MENÜ

Blog

KAS

26

2019
TRC (Test Referans Kabloları) Sonuçları

Tekil bağlantı ek kaybı ve uzunluk sonuçlarına ek olarak, bir LinkWare Live raporu, testin tarihi ve saati, uygulamaya ve kablo türüne göre seçilen test sınırı da dahil olmak üzere birçok yararlı bilgiyi içerir. Ayrıca, bir sahip ve operatör olarak göz ardı etmemeniz gereken bir bilgi daha var – TRC (Test Reference Cord: Test Referans Kablosu) doğrulama sonuçları. Test raporunuzun bireysel bağlantı sonuçlarına odaklanmış olsanız da, TRC’lerin başarısız olması durumunda bağlantılar şüpheli olabilir.

Kritik bir adım gerektirir

TRC’ler, ilk konnektörün kaybının konnektörle eşleştirilerek test edilmesine izin verdiği için, fiber sistemlerinin test edilmesinde kritik bir bileşendir. TRC'lerin kaybını hesaba katmak için, Tier 1 testi, ilk önce 1 jumper referansını seçmeyi gerektirir; bu da TRC'nin kaybını hesaba katmayarak yani test cihazını 0 dB'lik bir kayba kalibre etmek için gereklidir. Böylece TRC’ler test cihazında görünmez hale gelir, bu nedenle bağlantının gerçek kaybını etkilemez. Fluke Networks’ün multimode TRC'leri, en doğru kayıp ölçümünü mümkün kılmaktadır. Encircled Flux gereksinimlerine uygun olduğundan emin olmak için ayarlanabilir bir “puck” içerirler. Bu da, Fluke Networks CertiFiber Pro’su ile yapılan test sonucunun doğru ve tekrarlanabilir olacağı anlamına gelir.

TRC’lerin performansını doğrulamak fiber testlerindeki diğer bir önemli adımdır. TRC performansı zamanla düşebileceği için fiber teknisyenleri bu doğrulamayı, referans aldıktan hemen sonra test süresince standart bir prosedür olarak yapmalıdır. Endüstri standartları, TRC'lerin ne sıklıkta doğrulanması gerektiğini belirtmese de, bir yıpranma gerçeği olarak TRC doğrulama günlük ya da kabaca her 288 fiber testinde gerçekleştirilmelidir. Tozun çok olduğu yerlerde doğrulama daha sık yapılmalıdır.

Bu kritik adımı atması için teknisyenlere güvenilmesi gerekirken, TRC'lerin ne sıklıkta doğrulandığını ve sonuçların test raporunuzun bir parçası olarak kaydedildiğini sizler de belirtebilirsiniz. İyi haber şu ki, TRC doğrulama sonuçları otomatik olarak LinkWare Live test raporunuza dahil edilir. Ama dikkatli olun! TRC doğrulama sonuçları, kronolojik olarak sıralandığında Tier 1 test sonuçlarının ilk sıralarındadır, bu nedenle sadece ilk sayfada doğrulamayı izleyen tüm bağlantı sonuçlarının önünde görünürler. Bu yüzden ilk önce onları kontrol etmek önemlidir.

                                        
Kurulum sihirbazını kullanırken, TRC sonuçları LinkWare raporuna dahil edilir.

Neye Bakmalı

İlk ve en önemlisi, LinkWare Live raporunuzdaki TRC sonuçları, 1 jumper referansının doğru şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını size söyleyecektir. Bu önemli adım gözden kaçırıldıysa, TRC'nin kaybı bağlantılarınızın kaybına dahil edilecektir. Bağlantı kaybı hataları yeniden test etmek için bir neden olsa da, önce TRC sonuçlarını kontrol edin. 1 jumper referansının ayarlanmaması yanlış hatalara ve yenilenecek testlere neden olabilir.


TRC Referans değerini ve TRC uzunluğunu gösteren sonuçlar

Şunu da göz önünde bulundurmalısınız, TRC uzunluğu 0 ise bu, TRC testinin TRC eklenmeden yapıldığını gösterir - bu da iyi bağlantıların başarısız olmasına yol açabilecek bir şeydir. Teknisyen bu adımı unuttuysa, test süresince başka hangi hataların yapıldığını merak etmeye başlayabilirsiniz.

TRC sonuçlarındaki negatif kayıp değerleri, referansın doğru şekilde ayarlanmadığının net bir göstergesidir. Ayrıca, test etmeden önce test cihazının uygun şekilde (5 dk – 10 dk açık pozisyonda bekleme süresi) ısınmadığını veya TRC’nin end-face’si kirli gibi bir takım sorunlar olduğunu gösterebilir. Teknisyenler hiçbir zaman bir TRC'nin paketinden çıktığı an temiz olduğunu kabul etmemelidir. Aslında, TRC'ler her doğrulamadan önce kontrol edilmeli, temizlenmeli ve denetlenmelidir. TRC sonuçlarında negatif bir değer görürseniz, takip eden bağlantı sonuçlarına güvenemezsiniz.

Negatif bir TRC sonucunuz olmasa bile, okunan değerleri dikkate almanız gerekir. TRC’ler referans almak için tasarlanmıştır ve ölçümün olumsuz etkilenmemesi için eşleştiği konnektöre bakılmaksızın çok düşük bir kayba sahip olmalıdır. TRC referans konnektörlerinin multimode TRC’ler için 0.1 dB'den ve singlemode TRC’ler için 0.2 dB'den daha iyi bir kayba sahip olması gerekmektedir. Genel olarak, TRC kaybı multimode TRC’ler için 0,5 dB’den az ve singlemode TRC’ler için 0,25 dB’den az olmalıdır. Limitleri aşan değerler, kırmızı renkte görünecektir.


Negatif marjlar düşük kaliteli bir TRC veya kurulum hatası olduğunu gösterir.

TRC sonuçları yukarıda bahsedilenler gibi herhangi bir şekilde FAIL alırsa, bağlantı testlerine devam edilmemeli ve bu doğrulamanın ardından tüm bağlantıların tekrar test edilmesini talep etmelisiniz. Böylece TRC sonuçlarında her şey iyi görünüyorsa, bir bağlantı başarısız olduğunda, bunun yanlış referans ayarından veya kötü bir TRC'den kaynaklanmadığını kavramış olursunuz.

Görüldüğü gibi, test süresince birçok hata yapma ihtimali bulunmaktadır - ancak teknisyen CertiFiber Pro referans sihirbazını dikkatlice takip ederse, bunlardan kaçınılabilir. Bu nedenle birçok uzman dahi sihirbazı kullanıyor, çünkü tüm adımların izlenmesini kolaylaşıyor ve sonuçları diğer testlerle birlikte saklanabiliyor.