MENÜ

Blog

TEM

27

2022
Topraklama Sistemini Unutmayın

Kötü topraklama ekipman arızası riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda tehlikelidir. Tesislerin elektrik sistemlerini yeterli derecede topraklaması gerekir, böylece yıldırım düşmesi ya da şebekede aşırı yüksek gerilim olması durumunda akım, toprağa ulaşmanın güvenli bir yolunu bulacaktır. Basit topraklama sistemleri toprağa yerleştirilen bir topraklama elektrodundan oluşur. Tek topraklama elektrodu kullanımı en yaygın topraklama yoludur ve evinizin ya da iş yerinizin çevresinde yer alabilir. Karmaşık topraklama sistemleri; birden çok topraklama çubuğu, file veya kafes ağları, topraklama plakaları ve topraklama devrelerinden oluşur. Bu sistemler tipik olarak güç santrali trafoları, merkez ofisler ve baz istasyonu alanlarına kurulur.

 

Neden test edilmeli?

Yüksek nem ve tuz içeriği olan ve yüksek sıcaklıktaki aşındırıcı topraklar zamanla topraklama çubuklarına ve bunların bağlantılarına zarar verebilir. Bu nedenle, ilk takıldığında düşük topraklama direncine sahip topraklama sistemlerinde topraklama çubuklarının korozyona uğraması nedeniyle topraklama direnci artışı olabilir. Tüm topraklama ve topraklama bağlantılarının yılda bir normal öngörücü bakım planınızın bir parçası olarak kontrol edilmesi önerilir. Teknisyen %20'den daha fazla direnç artışı ölçerse sorunun kaynağını araştırın ve direnci düşürmek için topraklama sisteminde düzeltmeler yapın.

 

Uygun topraklama direnci değeri nedir?

Uygun bir topraklamayı nelerin oluşturduğu ve uygun topraklama direnci değerinin ne olması gerektiği konusunda kafa karışıklığı mevcuttur. İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci yoktur. Telekomünikasyon endüstrisi topraklama ve bağlantılarda genellikle 5,0 ohm ya da daha düşük bir değer kullanır. Topraklama direncindeki hedef, ekonomik ve fiziksel olarak makul en düşük topraklama direnci değerini sağlamaktır.

 

Test yöntemleri nelerdir?

Çok sayıda topraklama testi yöntemi mevcuttur.

Kazıklar kullanılan toprak özgül direnci testi, yeni kurulumlarda (yeşil alan uygulamaları) topraklama direnci gereksinimlerinizin karşılanması için topraklama sisteminin tasarımının belirlenmesinde en yüksek öneme sahiptir.

Potansiyel Düşüşü test yöntemi, topraklama sisteminin veya bireysel elektrodun enerjiyi bir sahadan dağıtma becerisini ölçmek için kullanılır. 3 kutuplu Potansiyel Düşüşü testi için iki adet topraklama kazığı direkt hatta toprağa, topraklama elektrodundan uzağa yerleştirilir.

Seçmeli test, Potansiyel Düşüşü yöntemine oldukça benzer; bu yöntemle tamamen aynı ölçümleri daha güvenli ve kolay bir şekilde sağlar. Seçmeli test ile ilgili topraklama elektrodunun sahadaki bağlantısının kesilmesi gerekmez. Kazıksız ölçüm, çoklu topraklamalı sistemler için topraklama devre direncini yalnızca akım pensleriyle ölçerek gerçekleşir. Bu test tekniği, tehlikeli ve zaman kaybına neden olan paralel topraklamaların bağlantısını kesme işlemini ortadan kaldırır, ayrıca yardımcı topraklama kazıkları için uygun konumlar bulur.

Daha önce hiç düşünmediğiniz yerlerde topraklama testlerini gerçekleştirebilirsiniz: binaların içinde, yüksek gerilim kulelerinde veya toprağa erişimin olmadığı herhangi bir yerde. Topraklama kazıklarını kullanmanın pratik veya mümkün olmadığı durumlarda iki kutuplu topraklama direnci/devamlılık ölçümleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu testi gerçekleştirmek için teknisyenin iyi ve bilinen bir komple metal su borusuna erişimi olmalıdır.