MENÜ

Blog

NİS

17

2020
Wi-Fi 6 Upgrade’ini İndirmelisiniz

Wi-Fi Alliance 2019’un Eylül ayında, IEEE 802.11ax geliştirmelerine dayanan Wi-Fi cihazları için Wi-Fi 6 sertifikasyon programı olan Yüksek Verimli kablosuz (HEW: High Efficiency Wireless) LAN standardını açıkladı. Geçmiş nesillerdeki Wi-Fi'da gördüğümüz gibi, cihazlar markette standardın çok ötesinde görünmeye başlıyor ve hızla norm haline geliyor.

Netgear, Arris, Asus ve hatta Comcast yakın zamanda Wi-Fi 6 erişim noktalarını tanıttı, evde kullanım için Gateway'in Wi-Fi 6 versiyonunu duyurdu. iPhone 11 ve Galaxy S10 akıllı telefonlar; Lenova, HP ve Dell tüm dizüstü bilgisayarları için Wi-Fi 6 entegrasyonunu duyurdu. Ayrıca, kablosuz deneyimini önemli ölçüde iyileştirmek için tam Wi-Fi 6 özelliğinin kilidini açması beklenen Wi-Fi 6E'nin sunulmasıyla birlikte daha fazlası da bulunmaktadır.

Resmi olarak sunulmasıyla birlikte, birçok kurumsal işletme yeni sürüme geçmek istiyor. Wi-Fi 6 ile neler elde ettiğinize ve yükseltmenin nasıl olduğunu daha yakından inceleyelim.

Sadece Daha ve Daha İyi Olmasını Sağlar

Wi-Fi 5 (802.11 ac) kullanıcılara 1 GB/s'nin ötesinde kablosuz hız verdi, bu da IEEE için 2.5 GBASE-T ve 5GBASE-T'yi tanıtmak adına ana sürücü oldu. Bu da CAT 5e ve CAT 6 kurulu yerlerde potansiyel olarak destek sağlamasına izin verdi. Fakat birçok kullanıcı kablosuz ağa bağlı olduğu için bu hızlar yeterli değildi. Wi-Fi 5 stream başına yalnızca 866 Mb/s iletir iken, her biri 1,2 Gb/s hızında yayın yapan ve 10 Gig iletim sağlayabilme özelliğine sahip Wi-Fi 6'ya giriş yapmalısınız.

Wi-Fi 5 sadece 5 GHz bandını yönetebilirken, Wi-Fi 6 ise hem 2,4 GHz hem 5 GHz bantlarında çalışabilir. 5 GHz bant öncelikle daha az parazit ve daha yüksek iletim için kullanılmaya devam ederken (daha yüksek frekans, daha fazla radyo dalgası), 2.4 GHz hala katı nesnelere penetre eder ve daha uzun mesafeleri kapsar (5 GHz'den yaklaşık üç kat daha uzun). Bugün 2,4 GHz bandında daha az interference var, çünkü bu bandı kullanan çoğu çekirdeksiz telefonlar gibi cihazların çoğu bu yolu seçmektedir. Wi-Fi 6 iletilebilecek data miktarını artırmak için her iki frekansı aynı anda kullanma özelliğine sahiptir.

Görünüşe göre, giderek daha fazla cihaz Wi-Fi'den yararlandığından, Wi-Fi 6'nın bile tıkanıklıktan etkilenmesi bekleniyor. Tam da bu yüzden Wi-Fi 6’nın bant yayınlarını da yönetebilen Wi-Fi 6E geliştirilmektedir. Wi-Fi 6E, 6 GHz bandında 14 ek 80 MHz ve 7 ek 160 MHz overlap olmayan kanal kullanarak Wi-Fi 6 kapasitesini artıracaktır. Öncelikle yüksek tanımlı video akışı ve sanal gerçeklik gibi uygulamalar için tasarlanan Wi-Fi 6E, tıkanıklığı azaltmak için daha da fazla kullanıcıyı destekleyecek ve 5 GHz bandını kullanan eski Wi-Fi 5 cihazları tarafından rahatsız edilmeyecek. Başka bir deyişle, yalnızca Wi-Fi 6E desteği olan cihazlar 6 GHz spektrumunu kullanabilir.

6-GHz spektrumunun kullanımı ABD Federal İletişim Komisyonu tarafından düzenleyici onay gerektirmektedir ve onay alındıktan sonra Wi-Fi 6E cihazlarının hemen pazara girmesi bekleniyor.