MENÜ

Blog

MAY

13

2024
Yaygın PV Sistemi Sorunlarını Giderme

Ülke genelinde güneş enerjisi santrallerinin sayısı her geçen yıl hızla artıyor ve fotovoltaik (PV) sistemlerde etkin ve verimli bir şekilde sorun giderme yeteneğine sahip teknisyenlere olan talep giderek artıyor.

Arıza giderme, profesyonel güneş enerjisi teknisyeninin becerilerinin hayati bir parçasıdır. Burada teknisyen Fluke 393 FC ile PV panelinin arkasından değerler alır.

PV sistemi sorunları genellikle dört ana bileşene odaklanarak giderilir: PV panelleri, yük, invertör ve toplama panoları. Birçok güneş enerjisi kurulumunda çalışmak için en uygun araç Fluke 393 FC CAT III 1500 V Güneş Enerjisi Pens ampermetresi olarak kabul edilir. Bu cihaz, güneş enerjisi PV uygulamalarında test ve ölçüm için özel olarak tasarlanmış, DC güç, ses polaritesi ve görsel süreklilik gibi özelliklere sahip tek CAT III 1500V dereceli IP 54 AC/DC pens ampermetresidir.

iFlex™ esnek akım problu Fluke 393 FC CAT III 1500 V True-rms Pens ampermetre

1. PV Panellerinde Sorun Giderme

PV panellerinde sorun giderme işlemi, genellikle sistemin ölçüm sistemi veya invertördeki çıkışının kontrolüyle başlar. Sorunları teşhis etmeden önce, invertörün giriş gerilimini ve akım seviyesini not almak önemlidir. Tipik olarak, iki senaryo ortaya çıkabilir:

  • PV sisteminin tamamı veya bir kısmı çalışmıyor veya beklenen güç üretmiyorsa, bu durum genellikle invertörle ilgili bir soruna işaret eder.
  • Diğer senaryoda, PV sistem çıkışı beklenenden daha düşükse, bu dizilerden veya modüllerden biriyle ilgili bir sorunu gösterebilir.

Her bir branşmanın kablolarını dikkatlice takip etmek önemlidir. Tüm sistemi görsel olarak kontrol ederek görünür hasarları veya yanlışlıkla kesilmiş bağlantıları tespit etmek önemlidir. Arızalı modülü veya diziyi bulduğunuzda, tüm kabloları, anahtarları, sigortaları ve devre kesicileri kontrol etmek gerekir. Bozuk kabloları değiştirin, gevşek veya kirli bağlantıları düzeltin ve temizleyin. Ayrıca, modüller arasındaki gevşek bağlantılara dikkat edilmelidir. Gevşemiş bağlantılar ve temas eksiklikleri sorunlara neden olabilir.

Toplama panoları, modüllerden gelen ayrı kabloların toplandığı ve düzenlendiği bir yer olduğu için, sistemdeki sorunları belirlemek için önemlidir. Her bir modülün sigorta ile korunması önemlidir.

Kablolama sorunları ve gevşek bağlantılar, bir modülün düşük gerilim üretmesine neden olabilir. Tüm kablo bağlantılarını kontrol etmek önemlidir. Bir modülün çıkışı düşükse, hücrelerin bir bölümünün arızalı olabileceği anlamına gelebilir. Arızalı hücreler, bağlantı kutularında 393 FC kullanılarak tespit edilebilir.

Fluke 393 FC, Voc testi sırasında polarite uyarısı sağlar. Eğer polarite ters ise, bu, toplama panosundaki diğer devrelerin istenmeyen şekilde seri bağlandığı ve maksimum invertör giriş gerilimi üzerinde gerilimler oluşturabileceği anlamına gelebilir.

Modüller üzerindeki kir veya gölgeler, çıkışın azalmasına neden olabilir. Modüller genellikle bakım gerektirmeyebilir, ancak polen ve toz gibi faktörler, bazı bölgelerde sorun oluşturabilir.

2. PV Yüklerinde Sorun Giderme

PV sistemlerinde yük sorunlarını gidermek, bina elektrik yüklerinin çalışmasını sağlamak için önemlidir; yüklerde yaşanan herhangi bir sorun, sistemin performansını etkileyebilir. İlk olarak, Fluke 393 FC kullanarak yük anahtarlarını, sigortaları ve devre kesicileri kontrol ederek doğru gerilimin bağlantılarda olduğundan emin olun. Sonrasında, 393 FC ile sigortaları ve devre kesicilerini inceleyin. Eğer yanmış sigortalar veya açılan kesiciler bulursanız, nedenini araştırarak arızalı parçayı onarın veya değiştirin. Eğer yük bir motor ise, dahili termal kesici açılabilir veya motorda açık bir sargı olabilir. Test için başka bir yük bağlayarak düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Tüm elektrik sistemlerinde olduğu gibi, kopmuş kabloları ve gevşek bağlantıları kontrol etmeyi unutmayın. Tüm kirli bağlantıları temizleyin ve kötü durumda olan kabloları değiştirin. Güç kapalıyken, toprak arızalarını kontrol edin ve gerekirse onarın. Eğer herhangi bir sigorta veya kesici tekrar yanarsa veya atarsa, kısa devre olabilecek bir sorun olduğunu bulmanız ve gidermeniz gerekir.

Eğer yük hala düzgün çalışmıyorsa, Fluke 393 FC kullanarak sistemdeki yük bağlantısındaki gerilimi kontrol edin. Kablo boyutunun yetersiz olabileceği ve artırılması gerekebileceği durumlar olabilir. Yüklere giden kabloların fazla uzun olması da mümkündür; bu durum yükte düşük gerilim oluşturabilir. Bu durumda, devredeki yükü azaltabilir veya daha büyük bir kablo çekebilirsiniz.

3. PV invertörlerinde sorun giderme

Günümüzde sıklıkla değişken hızlı sürücülerle çalışıyorsunuz ve bu sayede AC ve DC gücünü düzenlemeyi öğrendiniz. PV sistemlerindeki invertörler arıza yapabilir ve problemlere sebep olabilir. İnvertör, bina kullanımı için PV sisteminden gelen DC' yi AC’ ye dönüştürür.

Eğer invertör doğru çıkışı sağlamıyorsa, öncelikle invertörün çalışma DC giriş gerilimini ve akımını kontrol edip not almalısınız. AC tarafta, invertörün çıkış gerilimini ve akımını ölçmek için Fluke 393 FC kullanabilirsiniz. Bu sistemlerin çoğunda akım invertörü ve sistem performansını gösteren bir ekran mevcuttur. 393 FC true-rms özelliği sayesinde, kilovat (kW) çıkışını ölçmek ve kaydetmek için gerilim ve akımı kullanabilirsiniz. Eğer mümkünse, invertör ekranını kullanarak mevcut toplam kilovat saatini (kWh) gösterebilirsiniz. Sonrasında bu değeri not alıp, son denetimde kaydedilen değerle karşılaştırabilirsiniz. DC tarafta, DC gücünü kontrol etmek ve ölçümü telefonunuzdaki Fluke Connect™ uygulamasına kaydetmek için 393 FC'yi kullanabilirsiniz.

İnvertör yeterli miktarda güç üretmiyorsa, Fluke 393 FC ile kolayca kontrol edebileceğiniz çeşitli sorunlar olabilir:

  • Atık sigorta
  • Açılan kesici
  • Kopuk kablolar

İnvertörün çıkış AC tarafını ölçmek için 393 FC’yi kullanın; invertördeki yük çok yüksek bir akım talebine sahip olabilir. İkili ekranla invertör AC çıkışının doğru çalışıp çalışmadığını belirleyebilirsiniz.

İnvertör, yerel şebekeye bağlı olabilir. İnvertörün AC akım çıkışı, dizideki güneş enerjisi giriş seviyesiyle dalgalanır. İnvertör, şebekeye doğru çıkış gerilimini ve fazını korur. Şebekeden gelen herhangi bir gerilim sorunu invertörün kapanmasına neden olabilir. Bu durumda, servis ile iletişime geçerek onarım için yardım almalısınız.

 

4. Toplama Panolarında Sorun Giderme

Toplama panolarında sorun giderirken, PV dizilerinin doğru çalışıp çalışmadığını belirlemek için akım ölçümleri ve hesaplamalar oldukça kritiktir. Farklı dizilerdeki akımın ölçülmesi veya bu akım ölçümlerinin birleştirilmesi, bir hücrede arıza olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Fluke 393 FC pens ampermetrenin daha ince ağız tasarımı, invertör veya toplama panoları gibi dar veya sıkışık alanlarda bile birden fazla iletkeni ağıza yerleştirmenizi mümkün kılar.