Özel ve kamusal alanlarda birincil bağlantı aracı olan Wi-Fi teknolojisi, daha fazlasını ve daha hızlısını sunmak için gelişmeye devam ediyor. Wi-Fi 7, daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süresi ve gelişmiş kapasite vaat eden en yeni nesildir - ancak Wi-Fi 5'ten Wi-Fi 6 ve 6E'ye geçiş hala devam ederken, birçok kişi aşırı yüksek verimli Wi-Fi 7'nin ne olduğunu merak ediyor. Burada bu teknolojiye, Wi-Fi 6/6E'ye göre vaat ettiği iyileştirmelere ve ağ kablolama altyapınız ve testleriniz üzerindeki etkisine daha yakından bakıyoruz.
Wi-Fi 7 Nedir?
Wi-Fi 7, 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz frekans bantlarında çalışan IEEE 802.11 kablosuz ağ standartları setinin yedinci neslidir. Mevcut Wi-Fi 6/6E 802.11ax standardında benimsenen birçok teknolojiyi temel alan yeni Wi-Fi 7 802.11be standardı, 46 GB/s maksimum teorik hız ve 18 GB/s ön tipik hız ile 6/6E'den üç kat daha yüksek hızlar sunar. Ayrıca daha esnek frekans kullanımı, daha az parazit ve sıkışık ortamlarda daha fazla cihazı idare etmek için daha fazla kapasite sunar.
Wi-Fi 7, bu gelişmeleri elde etmek için çeşitli yenilikçi teknolojilerden yararlanıyor:
- Gelişmiş MIMO Uzamsal Akışlar - 2009 yılında Wi-Fi 4 802.11n standardı ile tanıtılan Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (MIMO) anten teknolojisi, her antenden birden fazla uzamsal akış yoluyla veri iletimine izin verir. Yıllar geçtikçe, akış başına maksimum veri hızı ve akış sayısı artmıştır. Wi-Fi 7, akış başına maksimum 2,9 GB/s veri hızında 16'ya kadar akış kullanır.
- 4K-QAM — Quadrature Amplitude Modulate (QAM), radyo dalgalarının fazını ve genliğini değiştirerek her iletimde daha fazla veriyi birleştiren bir 802.11 kablosuz iletim modülasyon şemasıdır. Kodlanan bilgi miktarı, faz/genlik kombinasyonlarının sayısına (semboller veya takımyıldız noktaları olarak adlandırılır) ve sembol başına kodlanan bit sayısına bağlıdır. Wi-Fi 7, her biri 12 bit taşıyabilen 4096 sembolden oluşan 4096QAM veya 4K-QAM kullanan ilk Wi-Fi sürümüdür.
- Multi-Link İşlemi — Wi-Fi 7, bir cihazın aynı anda 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz frekanslarında birden fazla kanalı toplamasına olanak tanıyan çoklu bağlantı işlemini kullanan ilk cihazdır. Sonuç olarak daha yüksek verim, daha düşük gecikme süresi ve yükleri dengelemek ve paraziti azaltmak için daha fazla fırsat elde edilir.
- Wider Channel Width — Daha Geniş Kanal Genişliği - Wi-Fi, 2,5 GHz, 5 GHz ve 6 GHz spektrumundaki birden fazla dar kanalın daha geniş kanallar halinde toplandığı kanal bağlama yoluyla bant genişliğini artırır. 5 GHz ve 6 GHz spektrumunda, daha küçük 20 MHz kanalların birleştirilmesi daha geniş 40 MHz, 80 MHz ve 160 MHz kanallara olanak sağlar. Wi-Fi 7, 320 MHz kanal genişliklerini mümkün kılmak için 6 GHz frekansında on altı 20 MHz kanalın toplanmasına izin veren ilk sistemdir.
- Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) — OFDMA, dijital verileri frekanslar içindeki birden fazla alt taşıyıcıya kodlayarak, tıkanıklık sorunlarını çözmek için daha verimli bant genişliği tahsisinin yanı sıra birden fazla cihaza ve cihazdan eşzamanlı iletim sağlar. OFDMA, kanalları kaynak birimleri (RUs) adı verilen küçük frekans tahsislerine böler. Wi-Fi 7, frekansların daha esnek kullanımı ve parazitin azaltılması için tek bir kullanıcıya birden fazla RU tahsis eden ilk nesildir.
Wi-Fi 6/6E ve Wi-Fi 7 Arasındaki Farklar Nelerdir?
İletim teknolojisi, 8 uzamsal akış ve akış başına maksimum 1,2 GB/s veri hızı ile maksimum 9,61 GB/s teorik veri hızına ulaşır. Ancak önemli bir fark var. Wi-Fi 6E, 2,5 GHz ve 5 GHz frekans bantlarında çalışmanın yanı sıra, FCC tarafından Nisan 2020'de Wi-Fi kullanımı için açılan daha geniş 6 GHz frekans bandından da yararlanıyor..
Çakışmayan 29 adet 20 MHz kanala sahip 5 GHz spektrumu ile karşılaştırıldığında, 6 GHz frekans bandı daha fazla bağlı cihazı desteklemek için 59 kanala sahiptir ve stadyumlar ve arenalar gibi kalabalık alanlar için daha iyi kapsama alanı sağlar. Daha fazla 20 MHz kanala sahip olan 6 GHz frekansı, kanal bağlama yoluyla daha fazla sayıda daha geniş birleştirilmiş kanala da izin verir. Örneğin, 5 GHz spektrumundaki örtüşmeyen 29 20 MHz kanal, on dört 40 MHz, yedi 80 MHz veya üç 160 MHz kanalda toplanabilir. 6 GHz spektrumundaki 59 örtüşmeyen 20 MHz kanal, daha fazla yüksek bant genişliği kullanıcısını desteklemek için yirmi dokuz 40 MHz, on dört 80 MHz ve yedi 160 MHz kanal sağlar.
Wi-Fi 6E ve Wi-Fi 7
Farklılaştırıcı Faktör | Wi-Fi 6E (802.11ax) | Wi-Fi 7 (802.11be) |
Maksimum Teorik Veri Hızı | 9.61 GB/s | 46.1 GB/s |
Tipik Hız | 5 GB/s | 18 GB/s |
Maksimum Uzamsal Akış Sayısı | 8 | 16 |
Akış Başına Maksimum Veri Hızı | 1.2 GB/s | 2.9 GB/s |
QAM Modülasyon Sınırı | 1024QAM | 4096QAM |
Çoklu Bağlantı Çalışması | Hayır | Evet |
Maksimum Kanal Genişliği | 160 MHz | 320 MHz |
Kullanıcı Başına OFDMA Kaynak Birimi | Tek | Çoklu |
Wi-Fi 7'nin diğer özellikleri arasında Wi-Fi 6 ile sunulan ve cihazların veri göndermek ve almak için ne zaman ve ne sıklıkta uyanacakları konusunda anlaşmalarına olanak tanıyarak güç tüketimini azaltan ve pil ömrünü artıran Hedef Uyanma Süresi'nin (TWT) geliştirilmesi de yer alıyor. Bu özellikle yalnızca belirli aralıklarla veri göndermesi gereken kablosuz akıllı cihaz sensörleri için idealdir. Wi-Fi 7, planlanmış iletim süreleri için bant genişliğini ayıran Kısıtlı TWT (R-TWT) kullanır. Wi-Fi 7 ayrıca kesintisiz acil durum iletişimi için 5G hücresel bağlantının Wi-Fi'ye aktarılmasına da izin verir.
Wi-Fi 7'yi İlk Kim Kullanacak?
Wi-Fi Alliance, Wi-Fi CERTIFIED 7 programını Ocak 2024'te duyurdu ve bazı satıcılar şimdiden ön Wi-Fi 7 cihazlarını ve yönlendiricilerini piyasaya sürdü. Ancak, Wi-Fi 7 henüz emekleme aşamasında olduğundan, kullanılabilirlik ve dağıtımlar sınırlıdır. Çoğu kurumsal kuruluş, daha önceki Wi-Fi 4 ve Wi-Fi 5 nesillerinden, kurumsal iş ihtiyaçlarının çoğunu kolayca destekleyen Wi-Fi 6'ya yükseltmeye yeni başlıyor.
Bazı kuruluşlar, yüksek yoğunluklu ortamları desteklemeleri gerekiyorsa ve 2,5 GHz ve 5 GHz frekans bantlarında önemli parazitler yaşıyorlarsa daha pahalı olan Wi-Fi 6E'yi tercih edebilirler, ancak Wi-Fi 6E'nin bile Wi-Fi 6'yı yakalaması birkaç yıl daha alacaktır.Wi-Fi 7'nin pazar payının 2030'dan sonrasına kadar artmasını beklemeyin.
Wi-Fi 7'yi ilk benimseyenler muhtemelen stadyumlar, arenalar ve kongre merkezleri gibi yüksek cihaz yoğunluklarını desteklemek amacıyla 6 GHz operasyonları için Wi-Fi 6E kullanan büyük mekanlar olacaktır. Wi-Fi 7, bu kuruluşlara çok kullanıcılı artırılmış ve sanal gerçeklik, yüksek çözünürlüklü video akışı ve sürükleyici 3D eğitim ve oyun gibi gelişmekte olan uygulamaları desteklemek için daha fazla bant genişliği ve daha düşük gecikme süresi sağlayacaktır. Bununla birlikte, şu anda 6 GHz'de çalışan çok az sayıda cihaz olduğundan, bu frekanstaki tıkanıklık muhtemelen uzun bir süre sorun olmayacaktır.
Wi-Fi 7 Ağınızı Nasıl Etkileyecek?
İyi haber şu ki, 2,5 GHz, 5 GHz ve 6 GHz'de çalışan Wi-Fi 7, önceki tüm Wi-Fi nesilleriyle geriye dönük olarak uyumludur - ağınızdaki mevcut tüm cihazlarla çalışacaktır. Ancak, Wi-Fi 7'nin ağ kablolama altyapınız üzerinde bazı etkileri olacaktır.
Wi-Fi 6 ve 6E'nin maksimum veri hızını desteklemek için en az bir Kategori 6A (veya bağlantı 30 metre ile sınırlıysa Kategori 6) 10 GB/s bağlantıya sahip olması gerekirken, hem TIA-568 hem de IEEE 802.11ax standartları her erişim noktasına iki Kategori 6A bağlantı önermektedir. Ağınız bu tavsiyeye zaten uyuyorsa, ilk Wi-Fi 7 özelliklerini desteklemede sorun yaşamayacaktır; ancak, gelecekteki maksimum kullanılabilir verimi desteklemek için her erişim noktasına dört Kategori 6A kablo veya çift yönlü bir fiber bağlantı gerekecektir. Wi-Fi için Kablolama bölümünde kablolama gereksinimleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Wi-Fi 7 Ağlarını Test Etme
Test, güvenilir Wi-Fi performansı ve kapsama alanı sağlamada önemli bir rol oynar. Wi-Fi 7 erişim noktalarını (Kategori 6A veya fiber) bağlamak için gereken kablolama iyi bir şekilde oluşturulduğundan, destekleyici kablo tesisinin uyumluluk testi, Fluke Networks DSX CableAnalyzer™ Serisi bakır kablo sertifikalandırıcıları veya CertiFiber® Pro Optik Kayıp Test Seti gibi bir bakır veya fiber sertifikasyon test cihazı ile kolayca desteklenir
Wi-Fi 7 cihazları da dahil olmak üzere çoğu ticari Wi-Fi erişim noktası Ethernet Üzerinden Güç (PoE) kullanır. Wi-Fi 7 erişim noktaları, tüm uzamsal akışları desteklemek için muhtemelen daha fazla güce ihtiyaç duyacaktır. Bu artan güç talepleri göz önüne alındığında, PoE testi çok önemlidir. LinkIQ Kablo+Wi-Fi+Ağ Test Cihazı gibi bir test cihazı, güç kaynağı ekipmanı (PSE) ve erişim noktası arasındaki PoE sınıfı uyumluluğunu doğrulayabilir. Gücün anahtardan ve kablolama boyunca iletildiğini doğrulamak için devreye bir yük yerleştirebilir ve daha fazla ayrıntı verebilir (donanım ve yazılım talepleri ve kullanılan çiftler).
Wi-Fi 7'nin kapsama alanını ve performansını test etmek ve sahte cihazları veya parazit sorunlarını belirlemek için RF özellikli bir test cihazı gerekir. Şu anda, az sayıda Wi-Fi 7 cihazının mevcut olması ve sınırlı benimsenmesi nedeniyle, Wi-Fi 7 uyumlu RF test cihazlarına çok az ihtiyaç vardır. Erken benimseyenler için Wi-Fi 6E uyumlu test cihazları 2,5 GHz, 5 GHz ve 6 GHz frekans bantlarına baktıkları için bu süre zarfında iş görecektir.