - tetikleyici düzeyinde çalışma

a. İlk kurulum

Standart 4 Vp-p (50 Ω) referans sinüzoidal sinyal, sırasıyla AC bağlantısı yoluyla Y giriş kanallarına girilir. Dahili tetikleyiciler ve DC tetikleyici bağlantısı ("OTOMATİK" değil) kullanılarak +ve ve -ve eğimleri sırayla seçilir. Tarama hızı ayarı 10 μs/bölümdür; Y kanalı duyarlılığı 0,5 V/bölümdür, böylece giriş sinyali 8 bölümü kaplar.

b. Tetikleyici seviye ayarı

Neredeyse tüm ayar aralığında, tetikleme seviyesi kontrolünün, başlangıç noktasını görüntülenen sinüs dalgasının seçilen eğiminde yukarı ve aşağı bir seviye aralığı üzerinde hareket ettirerek sabit bir iz ürettiği gösterilmelidir.

c. Tetik hassasiyeti

Giriş sinyali genliğinin %10'una düşürüldüğünde, kararlı tetiklemeyi yeniden elde etmek için tetikleme seviyesi kontrolünün ayarlanması gösterilmelidir. AC tetikleme bağlantısını kullanırken, iz ekranın hem üst hem de alt sınırlarında dikey olarak konumlandırıldığında bile kararlı tetiklemenin sağlanması önemlidir.

d. 'Tetikleyicileri görüntüle' özelliği

Osiloskopta 'Tetikleyicileri Göster' veya 'Tetikleyici Görünümü' özelliği varsa, dalga formunun tetikleme bölgesini görüntülemek için bu seçilir. Kanala 200 mV sinüzoidal sinyal girişi kullanılarak tetikleme bölgesinin genliğinin doğru olup olmadığı ekranda kontrol edilir.

Not: Aşağıdaki tetikleme işlemlerinde, bir DSO üzerindeki testler sırasında, tetikleyicinin kesintiye uğraması (veya genliğinin eşiğin altına düşürülmesi) nedeniyle iz kaybolmayacaktır. Bunun yerine iz kalacak ancak yenilenmeyecek ve tespit edilmesi gereken durum budur.

DC bağlantılı çalışma için dahili tetikleyicilerin kalibrasyonu nasıl kalibre yapılır

a. İlk kurulum

Harici Tetikleme girişinin bağlantısı kesildiğinde ve Y kanalı girişi harici olarak topraklandığında, osiloskop Y kanalı 'DC kuplajına' ve Y kanalından gelen 'dahili tetikleyiciler' için tetikleme moduna ayarlanır. Ekranda hiçbir iz kalmamalıdır.

b. DC Tetikleme

Dikey Konumlandırma kontrolünü, Tetikleme Düzeyi ayarına ve seçilen eğim yönüne karşılık gelen aralıktaki bir noktadan geçecek şekilde ayarladığınızda, tek bir iz görünmeli ve sonra kaybolmalıdır.

c. ACLF reddetme tetikleme modu

Giriş sinyali Tetikleyici Bant Genişliği kontrolüne göre ayarlandığında ACLF Reddetme özelliği (varsa) etkinleştirilir ve (b) paragrafı tekrarlanır. Tek izleme eylemi gerçekleşmemelidir.

Harici tetikleyiciler — Tek tarama işlemi

a. İlk kurulum

(Yalnızca tek tarama özelliğine sahip dürbünler için geçerlidir). Harici Tetikleme girişi bağlıyken, osiloskop 'Tek Tarama'ya ve Y kanalından 'Dahili Tetikleyiciler' için tetikleme moduna ayarlanır. Ekranda hiçbir iz kalmamalıdır.

b. Tek tarama tetikleme

'Sıfırla' veya 'Arkadan Çalıştır' düğmesine basmak tek bir iz oluşturmalıdır. Bu eylem, Harici Tetikleme girişinin bağlantısı kesildiğinde bir iz oluşturmamalıdır.

Harici tetikleyiciler nasıl kalibre edilir

a. İlk kurulum

Bu testler, bir önceki paragrafta 'Görüntü Tetikleyicileri' özelliğinde açıklanan 200 mV sinyalinin osiloskobun harici tetikleme girişine uygulanmasıyla başlar.

b. İzlenme varlığı

Osiloskobun tetikleme seviyesi kontrolünün ayarlanması bir iz oluşturabilmelidir. İzin kaybolup kaybolmadığı ve ardından eski durumuna döndürüldüğü kontrol edilirken Harici Tetikleme girişinin bağlantısı kesilir ve yeniden bağlanır.

c. Tetikleme Hassasiyeti

Giriş sinyalinin üretici tarafından belirtilen minimum genliğe düşürülmesiyle, kararlı tetiklemenin yeniden kazanılması için Tetikleme Seviyesi kontrolünün ayarlanmasının gösterilmesi gerekir.

d. Tetikleme Bant Genişliği

Giriş sinyalinin üretici tarafından belirlenen minimum genlik ve maksimum frekansa ayarlanmasıyla, kararlı tetikleme elde etmek için tetikleme seviyesi kontrolünün ayarlanması gösterilmelidir. İzin kaybolup kaybolmadığı ve ardından eski durumuna döndürüldüğü kontrol edilirken Harici Tetikleme girişinin bağlantısı kesilir ve yeniden bağlanır.

e. ACHF reddetme tetikleme modu

Giriş sinyali tetik bant genişliği kontrolüne göre ayarlandığında, ACHF Reddetme özelliği etkinleştirilir ve tekrar devre dışı bırakılır, bu arada izin kaybolup kaybolmadığı ve ardından eski durumuna döndürüldüğü kontrol edilir.

şük frekanslı tetikleyicilerin kalibrasyonu nasıl yapılır

a. İlk kurulum

Kanal 1, Kanal 2, Ext Trig Sweep A (ana zaman tabanı) ve Ext Trig Sweep B'ye (gecikmeli zaman tabanı) 30 mV, 30 Hz sinüs dalgası sinyali aynı anda girilir. Osiloskop şu şekilde ayarlanmıştır: tetikleme modu 'Dahili Tetikleyiciler', Kanal 1 ve 2, hassasiyet 10 mV/böl ve tarama hızı 5 ms/böl. Her iki kanal için seçildiğinde hem ana hem de gecikmeli zaman tabanları görüntülenmelidir.

b. Kanal 2 topraklanır

Kanal 2 girişi topraklandığında ve tetikleyici seçici Kanal 1'e ayarlandığında Kanal 1 0,1V/böl'e ayarlandığında, kararlı ekranlar beklendiği gibi görünmelidir.

c. Kanal 1 topraklanır

Kanal 1 girişi topraklandığında ve tetik seçici Kanal 2'ye ayarlıyken Kanal 2 0,1V/böl'e ayarlandığında, kararlı ekranlar beklendiği gibi görünmelidir.

d. ACHF reddetme

Kanal 2 girişi topraklanmış ve Kanal 1, tetikleyici seçici Kanal 1'e ayarlıyken 50 mV/böl'e ayarlıyken, ACHF Reddetme özelliği hem Süpürme A hem de B için etkinleştirilir. Tetikleme seviyesi kontrolünün ayarlanması, kararlı bir görüntü elde etmelidir.

e. Pozitif ve negatif eğim işlemi

Kanal 2 girişi topraklanmış ve tetikleyici seçici Kanal 1'e ayarlıyken Kanal 1 10 mV/div'e ayarlanmışken, tetikleme seviyesi kontrolünün ayarlanması hem + hem de eğim seçimleri için sabit bir görüntü elde etmelidir.

f. ACLF reddetme

Tetikleyici seçici her iki kanala da ayarlanmışken Kanal 1 ve 2, 10 mV/div'e ayarlandığında, ACLF Reddetme özelliği hem Süpürme A hem de B için etkinleştirilir. Tetikleme Seviyesi kontrolünün ayarlanması, + veya eğim seçimi.

Z ekseni kalibrasyonu nasıl yapılır

Z ekseni giriş

Sağlandığı takdirde Z ekseni girişi genellikle arka panelde konumlandırılır ancak bazen ön paneldeki ekran kontrollerinin yanında da bulunabilir. Dijital Depolama Osiloskopları (DSO'lar) genellikle Z girişi özelliğinden yoksundur.

Z ekseni bant genişliği

a. İlk kurulum

Hem Kanal 1 hem de Harici Tetikleme girişlerine 3,5 Vp-p, 50 kHz sinüs dalgası uygulanır. Tarama hızı, tetikleme eğimi ve tetikleme seviyesi kontrolleri, bölüm başına 1 döngünün istikrarlı bir şekilde görüntülenmesini sağlayacak şekilde ayarlanmıştır.

b. Z girişine sinyal aktarımı

Kanal 1'e giden sinyal girişinin bağlantısı kesilir ve Z ekseni girişine aktarılır. iz bir dizi parlak ve loş bölüme dönüşmelidir. Osiloskopun parlaklık kontrolünü kullanarak, parlak kısımlar kaybolacak şekilde iz soluklaştırılır.

c. Bant Genişliği Kontrolü

Giriş sinüs dalgasının frekansı, tam olarak belirtilen Z ekseni bant genişliği noktasına artırılır. Sinüs dalgasının genliği 5 Vp-p'ye yükseltilir. Tarama hızının ve tetikleme seviyesi kontrollerinin ayarlanması, noktalı veya aralıklı olarak parlaklaşan bir iz elde etmelidir.